Älykäs liikuntaympäristö yhdistää mobiilipelaamisen ja kuntoilun

Perinteisesti ajateltuna tietokonepelaaminen ja fyysinen harjoittelu kilpailevat vapaa-ajastamme ja ovat terveydellisestä näkökulmasta toistensa vastakohtia. Pelillistäminen, sensorit ja mobiilipelit tarjoavat kuitenkin työkaluja aktiivisuuden ja terveellisten elämäntapojen lisäämiseen osana kaikenikäisten ihmisten arkea.

Oulun yliopiston empiirisen ohjelmistotuotannon tutkimusyksikkö (M3S) on ollut mukana kehittämässä uudenlaista Fitness Village –liikuntakonseptia, jossa yhdistyy fyysinen harjoittelu sekä digitaaliset ympäristöt ja pelit uudella innostavalla tavalla. Konseptista on julkaistu toisiaan tukevat Fitness Village –mobiilipeli, aktiivisuutta mittaavat sensorit sekä konseptia tukevat hyvinvoinnin asiantuntijapalvelut ja oheistuotteet. Suomen ensimmäinen pelillistämistä käytännössä hyödyntävä kuntoilukeskus on avattu Helsingin Kaisaniemeen.

Fitness Village –konseptissa käyttäjää palkitaan sekä fyysisestä harjoittelusta, että pelissä saavutettavista tuloksista. Sensorien ja kuntolaitteiden avulla sekä nyt myös uudessa Fitness Village Training Centerissä kuntoilusta saatava hyöty siirtyy mobiilipelin kautta digitaaliseksi valuutaksi, jolla käyttäjä saa rahanarvoisia etuja kuntokeskuksessa sekä muissa yhteistyöyrityksissä.

Yliopiston empiirisen ohjelmistotuotannon tutkimusyksikkö on osallistunut Fitness Village –projektissa yhdessä VTT: n kanssa softa- ja teknologiaperusteisten palveluiden suunnitteluun sekä asiakasnäkökulman tuomisesta suunnitteluun ja testaamiseen.

”Meillä on pitkä kokemus älykkäiden liikuntaympäristöjen tutkimuksen parissa. Kaikki aiemmin tehty tutkimus aiheen parissa on nyt ikään kuin kypsynyt tähän kaupallistamishankkeeseen, kertoo projektipäällikkö Elina Annanperä empiirisen ohjelmistotuotannon tutkimusyksiköstä.

Oulun yliopiston ja VTT:n lisäksi projektissa on ollut keskeisesti mukana peliyritys Fitness Village Oy sekä muita yrityksiä.

Fitness Village -tutkimusprojekti ja -konsepti on osa Tekesin rahoittamaa kansallista HILLA –kasvu- ja innovaatio-ohjelmaa. HILLA –ohjelmassa (High-tech ICT Leverage from Long-term Assetization) kehitetään ja pilotoidaan uudenlaisia digitalisaatiota eteenpäin vieviä yritys-tutkimus -liiketoimintaekosysteemejä. Ohjelmassa tutkimustuloksia pyritään kaupallistamaan mahdollisimman nopeasti yhteistyössä yritysten kanssa. Kansallisen HILLA-ohjelman tutkimuspartnereita ovat Oulun yliopisto, VTT ja Oulun ammattikorkeakoulu.

FiVi-projekti

HILLA-ohjelma

Empiirinen ohjelmistotuotanto ohjelmistoissa, järjestelmissä ja palveluissa (M3S) -tutkimusyksikkö

Viimeksi päivitetty: 15.8.2017