Akatemiarahaa terveysalan tutkimuksiin

Suomen Akatemia on myöntänyt rahoituksen viidelle lääketieteen alan akatemiahankkeelle Oulun yliopistossa. Professori Peppi Karppisen johtama tutkimushanke selvittää, kuinka HIF-P4H-entsyymin toiminnan estämistä voidaan käyttää maksasairauksien ja joidenkin tulehdusten ja immuunijärjestelmän sairauksien hoidossa. Tutkimusryhmä selvittää solujen happisensoreiden merkitystä myös syöpäsairauksissa.

Professori Taina Pihlajaniemen tutkimusryhmä tutkii soluväliaineen toiminnan häiriöiden vaikutusta syövän synnyssä. Ryhmä selvittää soluväliaineen molekyylin tyypin XVIII kollageenin vaikutusmekanismeja ja mahdollisuuksia hyödyntää tätä kollageenia uutena lääkityksellisenä kohteena ihmisen syövissä.

Suomen Akatemia myönsi rahoitusta lisäksi professori Jouni Jaakkolan tutkimukseen, jossa arvioidaan ilmanlaadun, siitepölyjen ja säätekijöiden vaikutuksia ihmisten sairastavuuteen ja kuolleisuuteen sekä maailmanlaajuisesti että 14 kohdekaupungissa.

Yliopistotutkija Lauri Eklundin tutkimuksessa tarkastellaan laskimoverisuonten kudosspesifistä kehittymistä ja laskimosairauksien molekulaarisia täsmähoitoja. Akatemiatutkija Inari Kursulan tutkimuksessa selvitetään malarialoisen liikkumista isäntäsolussa ja pyritään kehittämään uusia lääkkeitä malariaa vastaan. Tutkimusryhmä pyrkii lisäksi kehittämään biologisia nanokoneita, joilla voidaan kuljettaa aineisosia soluihin tai niiden sisällä.

Suomen Akatemian terveyden tutkimuksen toimikunnan Oulun yliopiston akatemiahankkeille nyt myöntämä rahoitus on yhteensä noin 2 miljoonaa euroa.

Lisätietoa rahoitetuista akatemiahankkeista

Viimeksi päivitetty: 3.5.2017