Tutkijoilla huima tavoite: syrjäseutujen omakotitalot energiaomavaraisiksi

Oulun yliopisto ryhtyy vetämään kansainvälistä mikroenergia -projektia, jonka tavoitteena on kehittää bioenergiapohjainen sähkö- ja lämpöjärjestelmä syrjäseuduilla sijaitsevien omakotitalouksien tarpeisiin. Tarkoitus on tarjota ratkaisu sähkön saannille pienen mittakaavan rakennuksissa, joiden lämmitykseen käytetään jo nyt omavaraisesti saatavilla olevia biopolttoaineita kuten puuta, pellettiä, turvetta tai haketta.

Kolmevuotinen Micro Combined Heat and Power System for Households (H-CHP) -projekti on saanut kahden miljoonan euron rahoituksen Euroopan aluekehitysrahaston Northern Periphery and Arctic 2020 -ohjelmasta. Hankkeen vetäjänä on Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutissa toimiva Tulevaisuuden tuotantoteknologiat (FMT) -tutkimusryhmä.

CHP-järjestelmän toteuttamisessa omakotitalon kokoluokassa on haastavinta järjestelmän pienuus; tekniset haasteet ovat likipitäen samat kuin suuremmissa järjestelmissä, mutta ne on kyettävä ratkaisemaan yhtä kustannustehokkaasti pienemmässä mittakaavassa.

Projektissa hyödynnetään tutkimuskonsortion monipuolista bioenergiaosaamista sekä arktisten ja syrjäalueiden olosuhteiden tuntemusta. Oulun yliopiston Tulevaisuuden tuotantoteknologiat (FMT) –tutkimusryhmä tuo hankkeeseen kansainvälisten hankkeiden koordinointiosaamisen lisäksi suunnittelu- ja valmistusosaamista. Suomesta hankeen toteuttamiseen osallistuu myös Oulun ammattikorkeakoulu, joka tuo hankkeeseen bioenergia- ja testausosaamista. Näiden lisäksi tutkimuskonsortioon kuuluu energia-alan tutkimus ja kehitysorganisaatioita sekä pk-yrityksiä Skotlannista, Irlannista, Ruotsista ja Islannista.

Lisätietoja: tutkimusjohtaja Kari Mäntyjärvi, Oulun yliopisto, Kerttu Saalasti Instituutti, Tulevaisuuden tuotantoteknologiat –tutkimusryhmä, kari.mantyjarvi@oulu.fi

Tulevaisuuden tuotantoteknologiat FMT tutkimusryhmä

Kerttu Saalasti Instituutti