Soveltava kemia täytti 10 vuotta Kokkolassa

Vuonna 2006 Kokkolan suurteollisuusalue ja Kokkola Industrial Park ry (KIP) päättivät lahjoittaa Oulun yliopistolle soveltavan kemian ja prosessikemian lahjoitusprofessuurin. Sen tavoitteena oli kemian alueellisen tutkimusosaamisen kasvattaminen ja toisaalta kemian yliopistollisen koulutuksen mahdollistaminen jo aiemmin Kokkolan yliopistokeskuksessa kehitetyn aikuiskoulutuskonseptin mukaisesti. Professorina tehtävässä on toiminut alusta saakka Ulla Lassi.

Kymmenessä vuodessa soveltavan kemian yksikkö on kasvanut 33 hengen asiantuntijaorganisaatioksi, josta 23 henkeä työskentelee Kokkolassa. Yhteistyössä paikallisen ammattikorkeakoulun kanssa on kehitetty kemian ja kemiantekniikan korkea-asteen aikuiskoulutusväylä, joka on mahdollistanut kemian opinnot työn ohessa jopa tohtoriksi saakka. Ensimmäiset kemian maisterit valmistuivat vuonna 2008 ja tohtorit vuonna 2013 Oulun yliopistosta. Soveltavan kemian 12. tohtori väittelee lokakuussa 2017 Kokkolan yliopistokeskuksessa.

Soveltavan kemian yksikön tutkimus profiloituu vahvasti uusiin epäorgaanisiin materiaaleihin ja niiden käyttöön erityisesti akkukemikaaleina ja katalyytteina/adsorbentteina prosessivesien käsittelyssä sekä biomassan kemiallisessa muokkauksessa. Vahvan tutkimusosaamisen tukena ovat modernit tutkimusympäristöt, ja yhteistyö yritysten kanssa on aktiivista.

Soveltavan kemian 10-vuotista taivalta juhlistettiin juhlaseminaarilla 7.9. Kokkolan kampuksella.

Lisätietoja ulla.lassi@chydenius.fi

Viimeksi päivitetty: 25.9.2017