Presidentti Ahtisaari: Pohjoismainen malli on säilyttämisen arvoinen

Pohjoismaisen yhteiskuntamallin edistäminen on presidentti Martti Ahtisaaren mielestä tärkeää. ”Kaikkien on voitava tuntea olonsa hyväksi yhteiskunnassa ja voitava kehittää kykyjään. Tällainen yhteiskunta kehittyy ja on hyvä”, hän sanoi nimeään kantavan instituutin Maailma Nyt! -huippufoorumissa Oulun yliopistossa 23.5. Foorumi oli Martti Ahtisaari Instituutin 10-vuotisjuhlavuoden päätapahtuma.

Presidentti Ahtisaari kertoi tuovansa pohjoismaisuutta ja suomalaisuutta ahkerasti esiin maailmalla liikkuessaan, sillä ne resonoivat myönteisesti ja edistävät Ahtisaaren 18 vuotta sitten perustaman, rauhanvälitykseen erikoistuneen CMI-järjestön (Crisis Management Initiative ry) toimintaa ja tavoitteita.

”Teen kaikkeni, että voimme ylläpitää ja säilyttää reilun yhteiskunnan. Identifioimme itsemme Suomessa Pohjoismaaksi, ja siitä olen iloinen.”

Ahtisaari muistutti painokkaasti, ettei ole olemassa läntisiä arvoja, vaan ne ovat YK:n hyväksymiä globaaleja arvoja. Näistä arvoista on taisteltava ja pidettävä kiinni, hän sanoi.

Valtaosan kansainvälisestä työurastaan Ahtisaari on tehnyt YK:n alaisissa tehtävissä. Suuri huoli hänellä on, etteivät YK:n turvaneuvoston jäsenet ole valmiita yhteistyöhön ja maailmanjohtajilta puuttuu keskinäinen luottamus.

Syyrian vaikeaa tilannetta hän perusteli itsekkyydellä. ”Kaikilla on jotakin saatavaa.”

Konfliktit ovat ratkaistavissa neuvottelemalla. Ahtisaari muisteli tapausta, jossa hän istutti Yhdysvaltain silloisen presidentti Bill Clintonin ja Neuvostoliiton Boris Jeltsinin saman pöydän ääreen ja komensi maiden päämiehet keskustelemaan.

Ahtisaari toimii nykyisin Senior Advisorina CMI:ssä.

Presidentti Ahtisaari esitti näkemyksiään ajankohtaisista teemoista ja muisteli Oulun vuosiaan, haastattelijana toimi CMI:n viestintäjohtaja Elina Lehtinen. (Kuva: Mikko Törmänen)

Välittäminen alkoi pukuhuoneesta

Presidentti Martti Ahtisaari muisteli huippufoorumin aluksi lämpimästi nuoruuttaan ja opiskeluaikojaan Oulussa. Hän kävi koulua Oulun lyseossa ja valmistui kansakoulunopettajaksi Oulun yliopistosta 1959.

Nuoruudessaan hän oli myös innokas koripalloilija NMKY:ssä. ”Jos hävisimme pelin, välittäminen alkoi heti pukuhuoneessa. Sanoin pojille, ettei tämä muuten ratkea, meidän on pelattava paremmin.”

Hän muistutti, että ihmiset tarvitsevat toisiaan, ja toisten tuesta tulee olla kiitollinen. Tämä pätee myös koko maailman mittakaavassa.

Ahtisaari kertoi tulevansa aina mielellään Ouluun. ”Tällä matkalla minulle on vahvistunut käsitys, että teillä Oulussa on kyky kehittää aluetta aivan ihailtavalla tavalla. Vaikeuksista on täällä aina selvitty ja menty eteenpäin.”

Yleisökysymykseen lempilaulustaan musiikin ystävänä tunnettu Ahtisaari vastasi kajauttamalla kappaleen, jonka hän tällä haavaa tuntee mieluisaksi. Aplodit irrottanut kappale oli For he´s a jolly good fellow, jolla presidentti edellisen kerran oli toivottanut onnea YK:n entiselle pääsihteerille Kofi Annanille tämän 80-vuotissyntymäpäivänä.

Presidentti Ahtisaarta haastatteli huippufoorumissa CMI:n viestintäjohtaja Elina Lehtinen.

Huippufoorumissa kuultiin myös asiantuntijoiden pohdintoja tieteen ja koulutuksen roolista tulevaisuuden rakentajina, näkemyksiä koulutuksen tehtävästä ja merkityksestä suomalaisen yhteiskunnan rakentamisessa ja katsauksia tieteen viimeaikaisiin löydöksiin.

Tieteen ja koulutuksen roolia pohtivassa paneelissa esiintyivät vasemmalta lukien professori Kimmo Alajoutsijärvi, kansanedustaja Tytti Tuppurainen, Customer Success Manager Karita Kasurinen, akatemiaprofessori Matti Latva-aho ja professori Seppo Vainio. Tilaisuuden juonsi MAI:n varajohtaja Sauli Sohlo (oik.). (Kuva: Mikko Törmänen)

Martti Ahtisaari Instituutti www.mai.fi

Viimeksi päivitetty: 24.5.2018