Suomen esihistoria kirjoitettiin näyttelyksi Kansallismuseoon

Kansallismuseossa ensi lauantaina 1.4 avattavassa Suomen esihistorian näyttelyssä on vahva oululainen ja pohjoinen sävy. Näyttelyn toinen käsikirjoittaja on Oulun yliopiston arkeologian professori Vesa-Pekka Herva, joka luonnehtii näyttelyä nimestä huolimatta nykyisyyden ja menneisyyden kohtaamiseksi.

”Esihistoriamme on monella tavalla läsnä tässä päivässä, oli sitten kyse metsästysriiteistä, maailmankatsomuksellista kysymyksistä tai maatalouden merkityksestä. Suomi ei ole ollut koskaan impivaaralainen periferia, ei edes kivikaudella. Täällä ovat aina liikkuneet ja kohdanneet eri kulttuurit ja ihmiset.” Vesa-Pekka Herva kertoo.

Näyttelyn käsikirjoituksen tekijäksi Herva kutsuttiin yhdessä arkeologi Antti Lahelman kanssa. He saivat vapaat kädet laatia näkemyksellinen kertomus esihistoriasta.

”Mielenkiintoinen ja hyödyllinen kokemus. Isoja ja monimutkaisiakin asioita piti hahmottaa laajempina kehityskulkuina ja kertoa niistä ymmärrettävällä mutta myös kertomukseen jännitettä tuovalla tavalla. Populaaria tekstiä syntyi sadan sivun verran”.

Vesa-Pekka Herva kannustaa tutustumaan näyttelyyn.

”Näyttely on kymmenien eri alan osaajien toteuttama, elämyksellinen ja ajatuksia herättävä, tuoreella ja modernilla otteella toteutettu”.

Kansallismuseossa avautuva Suomen esihistoriasta kertova näyttely on laajin ja kattavin esitys suomalaisten alkuperästä ja elämästä kivikaudelta rautakauden lopulle. Näyttelyn sisällössä painottuvat ihmisenä olemisen kysymykset pohjoisessa viitekehyksessä. Esillä on Museoviraston arkeologisista kokoelmista noin 750 esinettä, kuten maailman vanhin kalastusverkko, rautakauden miekat sekä eläinaiheiset esineet ja hopea-aarteet.

Suomen esihistorian näyttely Kansallismuseossa

Pääkuva Museovirasto / Ilari Järvinen  

Viimeksi päivitetty: 3.4.2017