ay724202A Managing Multinationals (AVOIN YO) 5 op

Englanti
Oulun yliopisto
ei paikkasidonnainen
Opinnoissa on rajoitettu osallistujamäärä.
0 €

HUOM! Opinto-oikeus alkaa 1.5.2020.  Käyttäjätunnus tulee voimaan 2.5.2020, jolloin saat sähköpostin, jossa kerrotaan käyttäjätunnuksesi ja ohjeet salasanan asettamiseksi.

Course is full
Osaamistavoitteet

Upon completion of the course, the student is able to understand different perspectives on multinational enterprises (MNEs) and recognize why MNEs exist, how they compete, and what is their impact on society. The student is able to analyze the role of cross-cultural management in MNEs as well as the differences between global and local context. The student pays attention to the diversified nature of MNEs and understands MNEs as networks. The student identifies ethical issues and corporate responsibility in MNEs.

Lectures will include the following themes:

1) MNEs as actors in global economy,
2) Different perspectives to MNEs,
3) Changing MNEs (e.g. joint ventures, alliances, mergers and acquisitions),
4) Headquarter and subsidiary relationships,
5) MNEs as networks,
6) Cross-cultural management in MNEs and
7) MNEs in society.

Toteutustavat

Reading packages, learning videos, questionnaires, essays.

Esitietovaatimukset

Earlier modules (introduction to business studies, business processes and analytical skills).

Oppimateriaali

Forsgren, Mats (2008). Theories of the Multinational Firm;

and lecture material and other online resources provided in the course.

Suoritustavat ja arviointikriteerit

The course is conducted as a fully individual course. Assessment will take place in accordance with students’ learning progression at two stages during the course. The assessment events need to be passed before the end of the course. The assessment is based on the learning outcomes of the course unit.

Opettaja
Jan Hermes, Lauri Haapanen
Arviointiasteikko

This course utilizes a numerical grading scale 1-5. In the numerical scale zero stands for a fail.

Opintoneuvonta
avoin.yliopisto(at)oulu.fi
Työelämäyhteistyö

This course covers topics that students will face when being employed in multinational enterprise. Themes are illustrated using real-life cases, course also has several visitors from local MNEs providing with an insight how the topics emerge in practice. Headquarters-subsidiary game allows students to learn how decisions are made in MNEs.

Opetuksen aika ja paikka
Oulun yliopiston Moodle: https://moodle.oulu.fi/
Järjestämistapa

Online teaching.

Major students in economics and business administration.

Opintojakso on osa kauppatieteen aineopintoja.

Ilmoittaudu opintoihin
ay724202A Managing Multinationals (AVOIN YO) 5 op
Huom! Kaikkien ilmoittautuneiden opinto-oikeudet tarkistetaan ennen opintojakson alkamista. Mikäli et ole Oulun yliopiston läsnäoleva perustutkinto-opiskelija, ilmoittaudu maksullisen linkin kautta.

Voit osallistua maksutta joko oman tiedekuntasi tai toisen Oulun yliopiston tiedekunnan järjestämiin avoimina yliopisto-opintoina tarjottaviin opintoihin kunkin opintojakson kiintiön puitteissa.

Opiskelusi avoimessa yliopistossa on maksullista. Opintomaksu on opintojakso- tai opintokokonaisuuskohtainen ja se määräytyy opintojen laajuuden mukaan. Opintomaksu suoritetaan ilmoittautumisen yhteydessä.