Sepelvaltimotauti yritetään löytää ennen sydäninfarktia uudella menetelmällä

Laaja yhteistyökonsortio on Oulun yliopiston johdolla kehittämässä menetelmää, jonka avulla voidaan diagnosoida sepelvaltimotauti ennen kohtalokasta sydäninfarktia. Tavoitteena on kehittää sydämen verisuonten tutkimiseen soveltuva kardiologinen kuvantamismenetelmä hyödyntämällä uusimpia röntgenkuvantamistekniikoita ja matemaattisia kuvanlaskenta-algoritmeja. Uudella kuvantamismenetelmällä visualisoidaan sepelvaltimoiden kunto ja paljastetaan mahdollinen piilevä sepelvaltimotauti.

Yhteistyökonsortio on saanut miljoonien eurojen rahoituksen Tekesin Challenge Finland –kilpailussa, jossa haetaan kaupallistettavia ratkaisuja merkittäviin ongelmiin yhdistämällä suomalaista huippututkimusta ja yritysten tutkimus- ja kehittämistyötä.

Sepelvaltimotauti on yksi merkittävimmistä yhteiskuntaamme kuormittavista sairauksista. Puolet sydänkohtauksista ilmaantuu aiemmin oireettomille ihmisille, ja lähes puolet menehtyy ensimmäiseen sydäninfarktiinsa. Tällä hetkellä perusterveydenhuollossa ei ole tarjolla kustannustehokasta ja luotettavaa tapaa todentaa sydämen sepelvaltimoiden kuntoa, jotta ennaltaehkäisevät ja tarvittavat hoitotoimenpiteet voitaisiin käynnistää riittävän aikaisessa vaiheessa. Nykyisin sepelvaltimotaudin diagnostiikka vaatii erikoisterveydenhuollon palveluita, muun muassa monimutkaisia ja kalliita suonensisäisiä tutkimuksia. Uudella kardiologisella kuvantamismenetelmällä haetaan vaihtoehtoisia kustannustehokkaampia tutkimusmenetelmiä.

Projekti toteutetaan yhteistyössä eri tutkimusorganisaatioiden ja yritysten kanssa, ja sitä johtaa Oulun yliopiston lääketieteellisen kuvantamisen, fysiikan ja tekniikan tutkimusyksikkö professori Miika Niemisen johdolla. Mukana ovat Helsingin yliopiston matematiikan ja tilastotieteen laitos, Oulun ammattikorkeakoulun radiografian ja sädehoidon yksikkö, Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri sekä terveysteknologian yritykset oululaiset Innomentarium Oy, Detection Technology Oyj ja Innokas Medical Ltd. ja lisäksi Kavo Kerr Group Finland, Neagen Oy ja SenSoftia Oy.

Tutkimuskonsortion monitieteellisyys ja kattava teknologiaosaaminen takaavat parhaan mahdollisen ekosysteemin täysin uudentyyppisen kuvantamismenetelmän kehitystyölle.

Viimeksi päivitetty: 16.3.2017