Rehtori Jouko Niinimäki

Niinimäki: Nyt on oikea aika investoida tulevaisuuteen

Oulun yliopiston 59. lukuvuosi alkoi keskiviikkona 6.9. avajaisjuhlallisuuksilla. Rehtori Jouko Niinimäki korosti puheessaan taloudessa avautunutta mahdollisuuksien aikaa ja koulutuksen tärkeyttä hyvinvoinnin luojana.

Rehtori Jouko Niinimäki avasi lukuvuoden optimistisissa tunnelmissa: Suomen talous on kohenemassa jopa nopeammin kuin odotettiin.

”Nyt kun taloudessa pahin on ohi, on tehtävä sellaisia ratkaisuja, joiden avulla seuraavasta taantumasta päästään yli helpommin kuin nyt nähdystä, vuoden 2008 finanssikriisistä alkaneesta pitkästä ahdingosta.”

Niinimäki peräsikin valtiolta riittäviä resursseja yliopiston osaamisen laajentamiseen ja uusiutumiseen.

”Muuten rakennemuutoksen tarjoama kasvupotentiaali jää hyödyntämättä, ja vahva nousu tyssää osaamispulaan.”

Koulutusaste korkeammaksi

Keskeisenä koulutusaiheena rehtori Niinimäki nosti esiin nuorten aikuisten koulutustason. 25–34-vuotiasta suomalaisista noin 40 prosenttia on suorittanut korkeakoulututkinnon. Osuus on hieman OECD-maiden keskiarvon alapuolella ja laskenut 1990-luvulta.

Väestön korkea koulutustaso on edellytys korkean osaamisen elinkeinoille, ja korkea koulutus myös suojaa työttömyydeltä.

”Koulutuspoliittiseksi tavoitteeksi tulisi asettaa, että vähintään puolet ikäluokasta suorittaa korkeakoulututkinnon. Riittävä korkeakoulutetun työvoiman osuus lisää myös vähemmän koulutetun väestönosan työllistymistä – ei ainoastaan osaamisintensiivisiin työpaikkoihin vaan ostovoiman kautta myös palvelusektorille”, Niinimäki linjasi.

Vanha huippu laajenee

Niinimäki kertasi Oulun seudun vaiheita merkittävän osaamiskeskittymän synnystä voimakkaaseen kasvuun, sen jälkeen taantumiseen ja nyt pienten ja keskisuurten yritysten nousuun.

”Oulun yliopisto edustaa kiistatonta huippua monilla tutkimusalueilla, joilla Oulun seudun entiset ja myös uudet yritykset toimivat. Kun vanha yrityskanta koostui voittopuolisesti telekommunikaatio- teknologiateollisuudesta, on uusi yrityskanta suuntautunut palveluihin. Tämä asettaa yliopistolle suuria paineita laajentaa osaamistaan alueille, joita uudet yritykset tarvitsevat.”

”Sen olemme oppineet, että pohjoisessa ei ole mahdollisuutta muiden jäljittelyyn, vaan ainoa menestyksen tae on luoda jatkuvasti uutta.”

Avajaisten pääjuhlassa yhteiskunnallisen vaikuttajan juhlapuheen piti Suomen Akatemian pääjohtaja Heikki Mannila ja opiskelijoiden tervehdyksen toi ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja Joel Kronqvist.

Juhlapuheet kokonaisuudessaan

Viimeksi päivitetty: 7.9.2017