Nuoret valmistivat astetta hienomman sormihyrrän

Tieto- ja sähkötekniikan tiedekunta tarjosi jälleen kesäseteliin oikeutetuille oululaisnuorille mahdollisuuden viettää kaksi mielenkiintoista viikkoa yliopistolla. Kesätöihin otettiin yhteensä viisitoista nuorta, hakijoita oli yli sata.

Kolmetoista yläkoulu- ja lukioikäistä nuorta tutustui digitaaliseen pienvalmistukseen Oulun yliopiston Fab Labissa. He kehittivät kahdessa viikossa tuotekonseptin, joka saa tavallisen sormihyrrän (fidget spinnerin) tuntumaan jo hieman vanhanaikaiselta.

Nuoret jaettiin heidän kiinnostuksensa mukaan neljään tiimiin: elektroniikkasuunnittelu, Arduino- ja Android -ohjelmointitiimit sekä 2D/3D-suunnittelu. He tutustuivat sormihyrrää valmistaessaan myös elektroniikan rakentamiseen, laserleikkaukseen ja 3D-tulostukseen.

”Opimme hirveästi uutta ja kesäsetelityö ylitti odotuksemme”, kertovat abiturientit Riina ja Ilona. He olivat mukana elektroniikkatiimissä, joka suunnitteli ja valmisti sormihyrrään sopivan piirilevyn. ”Oli mukava miettiä itse ratkaisuja ja tehdä asioita omilla käsillä”, lisäävät pitkän matematiikan ja fysiikan lukiossa valinneet tytöt.

”Tämä oli aito tuotekehitysprojekti. Nuoret oppivat tiimityöskentelyä, itsenäistä tiedon hakua ja tiedon soveltamista sekä vastuunottoa. Näitä kaikkia taitoja tarvitaan työelämässä”, summaa nuoria Fab Labissa ohjannut Antti Mäntyniemi.

Käyttäjäkokemusta parantamassa

Fab Labin lisäksi kaksi nuorta työskenteli tietojenkäsittelytieteiden käytettävyyslaboratorio UX Labissa.

”Kaksi viikkoa kului kuin siivillä. Kesätyökokemus oli mieleenpainuva tilaisuus tutustua hieman erilaiseen työhön ja yliopisto-opiskeluun. Opimme koodausta, aivosähkökäyrää mittaavan EEG-laitteen käyttöä sekä analysoimaan laitteen tuloksia”, kertovat Atte ja Joanna.

Käyttäjäkokemustestauksen lisäksi Atte ja Joanna tutkivat verkkosivujen käytettävyyttä, suunnittelivat konseptin käyttäjärajapinnaksi ja ehdottivat parannusta erääseen sovellukseen.

”Halusimme tarjota nuorille ensikosketuksen tietotekniikan käyttäjälähtöiseen suunnitteluun”, kertoo yliopisto-opettaja Mikko Rajanen.

Viimeksi päivitetty: 22.6.2017