ay555286A Prosessi- ja laatujohtaminen (AVOIN YO) 5 op

Oulun yliopisto
ei paikkasidonnainen
Osaamistavoitteet

Kurssin suoritettuaan opiskelija osaa selittää prosessien, laadun, prosessijohtamisen ja kokonaisvaltaisen laatujohtamisen roolin yrityksen liiketoiminnassa. Opiskelija omaa valmiudet kehittää yrityksen toimintaa prosessi- ja laatujohtamisen modernien periaatteiden mukaisesti ja tarkoituksenmukaisia työkaluja hyödyntäen.

Sisältö

Laadun ja laatujohtamisen merkitys ja perusolettamukset, laatu organisaation strategiassa ja kulttuurissa, tuotteiden ja palveluiden laatu, prosessien kuvaus ja johtaminen, suorituskyvyn mittaus, laatujärjestelmät, Lean, Six Sigma, henkilöstö ja tiimit, Quality 4.0.

Luentojen teemat:

• Orientaatio ja johdanto prosessi- ja laatujohtamiseen
  • Laatu- ja prosessijohtamisen peruspilarit
  • Strategianäkökulma
  • Design for quality
  • Suorituskyvyn mittaus, muutosjohtaminen ja benchmarking
  • Prosessien johtaminen ja suunnittelu
  • Laatujärjestelmät ja jatkuva kehittäminen
  • Lean, Six Sigma ja Lean Six Sigma
  • Henkilöstö, tiimit ja koulutus
  • Quality 4.0 ja yhteenveto

Toteutustavat

Kurssi koostuu kymmenestä viikottaisesta luennosta ja niihin liittyvistä tehtävistä. Orientaatioluento järjestetään live-verkkoluentona xx.2.2021 ja julkaistaan tallenteina jälkeenpäin. Tämän jälkeen seuraavan yhdeksän viikon ajan kurssin Moodle-työtilassa julkaistaan viikottaiset videoluennot. Viimeinen luentokerta järjestetään myös mahdollisesti live-verkkoluentona.

Oppimateriaali

Kirjallisuus:
JS Oakland, RJ Oakland & MA Turner (2020) Total quality management and operational excellence: text with cases, (5th ed.). Routledge, 540 pp. ja kurssin aikana jaettava materiaali.

Suoritustavat ja arviointikriteerit

Opiskelija laatii viikottain kyseisen viikon aineistoon perustuen omaa oppimistaan käsittelevän luentoreflektion ja vastaa kyseisen viikon kotitehtävään. Tehtävät arvostellaan viikottain, ja kurssiarvosana asteikolla 1-5 tai hylätty muodostuu näiden viikkoarviointien summasta.

Opettaja
TkT Osmo Kauppila
Opintoneuvonta
avoin.yliopisto(at)oulu.fi
Ilmoittaudu opintoihin
ay555286A Prosessi- ja laatujohtaminen (AVOIN YO) 5 op
Huom! Kaikkien ilmoittautuneiden opinto-oikeudet tarkistetaan ennen opintojakson alkamista. Mikäli et ole Oulun yliopiston läsnäoleva perustutkinto-opiskelija, ilmoittaudu maksullisen linkin kautta.

Voit osallistua maksutta joko oman tiedekuntasi tai toisen Oulun yliopiston tiedekunnan järjestämiin avoimina yliopisto-opintoina tarjottaviin opintoihin kunkin opintojakson kiintiön puitteissa.

Opiskelusi avoimessa yliopistossa on maksullista. Opintomaksu on opintojakso- tai opintokokonaisuuskohtainen ja se määräytyy opintojen laajuuden mukaan. Opintomaksu suoritetaan ilmoittautumisen yhteydessä.