Helsinki Challengen finalistit valittu

Seitsemän tiimiä on valittu jatkoon valtakunnallisessa Helsinki Challenge -tiedekilpailussa, jonka tarkoitus on kehittää uusia ratkaisuja muuttuvan maailman haasteisiin. Finalistien joukossa on mukana Oulun yliopiston Futurena -tiedetiimi, jonka tavoitteena on 3D-tulostaa toimiva minimunuainen.

Oulun yliopistoa edustava Futurena valittiin finaaliin yleisöäänestyksellä Helsinki Challenge Semifinal Pitch Night –tilaisuuksissa jo kesäkuun alussa. Semifinalistien joukossa oli finaaliin tarjolla myös toinen oululainen tiedetiimi Myonit, mutta ei tullut sinne valituksi. Myonit on kehittänyt kosmista säteilyä hyödyntävän maa- ja kallioperän mittausmenetelmän, jolla voidaan löytää ja suojella maapallon arvokkaita pohjavesivarantoja.

"Aloittamamme työ ei pysähdy tähän, vaan jatkamme määrätietoisesti myonimonitorimme kehittämistä suunnitellun mukaisesti. Tällä hetkellä teemme laitteiston eri osa-alueiden käyttötestejä ennen siirtymistä kokonaisjärjestelmätestaukseen. Ensimmäiset kenttäkokeet tulemme tekemään Suomessa yhteistyössä GTK:n kanssa", kertoo Jari Joutsenvaara Myonit-tiimistä.

Tiedepohjainen ideakilpailu Helsinki Challenge kokoaa suomalaiset yliopistot monialaiseen yhteistyöhön koko maailman hyväksi. Kilpailun teemat ihminen muutoksessa, kestävä planeetta ja urbaani tulevaisuus linkittyvät YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin.

Kansainvälinen tuomaristo on valinnut 20 semifinalistin joukosta kuusi tiimiä kilpailun finaaliin. Helsinki Challenge -finalistit ovat malariatartuntoja kolmiulotteisella hyttysverkolla torjuva ELMO, kesän lämpöä talven varalle varastoiva HeatStock, taskuun mahtuva laboratorio POCKit, henkisestä hyvinvoinnista huolehtiva äitiyspakkaus Parental Box, personoidun syöpähoidon mahdollistava tietokanta iCombine ja globaaleja taitoja uusilla tavoilla opettava Dlearn.Helsinki.

Kilpailun tuomaristoon kuuluu muun muassa Manchesterin yliopiston systeemisten innovaatioiden ja kestävän kehityksen professori Frank Geels ja poliittisen vaikuttamisen asiantuntija Andreas Kaju. Tuomariston puheenjohtajana toimii Crisis Management Initiativen (CMI) toiminnanjohtaja Tuija Talvitie. Tuomaristo valitsi tiimit finaaliin kriteereinään tiedepohjaisuus, ratkaisuhakuisuus, vaikuttavuus, uutuus ja luovuus.

Finalistitiimit syksyllä Brysselissä

Helsinki Challenge –finaaliin valituissa tiimeissä on mukana yli 70 tutkijaa ja asiantuntijaa suomalaisista yliopistoista, yrityksistä, järjestöistä ja julkisorganisaatioista.

Syyskuussa finalistitiimit matkaavat Brysseliin Global Impact Camp –leirille, jonka tarkoitus on edistää suomalaisen tutkimuksen tunnettavuutta, antaa tiimeille eväitä EU-rahoituksen hakemiseen sekä syventää yhteyksiä päättäjiin ja muihin vaikuttajiin.

”Global Impact Camp antaa suomalaisten yliopistojen tutkijoille mahdollisuuden verkostoitua yhteiskunnallisten toimijoiden ja rahoittajien kanssa myös Euroopan tasolla”, sanoo UNIFI ry:n hallituksen puheenjohtaja Jouko Niinimäki Oulun yliopistosta. Suomen yliopistoja edustava UNIFI ry on ollut käynnistämässä Helsinki Challenge -yhteistyötä.

Tuomaristo valitsee finalisteista voittajan tai voittajat, jotka julkistetaan marraskuussa 2017. Kilpailun palkintona jaetaan 375 000 euroa ja se on tarkoitettu ratkaisun toteuttamiseen. Ratkaisu voi olla esimerkiksi uusi tieteenala, kaupallistettava idea, yrittäjyyttä tai uraauurtavaa tutkimusta.

Helsinki Challenge toteutetaan suomalaisten yliopistojen yhteistyönä. Helsingin yliopiston kanssa kilpailun järjestävät Aalto-yliopisto, Hanken Svenska Handelshögskolan, Itä-Suomen yliopisto, Jyväskylän yliopisto, Oulun yliopisto, Taideyliopisto, Turun yliopisto, Vaasan yliopisto ja Åbo Akademi. Helsinki Challenge on osa Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa.

FutuRena:
Susanna Kaisto, team leader, PhD student, University of Oulu
Monika Österberg, PhD, associate professor, Aalto University
Marjo Yliperttula, professor, University of Helsinki
Ilya Skovorodkin, postdoctoral researcher, University of Oulu
Aleksandra Rak-Raszewska, postdoctoral researcher, University of Oulu
Tomi Kalpio, co-owner and founder, 3DTECH Print
Vladimir Mironov, head of research, 3D Bioprinting Solutions
Jouni Partanen, professor, Aalto University
Jukka Riekki, professor, University of Oulu
Seppo Vainio, professor, University of Oulu

Tutustu Helsinki Challengen finalistitiimeihin: