Arkeologia

Kipeä kulttuuriperintö aiheena kansainvälisellä kurssilla

Arkeologian ja kulttuuriantropologian oppiaineet kokoavat Oulun yliopistoon kansainvälisen joukon tohtoriopiskelijoita perehtymään ns. kipeään kulttuuriperintöön. 18.8. saakka kestävällä kurssilla tutustutaan kulttuuriantropologian ja historiallisen arkeologian tutkimusmetodeihin, joilla tarkastellaan ja tutkitaan vaikeaa ja kipeääkin kulttuuriperintöä.

Kurssin opettajina toimivat professori Susan Hyatt (kulttuuriantropologia) ja professori Paul R. Mullins (historiallinen arkeologia) Indiana University-Purdue University Indianapolisista Yhdysvalloista. He ovat molemmat omien tutkimusalojensa huippututkijoita.

Materiaalisen kulttuurin ja etnografian näkökulmia kulttuuriperinnön tutkimukseen (Material and Ethnographic Perspectives on Heritage Research) -kurssin tutkimusesimerkkeinä käytetään Hyattin ja Mullinsin tutkimusprojekteja Yhdysvalloissa ja Euroopassa.

Professori Paul R. Mullins on kirjoittanut tieteellisiä monografioita historiallisen arkeologian alalta. Hän on toiminut Society for Historical Archaeology presidenttinä, hallituksessa ja muissa toimielimissä. Useita hänen tutkimuksiaan on palkittu. Hänellä on kymmeniä referee-julkaisuja historiallisen arkeologian ja antropologian alan huippulehdissä. Professori Susan Hyatt on kulttuuriantropologian professori. Hänellä on myös useita monografioita ja lehtijulkaisuja kulttuuriantropologian alalta.

Kurssilaiset tekevät tutustumiskäyntejä Oulun kaupungin alueen synkkiin ja vaikeisiin kulttuuriperintökohteisiin, kuten Kaijonharjun ja Linnanmaan yliopiston alueen Waffen-SS-joukkojen harjoitusalueen jäänteisiin, Alppilan Waffen-SS-upseerikerhoon, Toppilan salmen ja entisen satama-alueen kulttuuriperintökohteisiin sekä Pikisaaren kulttuuriperintöön.

Kurssille osallistuu 13 tohtorikoulutettavaa Australiasta, Yhdysvalloista, Iso-Britanniasta, Norjasta, Ruotsista ja Oulusta. Oulun yliopiston arkeologian oppiaineesta on muotoutunut  yksi merkittävimpiä eurooppalaisia tutkimuslaitoksia historiallisen arkeologian alalla.

Viimeksi päivitetty: 23.8.2017