Rakennus- ja yhdyskuntatekniikan koulutus palkittiin rakennustekona

Uudelleen aloitettu koulutus parantaa työvoiman saatavuutta ja alueen elinvoimaa.

Pohjois-Suomen Paras Rakennusteko 2018 on rakennus- ja yhdyskuntatekniikan diplomi-insinöörin tutkinto-ohjelman perustaminen Oulun yliopistoon. Palkinto myönnettiin Oulun yliopistolle Pohjois-Suomen Rakentajapäivässä 19.10. Tutkinto-ohjelman perustamisen palkitseminen oli Rakennusinsinöörien liitto RIL ry:n ja Oulun Seudun LVI-teknisen yhdistyksen OuLVI:n ehdotus.

Rakentamistekniikan osasto lopetettiin Oulun yliopistosta 2001, jolloin opetus ja tutkimus hajautettiin muihin yksiköihin. Rakennustekoraadin mukaan rakennusalan DI-koulutuksen paikallinen pohjoinen identiteetti heikkeni tuolloin selvästi. ”Etelä-Suomeen opiskelemaan lähteneistä vain harva on löytänyt tiensä Pohjois-Suomeen. Nykyiset valtakunnalliset diplomi-insinöörien koulutusmäärät eivät riitä kattamaan eläköitymisestä johtuvaa poistumaa mm. sen takia, että suurten investointien painopiste on siirtynyt pohjoiseen (mm. kaivokset ja ydinvoimala)”, raati kirjoittaa tiedotteessa.

Vuoden 2008 jälkeen on Oulun yliopistossa voinut konetekniikan opinto-ohjelmassa suuntautua rakennesuunnitteluun ja rakentamisteknologiaan. Nyt syksyllä 2018 valittiin ensimmäiset uudet opiskelijat rakennustekniikan maisterivaiheeseen. Syksyllä 2017 uuteen tutkinto-ohjelmaan on valittu yliopiston nykyisiä opiskelijoita kone- ja ympäristötekniikan tutkinto-ohjelmista ja tällöin Oulun yliopisto on voinut myöntää rakentamistekniikan diplomi-insinöörin tutkintoa. Opintosuuntia on kaksi: rakennesuunnittelu ja rakentamisteknologia sekä vesi- ja yhdyskuntatekniikka. Uusi tekniikan kandidaatin ohjelma alkaa lukuvuonna 2019–2020, jolloin myös kolmas opintosuunta tulee mukaan.

”Rakennus- ja yhdyskuntatekniikan koulutus on osoittautunut heti erittäin vetovoimaiseksi, mikä takaa alueen toimijoille mahdollisuuden tähdätä kasvuun ja kehittymiseen”, totesi Oulun yliopiston rehtori Jouko Niinimäki lukuvuoden avajaispuheessa aiemmin syksyllä.

Rakennustekoraati kiinnitti erityistä huomiota koulutuksen perustamisen pitkään kehitystyöhön yhteistyössä yliopiston ja elinkeinoelämän kanssa. Lisäksi koulutuksella on pitkäkestoinen vaikutus rakennusalalle, ja koulutuksen ansiosta pohjoisen alueen vetovoimaisuus lisääntyy. Koulutus ja tutkimusyhteistyö tiivistyy poikkitieteellisesti yliopiston sisällä sekä Linnanmaan kampukselle muuttavan Oulun ammattikorkeakoulun kanssa.

Pohjois-Suomen Rakennustekoraati myönsi lisäksi kunniamaininnan Oulun kaupungille Hupisaarten kaupunkipurojen kunnostamisesta.

Pohjois-Suomen Rakennusteko valittiin tänä vuonna kahdeksannentoista kerran. Ehdolle Pohjois-Suomen parhaaksi rakennusteoksi voi asettaa teon tai aikaansaannoksen kuten rakennuksen, rahoitusmuodon, rakennuttamistavan, projektinjohtotavan, infrastruktuurin kehittämisen, keksinnön, menetelmän, tutkimuksen, kaavan tai muun vastaavan. Viime vuonna palkkinnon sai Kuhmon kaupungin Tuupalan puukoulu.

Rakennustekoraati koostuu rakennusalan yhteistyöryhmän YTR:n yhdistysten edustajista. YTR:ssä toimivat Oulun Rakennusinsinöörit ja -arkkitehdit RIA ry, Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RIL ry:n Pohjois-Suomen osasto, Oulun Rakennusmestarit ja -insinöörit AMK RKL, Pohjois-Suomen Arkkitehdit SAFA, Oulun Insinöörit ry, Oulun Seudun LVI-tekninen yhdistys OuLVI ja Oulun kauppakamari.

Kuva: Rakennusteko-palkinnon pokkasivat tutkinto-ohjelmavastaava Antti Niemi, dekaani Riitta Keiski ja koulutusrehtori Helka-Liisa Hentilä. Palkinnon ojensi Jukka Pantsar (oik.) OuLVI:stä.

Viimeksi päivitetty: 22.10.2018