University of Oulu, 2016

Oulun yliopistosta Oulun ammattikorkeakoulun pääomistaja

Oulun yliopiston hallitus on 30. toukokuuta 2018 päättänyt, että Oulun yliopisto ostaa osake-enemmistön Oulun ammattikorkeakoulu Oy:stä (Oamk).

Kauppa sisältää 50,5 prosenttia Oamkin osakekannasta, ja kauppahinta on 5 151 000 euroa. Omistusjärjestelyn jälkeen Oulun yliopisto ja Oamk muodostavat konsernin.

”Tämä päätös ja Oamkin muutto vahvistavat edelleen Oulun Linnanmaan kampusta poikkeuksellisen vahvana koulutuksen ja tutkimuksen keskuksena. Kokonaisuudesta tulee entistä vetovoimaisempi opiskelijoille ja henkilökunnalle”, sanoo Oulun yliopiston hallituksen puheenjohtaja Risto Murto.

Korkeakoulukokonaisuuden tärkeimpiä tavoitteita ovat muun muassa yhteistyön vahvistuminen sekä vastaaminen alueen teollisuuden ja elinkeinoelämän tarpeisiin.

”Palveluiden ja koulutusohjelmien yhteistyön pohtimiseksi perustetaan organisaatioiden välisiä työryhmiä, jotka sitten aikanaan antavat ehdotuksensa siitä, kuinka kukin kokonaisuus toimisi parhaalla tavalla. Konkreettisten linjausten aika on vasta näiden ryhmien työskentelyn jälkeen. Aikaa ei ole hukattavana, koska syksyllä 2020 meillä pitäisi olla jo paljon valmista”, toteaa Oulun yliopiston rehtori Jouko Niinimäki.

Oulun yliopisto ja Oamk ovat omistusjärjestelyn jälkeen kaksi vahvaa korkeakoulua, joiden toiminta ja strategia ovat edelleen yliopisto- ja ammattikorkeakoululakien mukaisia. Strateginen johtaminen perustuu korkeakoulujen tiiviiseen yhteistyöhön ja keskinäiseen sopimiseen. Ammattikorkeakoulu säilyy omistusjärjestelyn jälkeenkin itsenäisenä oikeushenkilönä, ja korkeakoulujen rahoitusjärjestelmät säilyvät erillisinä.

”Palveluiden ja koulutuksen digitalisaatio kestää pitkään ja vaatii paljon henkilökuntaa, koska samaan aikaan on kehitettävä ja tuotettava palveluita. Yhdessä meillä on paremmat edellytykset viedä tämä tulevaisuuden kannalta kriittinen kehitysprosessi menestyksellisesti läpi”, rehtori Niinimäki sanoo.

Oulun ammattikorkeakoulu Oy:n omistaa kymmenen Oulun seudun kuntaa. Oulun kaupungin omistusosuus on yli 76 prosenttia, muut kunnat omistavat pienempiä osuuksia. Kaikki kymmenen osakkeenomistajaa eli kuntaa ovat käsitelleet ja hyväksyneet esitetyn osakkeiden myynnin omissa kunnanhallituksissaan ja/tai valtuustoissaan huhti-toukokuussa 2018.

Osapuolet allekirjoittavat kauppakirjan torstaina 7. kesäkuuta ja kaupan ehtojen lopullisesti täyttyessä myös osakassopimuksen aikaisintaan kesäkuun lopussa.

Viimeksi päivitetty: 30.5.2018