Tervetuloa Lafkalle!

Arkkitehtuurin yksikkö muutti uusiin tiloihin.

Oulun yliopiston arkkitehtuurin yksikkö on muuttanut täysin peruskorjattuihin ja uudistettuihin tiloihin Linnanmaan kampuksella. Tilat sijaitsevat entisessä konetekniikan siivessä kampuksen itäosassa. Samalla avattiin käyttöön yliopiston uusi pääsisäänkäynti 2T.

Pitkään keskustassa sijainnut arkkitehtuurin opetus siirtyi Linnanmaan kampukselle reilu vuosi sitten, jolloin muuttajat asettuivat väliaikaistiloihin.

”Muutto oli minulle henkilökohtaisesti positiivinen yllätys”, sanoo arkkitehtuurin yksikön johtaja, professori Janne Pihlajaniemi.

”Tutkimuksen suhteen ympärillä on ollut aivan toisenlainen yhteisö kuin keskustassa. Väistötiloissa oleminen on vaikuttanut opetukseen ja opiskeluun, mutta nyt uudet puitteet ovat huomattavan hyvät arkkitehtuurin opiskelulle ja tekemiselle.”

Pihlajaniemen mukaan ei ole lainkaan yhdentekevää, millaisissa tiloissa arkkitehtuuria opiskellaan. Tilojen rakenteet, pinnat, ilma ja henki jättävät muistijälkiä. Uusissakin tiloissa tavoitellaan kuuluisaa Lafkan henkeä, opiskelijoiden ja opettajien kohtaamista ja yhteisöllisyyttä.

”Lafka on nyt saanut uuden hienon kodin, arkkitehtikoulun näköisen”, Pihlajaniemi kiittelee.

Sisäänkäynti 2T on jälleen käytössä Erkki Koiso-Kanttilan kadulta.

Kaiken keskellä on Agora istuskeluportaineen. Korkea Pakkassavu-teos on seurannut mukana keskustakampuksen tilojen ruokalasta.

Juhlaseminaari kokosi yhteen

Tilojen kunniaksi järjestettiin avajaiset ja juhlaseminaari tiistaina 27. helmikuuta. Juhlassa Lafkan entiset opiskelijat kertoivat ajankohtaista töistään, taiteestaan, alan kuulumisista ja opiskeluajan merkityksestä itselleen. Juhlassa esiintyivät myös kirjailija Anna-Leena Härkönen ja norjalainen arkkitehti Einar Jarmund.

Myös Arkkitehtikilta välitti kiitokset tiloista puheenjohtajansa Jaakko Ihalaisen suulla.

”Pääsemme tiloihin, jotka on meitä varten suunniteltu.”

Opiskelijat kukittivat yliopisto-opettaja Petri Aarnion, joka on ollut prosessin kantava voima ja tehnyt pyyteetöntä työtä koko yhteisön hyväksi.

Saneerattujen tilojen keskeisiä elementtejä ovat muun muassa pääsisäänkäynnin lasifasadi, suuri yhtenäinen Agora-tila, näyttävät istuskeluportaat lasikaiteineen, aulan kaareva seinä ja käytävän lattiassa kulkeva "sininen virta", joka on samalla kunnianosoitus rakennuksen alkuperäiselle suunnittelijalle Kari Virralle.

Uusista tiloista seitsemän – muun muassa Media Lounge, Agora ja taideluokka – ovat koko yliopiston varattavissa erilaisiin tilaisuuksiin sen jälkeen, kun opetuksen tarpeet on huomioitu. Tilaukset tehdään virastomestareiden ja Timmi-järjestelmän kautta.

Arkkitehtuurin yksikössä opiskelee arkkitehdiksi noin 300 suomalaista ja kansainvälistä tutkinto-opiskelijaa. Henkilökuntaa on noin 30. Arkkitehtuurin yksikkö on toiminut vuoden 2018 alusta lähtien osana teknillistä tiedekuntaa.

Monitoiminen tila jaetaan tarvittaessa moneen pieneen tilaan.

Toinen piirustussaleista on varattu toisen vuosikurssin opiskelijoille. Jokaisella on oma työpisteensä.

Taideluokan sisustus on vielä kesken. Tilassa voidaan tehdä esimerkiksi grafiikkaa ja savitöitä sekä harjoitella mallin piirtämistä.

Käytävän kaareva seinä tarjoaa kurkistusikkunoita tiloihin.

Lue lisää: Arkkitehtuurin yksikkö

Avajaiset herättivät huomiota myös sosiaalisessa mediassa. Kuvakaappaus Twitteristä:

Viimeksi päivitetty: 5.3.2018