Oulun yliopiston tutkija kansainvälisen innovaatiokilpailun finaaliin

Kuvittele lääkärille kameraan perustuva puettava älylaite, jolla tämä voi seurata huomaamattomasti potilaan fysiologisia mittauksia tai diagnosoida mahdollisia sairauksia pelkästään tarkkailemalla potilaan kasvoja etäältä. Kuulostaa kätevältä, vai mitä?

Se kuulostaa myös maailmanluokan innovaatiolta, jonka on ideoinut Konenäön ja signaalianalyysin tutkimuskeskuksen (CMVS) tutkijatohtori Miguel Bordallo López. Hänen ehdotuksensa ”Puettavat älylaitteet lääkäreille: Perusterveydenhuollon muuntaminen lämpökuvauksella ja kasvoanalyysilla” on valittu Nokia Bell Labs Prize 2017 -kilpailun finaaliin. Kilpailuun osallistui kaikkialta maailmasta yhteensä 334 hakijaa, joista jäljellä on enää 9 finalistia maailman huippuyliopistoista kuten Stanfordista, UCLAsta, MIT:stä ja Princetonista. Heistä vain kaksi tulee Euroopasta, mukaan luettuna Bordallo López.

Voittaja kerrotaan heti, kun finalistit ovat pitäneet esitelmänsä Bell Labsin arvovaltaisille tuomareille palkintoseremoniassa, joka pidetään 8. joulukuuta Bell Labsin päätoimipaikassa New Jerseyn Murray Hillissä, Yhdysvalloissa. ”Olen hyvin innoissani siitä, että voin esiintyä Nobelin palkinnon saajille ja korkean tason johtajille”, Bordallo López sanoo. ”Innovointi on osien yhdistämistä tavalla, jolla niitä ei ole käytetty aikaisemmin”, tiedekilpailuista nauttiva Bordallo López kertoo. ”Demonstraationi on helppo näyttää ja ymmärtää. Jokainen näkee heti suonien lämmön, hengitystiheyden ja kylmän nenän ja ymmärtää siten innovaation ydinajatuksen.” Kilpailun viime vaiheissa Bordallon kanssa demoalustaa ovat työstäneet opiskelija Contantino Álvarez, tohtorikoulutettava Mehdi Safarpour ja professori Olli Silvén.

Automatisoidut lääketieteellisen diagnosoinnin apuvälineet ja terveyden seuranta tarjoavat objektiivista tietoa potilaan tilasta. Esimerkiksi Oulun yliopiston viimeaikaisten tutkimusten mukaan jopa 30 lääketieteellisesti merkittävää oiretta tai vaivaa voidaan havaita tai ainakin arvioida objektiivisesti käyttämällä konenäkömenetelmiä ja kasvokuvia. Tutkimuksen tärkeimpänä tavoitteena on lisätä sellaisten pienten lämpökameroiden käyttöä, joiden avulla lääkärit näkevät enemmän kuin paljain silmin, rakentamalla laite, joka täyttää uudenlaisten reaaliaikaisten lääkinnällisten laitteiden vaatimukset. Laitteella lääkärit voivat saada nopeasti tietoja täydentämään ja parantamaan heidän diagnoosejaan sekä välttää hankalien ja tarpeettomien testien tekemistä.

Viime vuosikymmenen aikana on tehty paljon tutkimusta ja kehitystyötä puettavien terveydenseurantajärjestelmien alalla. Useimmat ehdotetut tekniikat edellyttävät kuitenkin kömpelöiden antureiden, sykemittarivöiden tai liimaelektrodien käyttämistä. Tämä hanke näyttää muuttavan terveydenhuollon tulevaisuutta luomalla lääketieteellisiä diagnooseja ja terveyden seurantaa varten reaaliaikaista ja näkymätöntä teknologiaa, joka on tavallisten ihmisten saatavilla. Tästä vallankumouksesta tulee osa arkielämäämme.

Bell Labs Prize on maailmanlaajuinen innovaatiokilpailu, jolla annetaan tunnustusta tieto- ja viestintäteknologian alaa mullistaville ehdotuksille. Kilpailun voittaakseen ehdotusten on oltava aivan uudenlaisia ja ennen näkemättömiä. Lisäksi niiden on oltava heti käytettävissä, ja niillä on oltava merkittävä tieteellinen vaikutus tekniikan nykytason kehitykseen.

Bordallo López pitchasi äskettäin ideaansa Bell Labs Prize Innovathon -tapahtumassa Bell Labsin päätoimipaikassa Yhdysvalloissa sekä Skolar Award -kilpailun finaalissa SLUSH 2016 -tapahtumassa.

Lue lisää Bordallo Lópezin tutkimuksesta

Päivitetty 12.12.2017

Bordallo López pitää kokemusta tärkeänä, vaikkei voittanut kilpailua: “Finaalin ensimmäisenä päivänä valmistelimme esityksiä Bell Labsin tutkijan ja oman Bell Labs Executive sponsorini, Marcus Hofmannin kanssa, joka valitsi minut finaaliin. Finaalipäivänä 8.12. olin ensimmäisenä vuorossa, kun innovaatiot esiteltiin arvovaltaiselle tuomaristolle.” Katso Bell Labs price –voittajat

Viimeksi päivitetty: 12.12.2017