Rehtori Jouko Niinimäki ja NJIT:n presidentti Sun Yukun allekirjoittivat sopimuksen ohjelmistotuotannon kandidaattiohjelmasta Nanjingissa syyskuun viimeisellä viikolla.

Oulun yliopisto vie Kiinaan ohjelmistotuotannon kandidaattiohjelman

Oulun yliopisto on tehnyt merkittävän sopimuksen Nanjing Institute of Technologyn (NJIT) kanssa ohjelmistotuotannon kandidaattiohjelman käynnistämisestä Kiinassa. Kyse on yliopiston tähän asti suurimmasta koulutusvientihankkeesta. Samalla se on yksi yliopiston suurimmista ulkoisesti rahoitetuista hankkeista ylipäätään.

Yhteistyön ensimmäinen vaihe kestää kymmenen vuotta. Vuosittainen sisäänotto on sata opiskelijaa, ja ensimmäiset opiskelijat aloittavat urakkansa syksyllä 2018. Nelivuotisessa ohjelmassa opiskelijoiden kokonaismäärä nousee neljässä vuodessa neljäänsataan.

Tehdyn sopimuksen lisäksi rehtori Jouko Niinimäki vierailee Pekingissä 9.–10.10. allekirjoittamassa laajemman yhteistyösopimuksen. Oulun yliopiston ja Nanjing Institute of Technologyn välinen sopimus tähtää vielä kolmeen uuteen yhteiseen koulutusohjelmaan.

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen iloitsee yliopistojen välisestä yhteistyösopimuksesta, joka solmitaan hänen Kiinan-matkallaan.

”On hienoa, että suomalainen koulutusvienti vahvistuu näin merkittävällä hankkeella. Oulun yliopisto tunnetaan osaamisestaan ICT:ssä ja esimerkiksi tulevaisuuden tietoliikenneverkoissa. Yliopistokoulutuksesta on tulossa Suomelle yhä vahvempi mainetekijä ja vientituote”, Grahn-Laasonen sanoo.

Merkittävää kansainvälistymistä

Ohjelmistotuotannon koulutuksessa Oulun yliopisto tuottaa opetuksesta 18 kurssia, mikä on vajaa puolet tutkinnosta. Loput kursseista toteuttaa Nanjing Institute of Technology. Kaikkien kurssien on täytettävä molempien yliopistojen laatuvaatimukset, ja opiskelijat saavat tutkinnon molemmista yliopistoista.

Yhteistyön valmistelua johtanut professori Markku Oivo luonnehtii koulutusohjelmaa merkittäväksi Oulun yliopiston ja opettajien kansainvälistymisen kannalta. Opetus avaa mahdollisuuksia myös tutkimusyhteistyöhön.

”Pääsemme aivan uudella tavalla kiinni Kiinan kulttuuriin opettamalla paikan päällä. Samalla kehitämme opetustamme. Opiskelijat maksavat opinnoistaan lukukausimaksua, joten laadun on oltava hyvää.”

Oulun yliopiston opettajien on tarkoitus opettaa Kiinassa 2–3 viikon intensiivijaksoina, minkä jälkeen opetus jatkuu etäopetuksena. Opetuskieli on englanti.

Suomella vahva koulutusmaine

Professori Oivo arvelee, että kiinalaisten yhteistyöinto perustuu Suomen ja Oulun alueen vahvaan ICT-maineeseen. Oulun yliopiston ohjelmistotuotannon yksikkö M3S on kansainvälisesti tunnettu. Lisäksi Suomi on niittänyt yleisesti erinomaista mainetta koulutuksella.

Yhteistyöstä Kiinan kanssa hän on innoissaan.

”Maa panostaa voimakkaasti tieto- ja viestintäteknologiaan ja kansainvälistymiseen, ja tämä on hyvä vaihe tulla mukaan. Kiinassa ollaan todella pitkällä esimerkiksi sähköautojen, älykkäiden kaupunkien ja verkkokaupan saralla.”

Viimeksi päivitetty: 9.10.2017