Tutkijoiden yö - kaikille avoin tiedetapahtuma

Perjantai, syyskuu 28, 2018

Tervetuloa Tutkijoiden yöhön tutustumaan tieteen lumoavaan maailmaan! Ovet tutkimuksen lähteille ovat avoinna Linnanmaan kampuksella 28.9. klo 17–21. Kaikenikäisille avoin tapahtuma tarjoaa näkemistä ja kokemista työpajoissa, näytöksissä ja esityksissä.

Tapahtuma on maksuton. Ohjelmaa päivitetään koko ajan.

 

Luennot ja keskustelut

 

 • Sisällissodan perintö: Sovinto

Paneelikeskustelussa pohditaan suomalaista yhteiskuntaa sisällissodan jälkeen. Millaisia sisällissodan muistoja suomalaiset valitsivat vaalittavaksi ja millaiset päätettiin haudata? Miten nämä valinnat vaikuttivat yhteiskunnallisen sovinnon mahdollisuuteen seuraavilla vuosikymmenillä? Mitkä muut tekijät edesauttoivat sodan repimän kansakunnan eheytymistä? Kuinka kauan yhteiskunta on tarvinnut toipumiseen ja sovinnon tekemiseen?     

 

 • Mikä on tutkija ja miten tutkijaksi pääsee?

Tutkimus on innostavaa, palkitsevaa ja vaativaa! Uuden tiedon lähteillä uteliaisuus palkitaan löytämisen riemulla ja arvostuksella, mutta löytäminen vaatii myös ponnistelua ja osaamista. Paitsi oman alansa asiantuntija, tutkija on myös kielitaitoinen maailmankansalainen. Tutkijan tie alkaa usein yliopistosta, ja sinne päästäkseen pitää lukiossa tai muualla hankkia opiskelutaitoja.

 

 • Three Problems of the Big Bang Model: Dark Matter, Dark Energy, and Inflation

The Big Bang model is the current explanation for the origin and the evolution of the universe. It is well supported by a variety of observational tests. However, some aspects of this very successful model are problematic.

 • What is the nature of the ubiquitous and at the same time elusive dark matter?
 • What is dark energy?
 • What is inflation and why do we need it to explain the universe?

 

 • Maailma muuttuu: BCDC valottaa energiatulevaisuutta 

BCDC Energia -tutkimushankkeen Keep on Talking -videopodcast-sarjassa tutkimusjohtaja Rauli Svento jututtaa hankkeen tutkijoita eri tieteenaloilta. Keskustelussa ovat uusiutuvan energiantuotannon hyödyntämiseen liittyvät kysymykset, kuten kysyntäjousto, energiasään ennustaminen ja pilvilaskenta.

 

Kokeile ja oivalla

 

 • Ötökkäakatemia

Biologisia työpajoja, joissa voit ihmetellä hyönteisiä, viruksia, bakteereita, hiivoja, sieniä ja sisävesiemme ötököitä. Mikä on potnapekka, kuka rakentaa verkkoansoja joen pohjaan, kenellä on järven häijyimmät leuat ja miten päivänkorennon toukka on sopeutunut virtaaviin olosuhteisiin. Laboratorion läheisyydessä voit tutustua eläinmuseon kokoelmien ötököihin!

 

 • Paperia ja nanoselluloosaa puukuiduista!

Valmista omin käsin paperia puukuiduista ja näe, mitä kaikkea tulevaisuuden ihmemateriaalista, nanoselluloosasta, voidaan tehdä!

 

 • Kemian taikaa

Kemiaa on kaikkialla, vaikka sitä ei tule aina ajatelleeksi. Myös viime vuoden googlatuimmaksi kysymykseksi noussut slime-limojen valmistus perustuu kemiaan. Työpajassa pääset tekemään oman limasi aidossa laboratoriossa kemistien opastamana.

 

 • Tietotekniikkaa monelta kantilta

Sessiossa pääset tutustumaan älykkään teknologian kehittämistyöhön. Tule katsomaan, mikä olisi juuri sinulle sopivinta: koodaus, mallintaminen, luonnostelu, uusien tuoteideoiden keksiminen, testaus. Työpajassa pääset kokeilemaan vaikkapa blokkikoodausta tai 3D-mallinnusta. Sopii lapsille ja aikuisille.

 

 • Ilta arkeologina

Arkeologian työpajassa voit tutustua arkeologian löytömateriaaleihin ja niiden tutkimukseen. Työpisteissä on tarjolla muun muassa esineiden, luiden ja tekstiilien tunnistamista. Tuo oma löytösi! Jos olet löytänyt vanhan esineen tai työstetyn kiven, jota arvelet arkeologiseksi löydöksi ja mietit, mikähän se voisi olla, tuo se mukanasi arkeologille tarkasteltavaksi! Sopii kaikenikäisille.

 

 • FabLab Oulu

Jos seuraavat kysymykset askarruttavat sinua, tule FabLabiin katsomaan ja tekemään omin käsin: Miten 3D-printteri toimii? Mitä laserleikkurilla voi tehdä? Mitä on tarkkuusjyrsiminen? Mihin ohjelmointitaitoa tarvitaan? Voiko T-paitaan tehdä itse painatuksen? Miten elektroniikkaa voi rakentaa itse?

 

 • VRungius – muumiotutkimusta virtuaalimaailmassa

Työpajassa perehdytään Keminmaassa 1600-luvulla eläneen kirkkoherra Nikolaus Rungiuksen muumiosta tehtyyn tutkimukseen. Työpajassa esitellään tutkimustulokset luentona. Voit myös tutustua Rungiuksen muumioon VRungius-virtuaaliohjelman avulla. Osallistujamäärä on rajallinen, joten virtuaalimaailmaan on etukäteisilmoittautuminen.

 

Tieteestä kiinnostavasti

 

 • Tutkijoiden Pecha Kucha

Tutkijoiden Pecha Kucha haastaa Oulun yliopiston tutkijat kertomaan itsestään ja tutkimuksestaan 20 kuvalla, joihin kuhunkin on aikaa 20 sekuntia. Tule kuulemaan ja inspiroitumaan lahjakkaiden tutkijoiden tarinoista!

 

 • Hyvät, pahat ja rumat mikrobit!

Tule retkelle mikrobien värikkääseen ja kiehtovaan maailmaan! Mikrobit kuuluvat meidän jokaisen elämään hyvässä ja pahassa. Kuulet ja näet valomikroskopian, digikameroiden ja näyttöjen avulla, millaisia supervoimia mikrobeilla onkaan.

 

 • Kuuntele salaisia sanoja, hiero ääntäsi ja lue oikealle Lukukoiralle ja -kissalle!

Kuuntele salaisia sanoja hälyn seasta, hiero äänihuuliasi LAX VOX -letkulla ja tutustuta LUKUKOIRA ja LUKUKISSA kirjojen ihmeelliseen maailmaan. Kerää tarrat passiin! Tutustu Peili Visionin luomaan virtuaalitodellisuuteen etsimällä eri maailmoista eläimiä tai ammu katseella avaruudessa meteoriitteja! Miten virtuaalitodellisuus liittyy neurologiseen kuntoutukseen? Virtuaalilasien käytön ikäraja on 12 vuotta, muuten paja soveltuu kaikenikäisille. Paikalla ovat oikea koira ja kissa.

 

Etsimisen ja löytämisen riemua

 

 • 5G-seikkailu

Tarkkaile 5G-verkon tehoa seikkailemalla Linnanmaan käytävillä!

 

 • MatikkaPysäkki

Matematiikka on muutakin kuin laskemista! Tervetuloa pelaamaan pelejä ja viihtymään matemaattisten pulmien parissa. Pelien sisältö sopii parhaiten yli 4-vuotiaille.

 

 • The Disability Detective Agency and its Mission to Change World History

What do disability detectives do? And have you got what it takes to become one and help change world history for good? Find out in this top-secret training camp with the head of the Oulu Disability Detective Agency, the mysterious Inspector Mustonen!

 

 • Seeing Light in a New Light: Novel Uses and Applications of Light

The advent of new lighting technologies has created numerous opportunities for developing novel ways of exploiting light. In this presentation, we introduce some approaches of using light for other than illumination purposes. Particularly, we focus on the concept of visible light communications (VLC), by which the same light used for lighting is also used to transmit wirelessly information.

 

 • Sadun ja seikkailun pyörteissä

Tunnetko jo tarinan Adalmiinan helmestä, Koivusta ja tähdestä tai Vattumadosta? Vuonna 2018 juhlitaan satusetä Sakari Topeliuksen syntymän 200-vuotisjuhlaa. Tule tutustumaan Topeliuksen tuotantoon, valmista itsellesi satumainen rintamerkki ja heittäydy mukaan jännittävään aarteenetsintään. Voit myös toimia Topeliuksen tapaan tohtorina ja tallettaa tämän ikimuistoisen hetken tohtoriselfieen.

 

 • Kurkistus tropiikkiin

Kasvitieteellisen puutarhan uudistuneet kasvihuoneet Romeo ja Julia ovat avautuneet yleisölle! Puutarhan henkilökunta esittelee trooppisen ja subtrooppisen kasvillisuuden salaisuuksia. Nonstop-kierroksille lähdetään kasvitieteellisen puutarhan aulasta. Osoite: Kaitoväylä 5

 

Räpduo SOFA päättää illan vauhdikkaasti!

 

Tutkijoiden yö Kajaanissa

 

 

Lisää kalenteriin

Tapahtuman sijainti

University of Oulu

Tapahtuman osoite

Erkki Koiso-Kanttilan katu 1

Takaisin tapahtumiin

Viimeksi päivitetty: 4.7.2018