Hakulomake

Kannustava ryhmäohjaus edistää korkeakouluopiskelijoiden valmistumista

Valtakunnallisessa Valtti-hankkeessa on tuettu menestyksekkäästi korkeakouluopiskelijoiden valmistumista ja työllistymistä ryhmäohjauksella. Valtin tulokset osoittavat, että ryhmässä opiskelijat saavat ryhtiä opiskeluun ja muun muassa opinnäytetyöt lähtevät etenemään. Ryhmätoiminta tukee opiskelijan urasuunnittelua ja ammatillista kasvua sekä edistää työhön siirtymistä. Ryhmässä merkittävinä tukijoina toimivat vertaiset.

Valtti-hankkeen päättävä seminaari järjestetään 30.11.–1.12.2011 Oulussa hotelli Scandicissa. Seminaarissa kuullaan korkeakouluohjauksen kehittämisen valtakunnallisen ja Euroopan tason eturivin tutkijoita, joilta on luvassa mielenkiintoisia puheenvuoroja korkeakouluohjauksen kehittämisestä, työllistyvyydestä ja urakehityksestä sekä korkeakouluopiskelijoiden opintojen keskeyttämisestä. Vahvoista ja toimivista ohjauksen käytännöistä kertovat Valtti-hankkeen toimijat.

Valtti-hankkeessa järjestettiin lukuvuosien 2009–2011 aikana yhteensä 70 opinnäytetyö-, opiskelu- ja uraryhmää, joihin osallistui yli 400 opiskelijaa. Ohjausta järjestettiin seitsemässä eri korkeakoulussa: kolmessa yliopistossa ja neljässä ammattikorkeakoulussa Rovaniemellä, Oulussa ja Vaasassa.

Avainohjaaja Jaana O. Liimatainen Oulun yliopistosta nimeää ryhmäohjauksen parhaimmaksi puoleksi opiskelijan itsetuntemuksen kasvamisen ja oman osaamisensa oivaltamisen. Hänen mukaansa ryhmässä opiskelijat oppivat oman ainutlaatuisuutensa.

”Valtissa olemme voineet edistää opiskelijoiden opintojen etenemistä suoraan opiskelijoiden kanssa toimimalla ja välillisesti opettajille suunnatulla ohjauskoulutuksella”, Liimatainen tähdentää.

Projektipäällikkö Kaisa Karhun mukaan positiivista palautetta on tullut opiskelijoiden lisäksi myös korkeakoulujen johdolta. Työllistymis- ja valmistumisprosentit ovat olleet hyviä, ja toimivimmat ryhmämallit jäävät pysyväksi osaksi korkeakoulujen perustoimintaa.

Ryhmäohjaukselle on tilausta, joten sitä kannattaa kehittää ja vakiinnuttaa osaksi korkeakoulun ohjausta. ”Jokaisessa osatoteuttajakorkeakoulussa on hyviä käytäntöjä, joista voisi ottaa oppia”, Karhu painottaa.

Lisätietoja hankkeesta osoitteessa http://www.valmistu.net. Seminaarin ohjelma osoitteesta http://www.valmistu.net/files/valmis_tutkinto_tyoelamavalttina_paatosseminaari_ohjelma.pdf.

Viimeksi päivitetty: 4.12.2014
Facebook icon