Digitaalisen valmistustekniikan osaajia valmistuu Fab Lab Oulusta

Yhdeksän digitaalisen valmistustekniikan osaajaa valmistuu tänä vuonna Fab Akatemiasta Fab Lab Oulusta. Kolmena vuonna peräkkäin järjestetystä koulutuksesta on valmistunut kaikkiaan 17 opiskelijaa eli kaikki opinnot aloittaneet. Fab Lab Oulu on ainoa paikka Suomessa, jossa heitä valmistuu.

Nyt valmistuvat ovat hyvin monitieteinen ryhmä, joka opiskeli kevään 2018. Suurin osa heistä oli eri alojen tutkijoita tai opiskelijoita perusopiskelijoista jo valmistuneisiin tohtoreihin ja tuli esimerkiksi Oulun yliopiston kasvatustieteiden, tieto- ja sähkötekniikan ja tekniikan tiedekunnista. Koulutusta tarjottiin myös yliopiston ulkopuolelle.

”Kaikkien kolmena vuotena koulutuksen aloittaneiden valmistuminen eli sataprosenttinen onnistuminen on seurausta Fab Lab Oulun voimakkaasta panostuksesta koulutukseen ja sen kehittämiseen. Kaikki seitsemän paikallista ohjaajaa ovat paitsi samasta koulutuksesta valmistuneita, myös oman erikoisalansa erityisosaajia yliopistossa. Voidaankin suurella varmuudella sanoa, että missään muualla maailmassa ei ole vastaavaa määrää näin koulutettuja henkilöitä”, sanoo Fab Lab Oulun johtaja Jani Ylioja.

Koulutuksen aikana opiskelijat oppivat visioimaan, tekemään prototyyppejä ja dokumentoimaan digitaalisista valmistustekniikoista koostuvia projekteja. Aihepiireinä ovat mm. elektroniikan suunnittelu ja valmistus, sulautettu ohjelmointi, 2D- ja 3D-mallinnus, 3D-tulostus, muotitus ja valut sekä suuren mittakaavan NC-koneistus esimerkiksi huonekaluja varten.

Digitaalisen valmistuksen osaajia kouluttaa nk. Fab Akatemia, noin kuusi kuukautta kestävä hajautettu koulutus, joka periytyy Massachusetts Institute of Technologyn (MIT) kurssista ”How to Make Almost Anything”. Sitä koordinoi Fab Foundation ja kurssin etäluennoi Neil Gershenfeld, Center For Bits and Atomsin johtaja MIT:stä.

Tänä vuonna koulutuksen tarjosi 81 Fab Labia ympäri maailmaa kaikilla aikavyöhykkeillä. Viime vuonna Fab Akatemiassa oli noin 400 aloittavaa opiskelijaa. Ohjelman lopussa heitä oli 285, joista valmistui 184 eli 64 %.

Fab Akatemian hajautetussa koulutusmallissa opiskelijat oppivat fab labeissa toimivissa ryhmissä, paikallisen ohjaajan avulla yhdessä toimien ja fab labin prosesseja hyödyntäen. Vuorovaikutteiset luennot järjestetään videokonferensseina, ja opiskelijat dokumentoivat työnsä maailmanlaajuisesti näkyvästi.

Koulutus koostuu viikon mittaisista aiheista, joissa rakennetaan pieni projekti joka viikko, ja joita myös esitetään maailmanlaajuisesti. Koulutuksen lopuksi tehdään näytetyö, jossa kevään aikana kerätyt taidot integroidaan samaan tuotteeseen. Kaikki esittävät lopputyönsä videokonferenssissa. Lopputöiden aiheet ulottuivat vesiviljelyautomaatiosta PH:n mittaus- ja säätöjärjestelmineen aina modulaariseen kypärään tai langattomaan kustomoituun videopeliohjaimeen.

Sekä viikoittaiset työt että lopputyöt ovat läpäisseet vaativan kansainvälisen arvioinnin. Valmistuneet saavat diplomin joko postissa tai valmistujaisseremoniassa seuraavassa fab-konferenssissa (FAB14) Toulousessa Ranskassa 16.–22.7.2018. Fab-konferenssi on tärkein vuosittainen digitaalisen henkilökohtaisen valmistuksen alan tapahtuma.

Fab Lab -verkosto muodostuu 1285 solmusta ympäri maailmaa. Kukin niistä tarjoaa samat perusprosessit digitaaliseen valmistukseen ja usein jotain paikallista lisäosaamista.

Lisätietoja: johtaja Jani Ylioja, Fab Lab Oulu, sähköposti: Jani.Ylioja(at)oulu.fi

Viimeksi päivitetty: 5.7.2018