Aggressiiviselle eturauhassyövälle löytyi uusi syntymekanismi

Oulun yliopiston tutkijat ovat selvittäneet uuden molekyylitason mekanismin, jonka vuoksi tietyt ihmiset ovat alttiimpia sairastumaan eturauhassyövän aggressiiviseen muotoon. Löydös avaa uusia mahdollisuuksia levinneen eturauhassyövän riskin arviointiin sekä kliinisiin hoitoihin. Tutkimus on julkaistu arvostetussa Cell-tiedelehdessä.

Ihmisen genomi koostuu 3 miljardista emäsparista, jotka ovat lähes identtisiä eri ihmisten välillä. DNA-ketjussa yhden emäsparin muutoksella (single nucleotide polymorphism, SNP) voi kuitenkin olla merkittävä vaikutus yksilön sairastumisriskiin, eturauhassyöpä mukaan lukien.

”Miten geneettinen vaihtelu altistaa eri sairauksille tai vaikuttaa niiden etenemiseen, on yksi keskeisimmistä lääketieteen kysymyksistä”, toteaa tutkimusta johtanut Oulun yliopiston professori Gong-Hong Wei.

Uusi mekanismi ja uudet geenit

Tutkimuksen kohteena oli tietyn emäksen vaihtelu (rs11672691), joka on aiemmissa tutkimuksissa yhdistetty kasvaneeseen riskiin sairastua aggressiivisen eturauhassyöpään, mutta mekanismi on ollut tähän asti tuntematon. Käyttämällä monipuolisesti geneettisiä, solu- ja molekyylibiologisia sekä laskennallisia menetelmiä Gong-Hong Wein tutkimusryhmä monikansallisine yhteistyökumppaneineen varmisti SNP:n syy-seuraus yhteyden suurella eturauhassyöpäpotilasmäärällä. He myös kuvasivat aiemmin tuntemattoman syöpägeenien keskinäisen säätelymekanismin, jossa eri SNP-muodot säätelevät HOXA2-transkriptiotekijän sitoutumista DNA:han. HOXA2 taas sitoutuessaan kiihdyttää kahden uuden syöpägeenin (CEACAM21 ja PCAT19) ilmentymistä ja siten edesauttaa eturauhassyövän etenemistä parantumattomaksi muodoksi.

Vaikutus eturauhassyöpäpotilaiden hoitostrategioihin

Eturauhassyöpä on maailman toiseksi yleisin syöpä (1,1 miljoonaa uutta diagnoosia vuosittain) sekä viidenneksi yleisin syöpäkuolemien aiheuttaja(300.000 /v.). Suomessa diagnosoidaan vuosittain 5000 uutta eturauhassyöpää. Näistä syistä johtuen parhaan mahdollisen hoidon kohdistaminen juuri oikeille eturauhassyöpäpotilaille on kansanterveydellisesti erittäin tärkeä haaste.

Tutkimus osoittaa, että yhdistämällä rs11672691 SNP-analyysi PCAT19 ja CEACAM21 tasojen mittaukseen saadaan aiempaa tarkempi syöpädiagnoosi sekä samalla riskinarvio syövän etenemisestä. Löydöstä jalostamalla ja soveltamalla potilaita voitaneen jatkossa jakaa korkeamman ja matalamman riskin ryhmiin. Uudet syöpägeenit sekä mekanismit avaavat myös mahdollisuuksia täysin uudenlaisiin potilaskohtaisiin eturauhassyövän hoitostrategioihin.

”Jatkotutkimuksia tarvitaan selvittämään, miten tämä nyt löydetty säätelykoneisto edistää eturauhassyöpäsolujen leviämistä”, Wei lisää.

Tutkimustyöhön osallistui tutkijoita Oulun yliopiston lisäksi muun muassa Turun yliopistosta sekä Wisconsin Medical Collegesta. Gong-Hong Wein johtaman tutkimuksen ensimmäiset tekijät olivat Dr. Ping Gao ja M.Sc. Ji-Han Xia. Tutkimukseen osallistuneita muita oululaisia senioritutkijoita olivat Aki Manninen (FT, Doc.) sekä Markku Vaarala (LT, FT). Tutkimusta on rahoittanut Oulun yliopisto, Suomen Akatemia, Syöpäsäätiö sekä NIH (National Institutes of Health, USA).

Lisätietoja: Professori Gong-Hong Wei (eng.), Biokemian ja molekyylilääketieteen tiedekunta, Biocenter Oulu, Oulun yliopisto, puh. 0294 486 111 gonghong.wei@oulu.fi.  Artikkeli Cell-julkaisussa

Viimeksi päivitetty: 28.8.2018