Pitkäjänteinen yhteistyö toi kybertutkimuskeskuksen Oulun yliopistoon

Oulun yliopistoon perustetaan suomalais-amerikkalaisena yhteistyönä kyberturvallisuuden tutkimuskeskus. Keskuksen sijoittuminen Oulun yliopistoon on tulosta pitkäjänteisestä kansainvälisestä yhteistyöstä, jota Oulussa on tehty erityisesti tietoturvallisuuden ja langattoman tietoliikenteen tutkimuksessa.

Oulun yliopiston yhteyteen perustettava tutkimusyksikkö Cyber Security and Software Engineering Research Site tulee toimimaan osana yhdysvaltalaista Security and Software Engineering Research Center –keskusta, joka on tutkinut 13 yliopiston ja yli 20 teollisen ja julkishallinnollisen partnerin voimin ohjelmistojen ja järjestelmien turvallisuutta Yhdysvalloissa vuodesta 2010 alkaen.

Oulun yliopiston kyberturvallisuuden johtava tutkija, professori Juha Röning sanoo, että Oulussa tehty tietoturvatyö on tunnettu Yhdysvalloissa jo pitkään ja sitä on pidetty mallina maan kehittäessä omaa kyberturvallisuustutkimustaan.

Oulun yliopistossa tietoturvatutkimus vauhdittui toistakymmentä vuotta sitten kun tietojenkäsittelytieteissä aloitettiin tietoturvan maisterikoulutus. Koulutuksessa ja tutkimuksessa käsiteltiin salauksen perusteita, koodauksen teoriaa, kryptografiaa ja muita tietoturvan matemaattisia perusteita.

Juha Röningin oululaisissa tutkimusryhmissä työskentelee tällä hetkellä noin 30 tutkijaa. Hän vetää tieto- ja sähkötekniikan tiedekunnassa Biomimetics and Intelligent Systems Group -tutkimusryhmää (BISG), jonka osana toimii maailmalla hyvin tunnettu Oulu University Secure Programming Group (OUSPG).

Verkkohyökkäykset ovat yleistyneet merkittävästi maailmalla. Röningin tutkimus kohdistuu ohjelmistojen tietoturvaan. Hän on vakuuttunut, että verkossa voidaan toimia luottamuksellisesti myös yritystoiminnassa, puhumattakaan yhteiskunnan kriittisestä infrastruktuurista kuten energialaitoksista tai ministeriöistä.

Röning tutkimusryhmineen on saavuttanut laajan luottamuksen teollisuuden ja yhteiskunnan turvallisuudesta huolehtivien julkisorganisaatioiden kuten huoltovarmuuskeskuksen yhteistyökumppanina. Siksi uusi keskus oli helppo sijoittaa Ouluun. Kyberturvallisuuden tutkimuskeskus tulee olemaan avoin kaikille suomalaisille yliopistoille ja tutkimuslaitoksille. Toimintaa rahoittavat Tekes, yliopistot ja yritykset.

Keskukseen tulee kuusi uutta työpaikkaa. Ensimmäisenä tehtävänä on valmistella suomalaisten yritysten kanssa tutkimus- ja yhteistyöehdotukset, joista jatkoon pääsevät valitaan marraskuussa Yhdysvalloissa.

Lisätietoja: Professori, tutkimusryhmän vastuullinen johtaja Juha Röning, juha.roning(a)oulu.fi

Viimeksi päivitetty: 29.9.2017