Uutta liiketoimintaa ja innovaatioita maan alla

Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutin johdolla käynnistetty Itämeren alueen maanalainen innovaatioverkosto –projekti (Baltic Sea Underground Innovation Network BSUIN) on saanut mittavan noin 3,4 miljoonan euron konsortiorahoituksen.

Kansainvälisen konsortion tavoitteena on hyödyntää Pyhäjärven kaivoksen infrastruktuuria ja kehittää sinne maanalaista tutkimus-, palvelu- ja tuotantotoimintaa.

”Konsortioomme kuuluu 14 partneriorganisaatiota kahdeksasta maasta sekä 15 liitännäisjäsentä. Pidämme kolmivuotisen hankkeen aloituskokousta Oulussa ja Pyhäjärvellä. Lähes 40 projektitoimijaa on keskustellut vilkkaasti yhteisistä suunnitelmista ja niiden tarkentamisesta”, projektipäällikkö Eija-Riitta Niinikoski summaa kolmepäiväistä kokoontumista.

BSUIN-yhteistyössä on mukana kuusi maanalaista laboratoriota: Pyhäjärven CallioLabin lisäksi Äspö Hard Rock –laboratorio Ruotsissa, tutkimus- ja koulutuskaivos Reiche Zeche Saksassa, CUPRUM tutkimus- ja kehittämiskeskus Puolassa sekä kaksi toimijaa Venäjältä, Khlopin instituutin maanalainen laboratorio Pietarissa ja Ruskealan marmorikaivos Karjassa. Lisäksi mukana on muita organisaatioita Virosta, Liettuasta ja Latviasta.

”Kansainvälisen yhteistyön avulla haluamme luoda kestäviä kumppanuuksia alueen elinvoimaisuuden edistämiseksi”, Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutin johtaja Ville Isoherranen painottaa.

www.oulu.fi/ksi

www.calliolab.com