Liikuntalääketieteellinen tutkimus 2017 -kilpailun voitto Ouluun

Tohtorikoulutettava Anna-Maiju Leinonen ja hänen tutkimusryhmänsä ovat voittaneet ensimmäisen palkinnon Liikuntatieteellisen Seuran ja Liikuntalääketieteen keskusten järjestämässä Vuoden 2017 liikuntalääketieteellinen tutkimus -kilpailussa. Palkinto julkistettiin Liikuntalääketieteen päivien yhteydessä 8.11.2017 Helsingissä. Kilpailuun osallistui 49 suomalaista liikuntalääketieteellistä tutkimusta.

Voittajatutkimuksessa selvitettiin nuorten miesten, pelinkehittäjien ja liikuntatutkijoiden yhteistyönä kehitetyn MOPO-palvelun soveltuvuutta nuorten miesten liikkumiseen ja kuntoon. Tutkimuksen aineiston muodosti lähes 500 nuorta miestä. Noin puolet miehistä sai käyttöönsä aktiivisuusmittarin ja sähköisen pelinkaltaisen hyvinvointipalvelun, jossa oli toimintoja mm. liikkumiseen, terveyteen, nuorten palveluihin ja sosiaaliseen aktiivisuuteen liittyen. Toisen ryhmän liikkumista mitattiin mittarilla, joka ei näyttänyt käyttäjälleen aktiivisuustietoja. Palvelu sisälsi Clans of Oulu -pelin, jonka oli toteuttanut oululainen Ludocraft Oy.

Palvelun käyttöönsä saaneet miehet lisäsivät kuormittavan liikunnan määrää. Palvelulla ei havaittu vaikutusta nuorten kuntoon, mutta esimerkiksi kaikkein liikkumattomimpien nuorten vyötärönympärys pieneni. Liikuntatieto ja -palaute sekä tavoitteiden asettelu olivat nuorten mielestä tärkein ja kiinnostavin osuus palvelussa, ja se koettiin myös motivoivaksi. Tutkimuksen aikana palvelun käyttöaste oli suhteellisen matala, mutta sisällöllisen ja teknologisen lisäkehityksen kautta palvelun käytettävyyttä, soveltuvuutta ja yhteensopivuutta muiden nuorten palvelujen kanssa voidaan parantaa.

Voittajatutkimuksen Pelillistetyn mobiilipalvelun vaikuttavuus ja soveltuvuus nuorten miesten fyysiseen aktivointiin – väestöpohjainen satunnaistettu, kontrolloitu interventio toteutti tutkimusryhmä, johon Anna-Maiju Leinosen lisäksi kuului 12 tutkijaa Oulun yliopistosta, Oulun Diakonissalaitoksen säätiöstä ja Oulun yliopistollisesta sairaalasta sekä Sotilaslääketieteen keskuksesta Helsingistä. Yhteistyökumppanina oli myös Polar Elektro.

Viimeksi päivitetty: 9.11.2017