Oululaiselle IoT –tutkimukselle mittavaa rahoitusta

Suomen Akatemia ja Yhdysvaltain kansallinen tiedesäätiö NSF rahoittavat yhdessä yhdeksän suomalais-yhdysvaltalaista tutkimushanketta langattoman tietoliikenteen alueella. Tutkimustyö tukee etenkin esineiden Internetin (IoT) kehitystä. Rahoitettavista hankkeista kolmessa on mukana oululaista osaamista yliopiston CWC -tutkimusyksiköstä.

Oulun yliopiston professori Mika Ylianttila ja Oulun VTT:n tutkimusprofessori Heikki Ailisto keskittyvät tutkimuksessaan luotettavien ja laajojen IoT-järjestelmien kehittämiseen. Työssä hyödynnetään sensoridatafuusiota eri sensorilähteistä, minkä avulla voidaan parantaa huomattavasti olemassa olevia IoT-järjestelmiä.  Esimerkiksi turvallinen ja tehokas autonominen liikenne tarvitsee useista lähteistä yhdistettyä tietoa osoittamaan luotettavasti esimerkiksi ajoneuvojen ja jalankulkijoiden sijainnit sekä nopeudet ja teiden kunnot. Yhdysvaltalaiset yhteistyökumppanit ovat Columbia-yliopistosta ja New Yorkin yliopistosta.

Muita rahoitettavia oululaisia yhteistutkimushankkeita ovat akatemiatutkija Antti Töllin tutkimus ”Millimetriaalto-pohjaiset puettavat verkot vaativissa IoT-sovelluksissa” sekä professori Savo  Glisicin tutkimus ”Ultra-low latency and High Reliability for Wireless IoT”.

Rahoitetut yhteistutkimushankkeet arvioitiin tieteellisesti erittäin korkeatasoisiksi. Ne ovat myös mukana Wireless Innovation between Finland and US -virtuaali-instituutin toiminnassa. WiFiUS on NSF:n ja Akatemian sekä Tekesin vuonna 2011 käynnistämä yhteishanke, jonka tavoitteena on laajentaa Suomen ja Yhdysvaltojen välistä tutkimusyhteistyötä uusille langattoman tietoliikenteen tutkimuksen alueille (www.wifius.org).

Lisätietoa rahoitetuista WiFiUs -tutkimushankkeista

pääkuva: Juha Sarkkinen