Hakulomake

Merkkiaineilla munuaissyövän ennustamiseen

Suomessa todetaan vuosittain noin 900 uutta munuaissyöpätapausta, ja joka vuosi yli 300 munuaissyöpäpotilasta menehtyy siihen. Munuaissyöpäpotilaan ennusteen määrittäminen on usein haasteellista: perinteiset ennustetekijät, kuten levinneisyysluokka ja kasvaimen erilaistumisaste, eivät riitä selittämään kaikkien potilaiden taudinkulkua.

Munuaissyövän hoidon ja seurannan kannalta nykyistä tarkempi ennusteen määrittäminen olisi välttämätöntä. Suuresta potilasjoukosta tulisi pystyä seulomaan ne korkean riskin munuaissyöpäpotilaat, jotka vaativat nykyistä tiiviimpää ja tarkempaa seurantaa. Toisaalta hyväennusteisten kasvainten tunnistaminen voisi säästää potilaita turhilta ja raskailta hoidoilta ja tutkimuksilta haittavaikutuksineen.

Lääketieteen lisensiaatti Hanna-Leena Ronkainen havaitsi väitöstutkimuksessaan uusia ennusteellisia merkkiaineita munuaissyövälle. Immuunipuolustukseen liittyvä Tollin kaltainen reseptori 9 (Toll-like receptor, TLR9) on itsenäinen munuaissyövän ennustetekijä, jonka ilmeneminen munuaissyöpäkasvaimessa liittyy munuaissyövän taudinkulkuun.

Tutkimus pohjautui Oulun yliopistollisessa sairaalassa 1990-luvulla leikattujen munuaissyöpäpotilaiden aineistoon. Aineiston kasvaimista tutkittiin immunohistokemiallisia menetelmiä käyttäen erilaisten kudosmerkkiaineiden ilmenemistä ja verrattiin niitä tunnettuihin ennustetekijöihin.

Hanna-Leena Ronkaisen väitöskirja Novel prognostic biomarkers for renal cell carcinoma – Uusia munuaissyövän ennusteellisia merkkiaineita tarkastettiin Oulun yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa 23.3.2012.

Viimeksi päivitetty: 23.3.2012
Facebook icon