ay555225P Tuotantotalouden peruskurssi (AVOIN YO) 5 op

ei paikkasidonnainen
Osaamistavoitteet

Kurssin suoritettuaan opiskelija

• osaa kertoa, mitä tuotantotalous kokonaisuudessaan tarkoittaa
  • osaa selittää yritystoimintaan ja tuotantoon liittyviä keskeisimpiä käsitteitä ja käyttää niitä yritystoiminnan kuvaamisessa ja arvioinnissa
  • osaa kuvata yrityksen talousprosessin ja perustella laskentatoimen merkityksen yrityksen päätöksenteon apuna
  • osaa laskea suoritteiden yksikkökustannukset erilaisissa yksinkertaisissa esimerkkitilanteissa
  • osaa laskea erilaisia vaihtoehto-, suunnittelu- ja tavoitelaskelmia annettujen tietojen perusteella sekä tehdä johtopäätöksiä niiden perusteella
  • osaa annettujen esimerkkien perusteella tehdä tuotantosysteemeihin liittyviä yksinkertaisia lasku- ja suunnittelutehtäviä ja arvioida niitä
Sisältö
  • Johdanto tuotantotalouteen: Tuotanto ja tuottavuus, Tuotantostrategiat, Kysynnän ennustaminen, Talousmenetelmiä.
  • Tuotantojärjestelmien suunnittelu: Sijaintipaikka, Layout, Toimitusketjut, Kapasiteetin hallinta, Henkilöstökysymykset.
  • Tuotantojärjestelmien hallinta ja johtaminen: Tilaus-toimitusketjun hallinta, Tuotannon suunnittelu ja ohjaus, Kunnossapito ja luotettavuus.

Verkkoluennoilla käsiteltävät aiheet:

• Tuotannollinen toiminta ja tuottavuus, Tuotantostrategia
  • Ennustaminen, Kustannuslaskenta
  • Investointitoiminta, Kestävä kehitys
  • Kapasiteetin hallinta, Sijaintipaikan valinta
  • Tuotannon layout, Henkilöstöasiat
  • Toimitusketjun hallinta, Alihankinta
  • Varastojen hallinta, Tuotannon suunnittelu
  • MRP & ERP, Tuotannon ohjaus
  • JIT & Lean, Kunnossapito

Kirjallisuus:
Jay Heizer & Barry Render (2014) Operations Management, 11th ed., Pearson, Inc.

Opettaja
Jukka Majava
Arviointiasteikko

Arviointi: 1-5 ja hylätty

Opintoneuvonta
avoin.yliopisto@oulu.fi
Järjestämistapa

Aloitusluennot sekä luennot Moodlessa, 7 viikkotehtävää (vk. 35-41)ja verkkotutorointi. Tarkemmat ohjeet annetaan Moodlessa.

Tämä opintojakso on osa Tuotantotalouden sivuaineopintoja 25 op

Ilmoittaudu opintoihin
ay555225P Tuotantotalouden peruskurssi (AVOIN YO) 5 op
Huom! Kaikkien ilmoittautuneiden opinto-oikeudet tarkistetaan ennen opintojakson alkamista. Mikäli et ole Oulun yliopiston läsnäoleva perustutkinto-opiskelija, ilmoittaudu maksullisen linkin kautta.

Voit osallistua maksutta joko oman tiedekuntasi tai toisen Oulun yliopiston tiedekunnan järjestämiin avoimina yliopisto-opintoina tarjottaviin opintoihin kunkin opintojakson kiintiön puitteissa.

Opiskelusi avoimessa yliopistossa on maksullista. Opintomaksu on opintojakso- tai opintokokonaisuuskohtainen ja se määräytyy opintojen laajuuden mukaan. Opintomaksu suoritetaan ilmoittautumisen yhteydessä.