Vierailulla mikroyrittäjyyden maailmassa

Mikroyrittäjyyden pohjoinen työpaja kokosi yrittäjiä, tutkijoita ja yrityspalvelujen asiantuntijoita Ouluun jakamaan kokemuksia mikroyritysten kasvua ja kansainvälistymistä edistävästä yhteistyöstä. Kaikille kiinnostuneille avoimen tilaisuuden järjesti Kerttu Saalasti Instituution Mikroyrittäjyyden tutkimusryhmä MicroENTRE yhteistyössä yrittäjäjärjestöjen kanssa.

Tilaisuudessa yrittäjät kertoivat, miten he ovat hyödyntäneet tutkimusta yritystoiminnassaan ja miten tutkimus on auttanut liiketoiminnan kasvattamisessa ja kansainvälistymisessä. Kuitu- ja partikkelitekniikan tutkimusyksikössä väitöskirjansa viimeistä artikkelia työstävä Jenni Kiventerä kiinnostui työpajasta juuri tästä syystä. Myös pääpuhuja, palkittu lastenkirjailija, kouluttaja ja koodausaktivisti Linda Liukas houkutteli paikalle.

”Mieleen jäi erityisesti Nucu Oy:n tarina siitä, kuinka heidän tuotteensa sai alkunsa. Se oli oiva esimerkki siitä, miten ideat voivat syntyä hyvinkin ennalta arvaamatta. Nucu Oy korosti myös Demola-yhteistyötä, joka on mielestäni oiva tapa tuoda opiskelijoita ja yrityksiä lähemmäksi toisiaan”, Kiventerä kertoo.

Linda Liukkaan puhe herätti ajattelemaan, miten rohkeus voi avata odottamattomiakin mahdollisuuksia.

”Olisi tärkeää uskaltaa tuoda esiin myös keskeneräisiä tuotoksia. Aina ei tarvitse hioa kaikkea täydellisyyteen saakka. Maailma on täynnä mahdollisuuksia. Kun kohtaa asiat avoimesti ja uskaltaa tehdä asioita, joista itse innostuu, saa samalla muutkin innostumaan”.

”Tilaisuus avasi ajatuksia siitä, miten tärkeää tutkimuksen tekijöiden olisi tutustua yrittäjien toimintaan käytännössä, jotta molemmat tahot voisivat palvella toisiaan paremmin. Toisaalta kävi ilmi, ettei etenkään pienyrityksillä ole aikaa eikä resursseja etsiä sopivia tutkimustahoja omiin tarpeisiinsa tai sitoutua pitkiksi ajoiksi tutkimushankkeisiin”.

”Mietinkin, miten tutkijana olisi tärkeää rohkeasti markkinoida omaa tutkimusosaamista yrityksille ja lisätä yhteistyömahdollisuuksia omalla aktiivisella toiminnalla. Tässä mielessä MicroENTRE:n kaltaisella tutkimusryhmällä ja heidän tekemällä yhteistyöllä mikroyritysten kanssa on iso merkitys”, Jenni Kiventerä sanoo.

Uusinta ensi keväänä

Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutin yhteydessä toimiva Mikroyrittäjyyden tutkimusryhmä MicroENTRE tuottaa tutkittuun tietoon perustuvaa osaamista mikroyritysten kasvun ja kansainvälistymisen edistämiseksi ja yrittämisen esteiden purkamiseksi. Tutkimusryhmän johtajan Matti Muhoksen mukaan Mikroyrittäjyyden pohjoinen työpaja saa jatkoa ensi keväänä 19.-20.4.2018.

”Kutsumme verkostoitumistapahtumaan erityisesti rohkeista kokeiluista, uusista avauksista sekä mikroyrittäjyydestä ja sen merkityksestä kiinnostuneita”, Muhos sanoo ja innostaa varaamaan ajan jo nyt kalenteriin.

www.microentre.fi

www.oulu.fi/ksi