ayA111801 Filosofia, perusopinnot (AVOIN YO) 25 op

Pyhäjärvi
Raahe
Ylivieska
Tarkista hinta yhteistyöoppilaitoksen sivuilta.

Tarkista ilmoittautumis- ja toteutusajat: Pohjois-Pohjanmaan kesäyliopisto.

Osaamistavoitteet

Perusopinnot suoritettuaan opiskelija tiedostaa filosofisten kysymysten erityisluonteen, niiden suhteellisen historiallisen pysyvyyden sekä niiden merkityksen erityistieteiden, yhteiskunnan ja kulttuurin kriittisen tarkastelun kannalta. Hän hahmottaa sekä filosofian teoreettisen että käytännöllisen merkityksen ja osaa esittää filosofisia kysymyksiä sekä eettisesti valveutuneesta arkielämästä että opiskelemiensa muiden tieteiden perusteista. Opiskelija tuntee filosofian keskeiset peruskäsitteet ja tärkeimmät teoreettisen ja käytännöllisen filosofian osa-alueet. Hän tuntee filosofian tärkeimmät klassiset ajattelijat sekä filosofian historian kehitysvaiheet. Opiskelija ymmärtää ja osaa tulkita helpohkoja klassisia tekstejä. Hänellä on perusvalmiudet käydä rakentavaa filosofista dialogia seminaaritilanteessa.

Perusopinnot, 25 op:

ay700600P Johdatus filosofiaan, 5 op

ay700601P Filosofian historia, 5 op

ay700618P Etiikka ja yhteiskuntafilosofia, 5 op

ay700619P Tieteen filosofia ja argumentaatioteoria tai muodollinen logiikka, 5 op

ay700620P Klassinen teos ja sen tulkinta, 5 op

Katsaus oppiaineeseen

Filosofia on eräs ensimmäisistä tieteistä. Tieteellinen ajattelu alkoi filosofiana ja siksi sitä sanotaan joskus ’tieteiden äidiksi’. Nykyajan filosofia tutkii siitä aikanaan irtaantuneiden tieteiden yhteisiä menetelmällisiä ongelmia sekä niihin palautumattomia metafyysisiä kysymyksiä, inhimillisen tiedon luonnetta ja rajoja, kieltä, argumentaatiota ja logiikkaa sekä moraalin ja politiikan perustana olevia arvo- ja eettisiä kysymyksiä. Keskeisiä tutkimusaloja ovat metafysiikka ja ontologia, tietoteoria ja tieteenfilosofia, luonnon- ja ympäristön filosofia, arvofilosofia, etiikka ja yhteiskuntafilosofia. Filosofian historia tarjoaa kokoavan näkökulman näiden alojen kehitykseen – filosofiset ongelmat ovat osin ajattomia ja siksi filosofian historialla on tärkeä merkitys myös systemaattiselle filosofiselle ajattelulle. Filosofia pohtii laajasti myös tieteiden peruslähtökohtia koskevia metafyysisiä ja tietoteoreettisia kysymyksiä. Filosofia on siksi hyödyllinen sivuaine myös erityistieteiden tutkijoille. Filosofinen arvojen, etiikan ja politiikan tutkimus puolestaan edistää yhteiskunnallista keskustelua ja tarjoaa myös aineksia yhteiskunnalliseen päätöksentekoon.

Oulussa filosofisen tutkimuksen painoaloja ovat ympäristöfilosofia, filosofian historia ja historian ja historiografian filosofia. Meneillään olevista tutkimushankkeista löytyy tarkempaa tietoa oppiaineen kotisivuilta http://www.oulu.fi/filosofia.

Filosofia on todettu hyödylliseksi etenkin tutkijankoulutuksen kannalta. Sen opiskeleminen erityisesti tutkielmien teon tukena on kaikilla tasoilla suositeltavaa. Filosofian voi vapaasti valita sivuaineeksi kaikkien tiedekuntien opintoihin. Viime aikoina filosofian kysyntä on lisääntynyt voimakkaasti kun siitä on tullut lukion pakollinen aine. Se soveltuu hyvin sivuaineeksi eri alojen opettajiksi opiskeleville.

Filosofian opinnot kehittävät myös työelämän vaatimia valmiuksia erityisesti eri alojen johtotehtävissä, joissa joudutaan puntaroimaan toiminnan arvoja, päämääriä sekä kytkentöjä yhteiskuntaan ja ympäristöön. Filosofia auttaa hahmottamaan laajoja kokonaisuuksia ja siksi siitä on hyötyä kaikissa generalistisen ajattelun taitoja vaativissa ammateissa: yritysten ja valtion laitosten johtotehtävissä, tutkijan, opettajan ja toimittajan töissä, eri alojen konsulttitehtävissä jne. Filosofian hyötyä on kuitenkin usein vaikea mitata rahassa: se edistää yleisesti sosiaalisen ja kulttuurisen pääoman kasvua.

Toteutustavat

Perusopinnot suoritetaan kirjatentteinä paitsi klassinen teos ja sen tulkinta, joka suoritetaan seminaari-istuintoina.

Ilmoittaudu opintoihin
ayA111801 Filosofia, perusopinnot (AVOIN YO) 25 op
Huom! Kaikkien ilmoittautuneiden opinto-oikeudet tarkistetaan ennen opintojakson alkamista. Mikäli et ole Oulun yliopiston läsnäoleva perustutkinto-opiskelija, ilmoittaudu maksullisen linkin kautta.

Voit osallistua maksutta joko oman tiedekuntasi tai toisen Oulun yliopiston tiedekunnan järjestämiin avoimina yliopisto-opintoina tarjottaviin opintoihin kunkin opintojakson kiintiön puitteissa.

Opiskelusi avoimessa yliopistossa on maksullista. Opintomaksu on opintojakso- tai opintokokonaisuuskohtainen ja se määräytyy opintojen laajuuden mukaan. Opintomaksu suoritetaan ilmoittautumisen yhteydessä.