IRC display

Pikaviestipalvelujen pioneeri IRC täyttää pyöreitä

IRC:iä on käytetty jo 30 vuotta.

Atte Jauhiainen irkkaamassa OTiT ry:n kiltahuoneella

Tiesitkö, että Jarkko Oikarinen kehitti IRC:n (Internet Relay Chat) Oulun yliopiston tietojenkäsittelyopin laitoksella kesätyönsä ohessa vuonna 1988. “Irkissä” keskustellaan eli irkataan yhä edelleen.

Tietotekniikan opiskelija Atte Jauhiainen käyttää IRC:iä joka päivä. Hän juttelee irkissä useimmiten arkisista ja ajankohtaisista asioista, kuten lounastreffeistä ja päivän polttavista puheenaiheista. “Irkissä on valtava määrä kanavia, ja niitä on helppo luoda lisää. Esimerkiksi tapahtumilla ja harrastuksilla voi olla omia kanaviaan”, kertoo Jauhiainen.

Hän käyttää IRC:iä mielellään siksi, että se on monipuolinen ja muokattava viestintäväline. “IRC ei ole laiteriippuvainen: sitä voi käyttää puhelimella, tietokoneella ja miksei jopa pelikonsolilla. Osaksi toki kyseessä on myös perinteen painotaakka”, Jauhiainen pohtii.

OTiT ry eli Oulun yliopiston tietotekniikan opiskelijoiden ainejärjestö käyttää IRC:iä ajankohtaisista asioista tiedottamiseen. “Fukseille on tänäkin syksynä tiedossa pakollinen irkkikoulutus. En ollut irkannut ennen opintojen aloittamista, mutta IRC:n käytöstä on alallamme hyötyä. IRC:in käyttäminen tutustuttaa myös Linuxin komentoriviin”, Jauhiainen vinkkaa.

Millaisia IRC-muistoja sinulla on? YLE kertoi IRC:n historiasta elokuussa 2017.

Viimeksi päivitetty: 22.8.2018