Project description

Goal of the project called “Mutual Cooperation and Dependency as Social Phenomena: Inland and Coastal Areas in Northern Finland in the Light of Discoveries and Sites from the Iron Age” was to study cooperation and mutual dependence of communities in northern Finland as a social phenomenon. Archaeological materials from the late Iron Age from Northern Finland were used. The dependence and cooperation processes were studied by comparing coastal and inland communities to each other, particularly in terms of exchange networks, since it is possible – and easiest – to reconstruct social structures based on mutual dependence and cooperation through exchange networks.

The plan was to update the research on the late Iron Age in Northern Finland. The traditional impression is that there were no fixed settlements in Northern Finland in the late Iron Age. This opinion has been justified by the lack of fixed antiquities from the late Iron Age in Northern Finland. However, field work completed in 2011 and 2013 unequivocally proved this impression incorrect. Antiquities from the late Iron Age were found in Siikajoki, Ii and Utajärvi in 2011–2013. These demand a reassessment of the area’s settlement history. The project is linked to the Swedish project Recalling the Past, which focuses on the cultural history of Northern Finland from the middle Iron Age to the present. The research border of Recalling the Past follows the Tornionjoki river, which means that the project was a natural continuation of this project. The project included cooperation with Swedish colleagues.

Research group

Project coordinator

University of Oulu

Project results

Publications

Jari-Matti Kuusela, Risto Nurmi & Ville Hakamäki, in press: ”Co-existence and colonisation. Re-assessing the settlement history of the pre-Christian Bothnian Bay coast” Norwegian Archaeological Review.

Ville Hakamäki 2016: ” Late Iron Age transculturalism in the northern ‘periphery’: Understanding the long-term occupational area of Viinivaara E, Finland.” Acta Borealia, 33 (1), 30–51.

Jari-Matti Kuusela 2016: ”Closed and open. Access to coastal and inland interaction networks in Northern Finland in the Late Iron Age”. Arkeologi i norr, 15, 119–140.

Jari-Matti Kuusela 2015: “Iin Illinsaaren Suutarinniemen myöhäisrautakautinen kalmisto ja sen konteksti”. Faravid, 40, 5–30.

Ville Hakamäki 2015: "Artefacts, communication and the social change in the northern Finland interior ca. 800-1300 AD". Teoksessa Transcultural Encounters. Kari Alenius & Veli-Pekka Lehtola (toim.). Studia Historica Septentrionalia 75. Pohjois-Suomen Historiallinen Yhdistys, Rovaniemi. 111-130.

Ville Hakamäki & Janne Ikäheimo 2015: "Iin Illinsaaren Pirttitörmä: asuinpaikka rautakauden ja keskiajan taitteesta". Faravid 39, 7–22.

Jari-Matti Kuusela 2014: "From coast to inland. Activity zones in North Finland during the Iron Age". Teoksessa Fibula, Fabula, Fact. The Viking Age in Finland. Joonas Ahola, Frog & Clive Tolley (toim.). Studia Fennica Historica 18. SKS, Helsinki. 219-241.

Jari-Matti Kuusela 2014: "Pohjois-Suomen rautakauden kuvasta". Muinaistutkija​ 2/2014, 27-43.

Jari Okkonen 2013: ”Kuusamon pyhälahden myöhäisrautakautisen raha-aarteen konteksti ja muinaisjäännösmaisema”. Faravid 37, 7–18.

Jari-Matti Kuusela 2013: Political Economy of Bronze- and Iron Age Societies in the Eastern Coast of the Bothnian Bay ca. 1500 BC–AD 1300. Oulun yliopisto, Oulu.

Jari-Matti Kuusela, Janne Ikäheimo, Ville Hakamäki, Anna-Kaisa Salmi & Rosa Vilkama 2013: ”Suutarinniemi: The Late Iron Age/Early Medieval cemetery of Ii (Northern Ostrobothnia, Finland)”. Fennoscandia Archaeologica 30, 126–132.

Ville Hakamäki, Aki Hakonen, Mikko Moilanen & Jari-Matti Kuusela 2013: “Pohjois-suomalainen miekkalöytö viiden vuosikymmenen takaa”. Artefactum 2. http://www.artefacta.fi/tutkimus/artefactum/2

Ville Hakamäki & Jari-Matti Kuusela 2013: ”Examining the topography and social context of Metal Age artefact finds in Northern Finland”. Fennoscandia Archaeologica 30, 95–106.

Ville Hakamäki, Jari-Matti Kuusela & Mika Sarkkinen 2013: “Utajärven Viinivaaran itäpään rautakautisen löytöpaikan kaivaus ja kartoitus kesäkuussa 2013”. Muinaistutkija 4/2013, 2–11.

Ville Hakamäki, Mika Sarkkinen & Jari-Matti Kuusela 2013: “Myöhäisrautakautisia ‘irtolöytöjä’ Pohjois-Pohjanmaalta”. Muinaistutkija 1/2013: 17–25.