Väitöstilaisuus Oulun yliopistossa

Professori Hannu Uusitalo, Tampereen yliopisto

Kustos

Dosentti Ville Saarela, Oys ja Oulun yliopisto

Heidelberg Retina Tomograph -kuvantamislaite glaukooman eli silmänpainetaudin määrityksessä

Tässä väitöskirjatyössä tutkittiin glaukooman eli silmänpainetaudin aiheuttamien silmänpohjamuutosten määrittämistä Heidelberg Retina Tomograph (HRT) -nimisellä silmänpohjan kuvantamislaitteella. Työssä haettiin tälle laitteelle glaukooman aiheuttamien näköhermon pään muutosten mittaamisessa toimivaa referenssitasoa. Tämän referenssitason avulla HRT -laite pystyy lukuisien mittausparametriensa avulla erottelemaan terveitä ja eriasteisia glaukoomavauriosilmiä toisistaan. Lisäksi määriteltiin ne HRT -parametrit, jotka parhaiten pystyvät erottelemaan terveet ja eriasteiset glaukoomasilmät toisistaan. Edelleen haettiin parasta sekä rakenteellisten että toiminnallisten glaukooman tutkimusmenetelmien yhdistelmää glaukooman taudinmääritykseen. HRT -kuvantaminen täydentää hyvin perinteisiä näköhermon kuvantamistekniikoita, hermosäie- ja stereopapillakuvia, ja se on huomioitu mm. suomalaisessa käypä hoito -ohjeistuksessa.

Väitöskirja

Viimeksi päivitetty: 5.10.2017