Oulun yliopisto haluaa säilyttää osan eläinmuseon dioraamasta nykyisissä tiloissa

Oulun yliopiston hallitus on käsitellyt tänään 29.8. yliopiston entisen eläinmuseon tiloissa olevan dioraaman sijoitusratkaisua ja päätynyt ehdottamaan dioraaman osittaista säilyttämistä nykyisissä tiloissa.

Yliopisto esittää dioraaman tekijälle, yliopistosta eläköityneelle konservaattori Heikki Kangasperkolle, että dioraaman kolme ensimmäistä, pohjoisia ja arktisia alueita edustavat osat jäisivät entisen eläinmuseon tilaan ja muut dioraaman osat välivarastoitaisiin myöhempää sijoitusta varten.

Ehdotus mahdollistaa tilan uuden käyttötarkoituksen sekä ajallisesti kerroksittaisen rakentamisen. Entisen eläinmuseon tilaan tuleva monikäyttöinen ravintola-, opiskelu- ja seminaaritila saisi näin tilan historiasta muistuttavan persoonallisen ja ainutlaatuisen ilmeen.

Dioraama on konservaattori Heikki Kangasperkon valmistama arviolta 54 metriä pitkä kolmiulotteinen teos eläimistä ja luonnosta. Dioraama on valmistettu osana konservaattorin työtehtäviä vuosina 1984–1993 osaksi Oulun yliopiston eläinmuseota. Dioraamaa on vuosien aikana uudistettu ja täydennetty.

Oulun yliopiston hallituksen toiveena on löytää sopuratkaisu teoksen tekijän kanssa. Mikäli tämä ei ole mahdollista, Oulun yliopisto tarjoaa tekijälle mahdollisuutta vastaanottaa dioraama.

Linnanmaalla rakennetaan parhaillaan Oulun yliopistolle ja Oulun ammattikorkeakoululle yhteistä kampusta. Yhteiskampuksen on määrä valmistua vuonna 2020, jolloin valtaosa Oulun ammattikorkeakoulun toiminnasta muuttaa Linnanmaalle. Kampuksen tiloja uudistetaan kasvavan opiskelijamäärän tarpeisiin. Kampukselle tarvitaan yli 800 uutta lounasruokailupaikkaa sekä tilaa opiskeluun ja erilaisille tapahtumille. Eläinmuseolta vapautuviin tiloihin rakennetaan monikäyttöistä ravintola-, opiskelu- ja seminaaritilaa.

Yliopisto näkee tärkeäksi, että eläinmuseon toiminta jatkuu ja kehittyy Oulussa. Eläinmuseolle haetaan tiloja ammattimaisen museotoiminnan yhteydessä, jolloin museota voidaan kehittää esittelemään pohjoista luontoa ja eläimistöä nykylapsille ja -nuorille kiinnostavalla tavalla. Uusi eläinmuseo kasvattaa osaltaan Oulun vetovoimaista tarjontaa matkailijoille. Yliopiston johto tekee töitä kaupungin ja museotoimijoiden kanssa, jotta uusi paikka eläinmuseolle löytyisi. Yliopisto on sitoutunut rahoittamaan uuden näyttelyn rakentamista ja tukemaan eläinmuseon toimintaa jatkossakin.

Viimeksi päivitetty: 29.8.2018