Uutuuskirja ”Kiehtovat geenit” valottaa geenitiedon nykytilaa ja tulevaisuutta

Maarit Jokela, Mirkka Oja-Leikas ja Meri Rova Oulun yliopistosta ovat toimittaneet uutuuskirjan geeneistä ja geenitutkimuksesta.  ”Kiehtovat geenit – Mihin geenitietoa käytetään?” kertoo yleistajuisesti ja ymmärrettävästi geenitiedon mahdollisuuksista ja kiistakysymyksistä. Kustannus OY Duodecimin kustantama kirja julkaistiin tänään Helsingissä.

Tietomme geeneistä lisääntyy huimaa tahtia. Tekniikoiden kehittyessä tietoa perimästä saadaan yhä nopeammin ja halvemmalla. Yksittäisten geenien sijaan on siirrytty tarkastelemaan ihmisen koko perimää eli genomia. Ihmisen perimän lisäksi tietoa saadaan niin kasveista, eläimistä kuin mikrobeista.

Geenit ovat paljon esillä mediassa, ja esimerkiksi sairauksien riskigeenien löytymisestä uutisoidaan tuon tuosta. Geenitietoon kohdistuu suuria odotuksia, mutta samalla voi herätä huoli siitä, mihin kaikkeen sitä käytetään. Ajantasaisen ja luotettavan tiedon tarve on kasvanut samaa tahtia perimästä saatujen tutkimustulosten kanssa.

Nyt julkaistussa uutuuskirjassa joukko alan asiantuntijoita kertoo käytännönläheisesti ja yleistajuisesti geenitiedon nykytilasta ja tulevaisuuden näkymistä. Teoksessa käsitellään esimerkkien kautta suomalaisten geeniperimää, geenien muokkausta, geenien ja ympäristön vuorovaikutusta, genetiikan etiikkaa ja geenitiedon kaupallisuutta. Kirjasta selviää esimerkiksi, mitä hyötyä on geenitesteistä, mitä sairauksia voidaan hoitaa geeniterapialla, ja miten geenejä voidaan muokata ihmisessä, eläimissä tai kasveissa.

Kirja on tuotettu osana Biocenter Oulun koordinoimaa ja Suomen Kulttuurirahaston rahoittamaa ”Geenit ja yhteiskunta” –Argumenta-hanketta. Hankkeen tavoitteena on edistää geenitietoon liittyvää tieteidenvälistä ja yhteiskunnallista vuoropuhelua sekä arkipäiväistää tieteellistä geenitietoa päättäjille ja suurelle yleisölle. Kirjoittajina on joukko suomalaisia tutkijoita ja asiantuntijoita eri aloilta aina arkeologiasta moderniin geeniteknologiaan ja bioetiikkaan.

Kirja Duodecimin verkkokaupassa: https://verkkokauppa.duodecim.fi/6816.html

Mediatiedote (Duodecim 16.8.2017)

Tietoa tekijöistä:

Maarit Jokela, FT

Jokela on biokemian tohtori, joka on kirjoittanut viidentoista vuoden ajan tiedettä popularisoivia artikkeleita. Jokela on väitellyt Oulun yliopistosta DNA:n kopioinnista ja korjauksesta. Väitöksen jälkeen hän on toiminut tutkijatohtorina liikalihavuutta ja valtimoiden kovettumatautia tutkivassa tutkimusryhmässä. Jokela työskentelee nyt Oulun yliopistossa innovaatioasiamiehenä vastaten biotieteiden tutkimustulosten kaupallistamisesta sekä siihen liittyvästä viestinnästä.

Mirkka Oja-Leikas, FM

Oja-Leikas on tieteen yleistajuistamiseen erikoistunut suomen kielen ja viestinnän ammattilainen. Hän on työskennellyt erilaisissa viestinnän ja markkinoinnin asiantuntijatehtävissä. Oja-Leikkaalla on monipuolinen työkokemus tiedeviestinnästä, hankeviestinnän strategisesta suunnittelusta, kuntaviestinnästä ja seudullisen markkinoinnin kehittämisestä sekä yritysten markkinointiviestinnästä. Hän on toiminut lisäksi opetus- ja koulutustehtävissä sekä freelance-tiedetoimittajana.

Meri Rova, FT

Rova toimii Geenit ja yhteiskunta -Argumenta-hankkeen koordinaattorina Biocenter Oulussa, Oulun yliopistossa. Hän on työskennellyt sitä ennen monipuolisesti erilaisissa terveyden edistämisen ja viestinnän tehtävissä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella.  Rova on väitellyt vuonna 2005 Oulun yliopistosta lastentautien alalta. Väitöskirjassaan hän tutki keskosten keuhkosairauksien genetiikkaa.

Lisätietoja:

FT Maarit Jokela, Oulun yliopisto, p. 040 3559660, maarit.jokela@oulu.fi