Maailma Nyt! – Martti Ahtisaari Instituutin huippufoorumi

Keskiviikko, toukokuu 23, 2018

Verkottuvassa maailmassa myös me Suomessa olemme yhä enemmän tapahtumien keskellä, emme ”kaukana pohjoisessa”. Mitkä ovat keskeisimpiä trendejä ja ilmiöitä, joihin tulisi kiinnittää huomiota? Mitkä ovat tärkeimpiä ilon ja huolen aiheita yhteiskunnassamme?

Tule mukaan kuulemaan presidentti Martti Ahtisaaren näkemyksiä yhteiskuntamme ajankohtaisista teemoista huippufoorumiin Oulun yliopistoon.

Keskustelemme lisäksi viiden huippuasiantuntijamme kanssa tieteen ja koulutuksen roolista tulevaisuuden rakentajina. Kuulemme viimeaikaisista löydöksistä mm. kehitysbiologian, langattoman tietoliikenteen ja liiketalouden aloilla. Jaamme osallistujien kesken näkemyksiä koulutuksen tehtävistä ja merkityksestä yhteiskuntamme rakentamisessa. Mihin yliopistokoulutuksen pitäisi opiskelijoita ohjata ja johtaa? Mitä on tekoäly? Millaisia kommunikaatiojärjestelmiä ympärillämme on tulevaisuudessa? Mikä merkitys on ihmisten kohtaamisella kasvokkain ja virtuaalisesti?

Osallistujia pyydetään saapumaan paikalle viimeistään klo 14.15, ovet sulkeutuvat klo 14.30.

14.00 Kahvit tarjolla aulatilassa

14.30 Tilaisuuden avaus, Oulun yliopiston rehtori Jouko Niinimäki

Presidentti Martti Ahtisaari, Maailma nyt: Yhteiskunta, talous ja ympäristö 2018, haastattelu Elina Lehtinen, CMI

Tiede ja koulutus tulevaisuuden tekijöinä -ajankohtaiskeskustelu, professori Kimmo Alajoutsijärvi, Customer Success Manager Karita Kasurinen, akatemiaprofessori Matti Latva-aho, kansanedustaja Tytti Tuppurainen ja professori Seppo Vainio

16.30 Päätössanat

Ilmoittautuminen 16.5. mennessä: www.mai.fi/juhlavuoden-2018-tapahtumat/martti-ahtisaari-instituutin-huippufoorumi-maailma-nyt-23.5.2018

Ilmoittautumisesta saat viestin sähköpostiisi noin viikkoa ennen tilaisuutta. Viesti on pääsylippusi tilaisuuteen, joten tulostathan sen mukaasi tai esität kutsun puhelimesta saapuessasi.

Puhujien esittely:

Martti Ahtisaari

Presidentti Martti Ahtisaari on toiminut kansainvälisissä tehtävissä lähes koko työuransa, valtaosan siitä YK:n alaisissa tehtävissä. Presidenttikautensa päätyttyä vuonna 2000 hän perusti Crisis Management Initiative ry:n (CMI), joka on sittemmin kasvanut yhdeksi maailman arvostetuimmista järjestöistä rauhanvälityksen saralla. Tunnustuksena pitkäjänteisestä työstään rauhan puolesta Ahtisaarelle myönnettiin Nobelin rauhanpalkinto vuonna 2008.

Kimmo Alajoutsijärvi

Kimmo Alajoutsijärvi on projektiliiketoiminnan (Universitetet i Agder, Norja) ja markkinoinnin (Jyväskylän yliopisto) professori. Hän on myös professori (distant position) Pietarin Higher school of Economicsissa ja Huddersfieldin yliopistossa (UK). Aikaisemmin hän on toiminut mm. Oulun yliopiston kauppakorkeakoulun dekaanina. Hänen viimeisimmät tutkimuksensa käsittelevät erityisesti kauppakorkeakoulujen kehitystä globaaleilla liikkeenjohtamiskoulutuksen markkinoilla.

Karita Kasurinen

Karita Kasurinen on Oulun yliopiston alumni. Hän on uransa aikana toiminut tekoäly-startup-yritysten liiketoiminnan kehittäjänä. Tällä haavaa Kasurinen työskentelee Customer Success Managerina kansainvälisessä Iris.ai-tiimissä, joka rakentaa tiedettä lukevaa AI-assistenttia. Yritys valittiin viime vuonna maailman kymmenen innovatiivisimman tekoälyfirman joukkoon. Työnsä ohella Karita Kasurinen edistää yrittäjyyttä fasilitaattorina ja tapahtumien järjestäjänä mm. globaalissa Techstars-yhteisössä.

Matti Latva-aho

Matti Latva-aho on akatemiaprofessori (tietoliikennetekniikka) Oulun yliopiston Centre for Wireless Communications (CWC) -tutkimusyksikössä. Hänen tutkimuksensa keskittyy langattomiin tietoliikennejärjestelmiin, erityisesti 5G-verkkoteknologioihin ja muihin tulevaisuuden järjestelmiin. Latva-aho on julkaissut yli 350 kansainvälistä aikakauskirja- ja konferenssitutkimusartikkelia. Nokia Säätiön hallitus palkitsi Matti Latva-ahon vuonna 2015 Nokia Foundation Award -tunnustuspalkinnolla. Matti Latva-aho on suorittanut tekniikan tohtorin tutkinnon Oulun yliopistossa vuonna 1998.

Tytti Tuppurainen

Tytti Tuppurainen (sd.) on oululainen toisen kauden kansanedustaja. Hän on eduskunnan suuren valiokunnan varapuheenjohtaja ja maa- ja metsätalousvaliokunnan jäsen. Vuodesta 2015 lähtien hän on toiminut eduskunnan Saksa-ystävyysryhmän puheenjohtajana ja USA-ystävyysryhmän varapuheenjohtajana. Tuppurainen on YK-liiton puheenjohtaja ja Demarinaisten puheenjohtaja. Koulutukseltaan hän on filosofian maisteri Oulun yliopistosta.

Seppo Vainio

Seppo Vainio on Oulun yliopiston kehitysbiologian professori biokemian ja molekyylilääketieteen tiedekunnassa. Hän toimii johtajana Pohjois-Suomen biopankki Borealiksessa ja hänellä on johdossaan tutkimusryhmiä Biocenter Oulussa ja InfoTech Oulussa. Vainion ryhmän tutkimusaihe on kehitysbiologisen kommunikaation mekanismit ja biosensorit. Vainio on johtanut Suomen Kulttuurirahaston Argumenta-hanketta Geenit ja yhteiskunta ja osallistunut hankkeeseen Ihmisen kuolevaisuus. Vainio on toiminut myös Suomen Akatemian tutkimuksen huippuyksikössä ja FiDiPro-isäntänä.

Kuva: Tomas Whitehouse/CMI

Lisää kalenteriin