Vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin

Tältä sivulta löydät vastauksia yleisimpiin avoimessa yliopistossa opiskeluun liittyviin kysymyksiin.

Jos et löydä vastausta kysymykseesi, voit ottaa yhteyttä yhteydenottolomakkeen kautta.  

Miten ilmoittaudun opintoihin?

Ilmoittautuminen opintoihin tapahtuu opintojakson kuvauksesta löytyvien ilmoittautumislinkkien kautta. Ilmoittautuessasi tunnistaudut sähköisesti (verkko/mobiili), maksat opintomaksun ja saat opiskeluoikeuden sekä vahvistuksen ilmoittautumisestasi sähköpostiisi. Avoimeen yliopistoon voivat ilmoittautua kaikki halukkaat. Avoimeen yliopistoon ei tarvitse erikseen hakea, etkä tarvitse tiettyä pohjakoulutusta osallistuaksesi avoimen yliopiston opintoihin.

Minulla ei ole verkkopankkitunnuksia, miten voin ilmoittautua?

Jos sinulla ei ole verkkopankkitunnuksia, ilmoittaudut lomakkeella, jonka saat ottamalla yhteyttä avoin.yliopisto(at)oulu.fi

Yritän ilmoittautua avoimen yliopiston opintoihin ILPA-ilmoittautumislinkin kautta, mutta se ei toimi. Miten toimin?

Kokeile ilmoittautumista ensin eri selaimella ja poista selaimen historiatiedot. Mikäli ilmoittautuminen ei tämänkään jälkeen onnistu, ota yhteyttä avoin.yliopisto(at)oulu.fi

En pääse ilmoittautumaan Avoimen yliopiston ilmoittautumispalvelussa (ILPA), mitä teen?

Kannattaa kokeilla ensin ilmoittautumista hetken kuluttua uudelleen. Jos tämä ei auta, ota yhteyttä avoin.yliopisto(at)oulu.fi

Jos ilmoittaudun nyt, kuinka pitkään saan opiskella?

Opiskeluoikeusaika on opintokokonaisuudessa kolme lukukautta ja yksittäisellä opintojaksolla kaksi lukukautta ilmoittautumislukukauden alusta alkaen. Yliopiston lukukaudet alkavat joko 1.8. tai 1.1. (kevätlukukausi 1.1.-31.7. ja syyslukukausi 1.8.-31.12). Opiskeluoikeuden keston näet WebOodissa. Huomaa kuitenkin, että opiskeluoikeusaika ei ole sama kuin opintojakson suorittamisaika, joka on usein lyhytempi kuin opiskeluoikeusaika.

Mikä on opiskeluoikeus?

Opiskeluoikeudella tarkoitetaan aikaa, jolloin opiskelija voi suorittaa valitsemiaan opintoja tietyn ajan puitteissa. Opintomaksu sisältää opinto-ohjelmassa mainitut suoritusmahdollisuudet. Opiskeluoikeusaika voi olla pidempi kuin opintojen suorittamisaika. Opintojakson suorittamisajan voit tarkistaa opintojakson kuvauksesta. Esimerkiksi tietyn opintojakson toteutusaika voi olla 12.3.-24.4., mutta opiskeluoikeusaika 1.1.-31.12.

Mistä tiedän, onko minut hyväksytty mukaan opintojaksolle/opintokokonaisuuteen?

Ilmoittautumisajan loputtua saat sähköpostiisi opiskelijakirjeen, jossa annetaan ohjeet opintojen aloittamiseksi. Mikäli opinnot perutaan, siitä ilmoitetaan opiskelijalle ja opintomaksu palautetaan.

Voinko perua opinnot ja saanko silloin opintomaksun takaisin

Opinnot on mahdollista perua ja peruminen tehdään aina sähköpostitse avoin.yliopisto(at)oulu.fi. Maksujen palauttamisesta katso tarkemmin täältä.

Minulla on opintokokonaisuuden opinnot vielä kesken ja opiskeluoikeus loppuu. Mitä teen?

Mikäli opiskeluoikeus päättyy ja opintokokonaisuuden suorittaminen jää kesken, voit jatkaa opintojasi ilmoittautumalla puuttuville opintojaksoille ja maksamalla puuttuvien opintojaksojen opintomaksut uudestaan. Opintojen jatkuessa sinun on otettava huomioon opetussuunnitelmien ja hintojen mahdolliset muutokset.

Mitä opintososiaalisia etuja saan avoimen opintojen aikana?

Opiskelu avoimessa yliopistossa on omaehtoista opiskelua, jolloin et ole oikeutettu valtion opintotukeen. Et voi myöskään liittyä ylioppilaskuntaan, jolloin et saa opiskelija-alennuksia. Sinulla voi kuitenkin olla mahdollisuus aikuiskoulutustukeen (koulutusrahasto) tai opiskeluun työttömänä. Lisätietoja ja ohjeita saa te-palveluiden koulutusneuvonnasta.

Avoimen yliopiston opiskelijat, joilla opintoja on suunnitteilla / kertyy lukuvuoden aikana vähintään 15 opintopistettä, ovat oikeutettuja ostamaan Oulun korkeakoululiikunnan (OKKL) Sporttipassin.

 

Olen työelämässä ja työaikani ovat epäsäännölliset. Haluaisin kuitenkin opiskella avoimessa yliopistossa. Onnistuuko se?

Kyllä. Osa avoimen yliopiston opinnoista on verkko- tai monimuoto-opintoja, joten opinnot sopivat myös työssäkäyville. Jos opinnoissa on lähiopetusta, ne ovat yleensä arki-iltaisin.

Mistä löydän tarjolla olevat opinnot?

Opetustarjonnan löydät täältä. Huomioithan, että osa opinnoista on yhteistyöoppilaitosten järjestämiä, jolloin opetustarjonta ja opinto-ohjelmat löytyvät kyseessä olevan yhteistyötahon verkkosivuilta.

En pääse kaikille lähiopetuksen luennoille, voinko silti suorittaa opinnot ja saada suoritusmerkinnän?

Lähiopintojen läsnäolovaatimus ilmoitetaan kunkin opintojakson opinto-ohjelmassa. Mikäli et pääse kaikille lähiopetuksen luennoille, ole yhteyksissä opintojakson vastaavaan opettajaan.

Haluaisin opiskella englanniksi avoimessa yliopistossa. Onnistuuko se?

Tällä hetkellä suurin osa avoimen yliopiston opinnoista toteutetaan suomeksi, mutta osa opintojaksoista on myös englanniksi. Jotta näet sellaiset opintojaksot, jotka järjestetään englannin kielellä valitse opetustarjonnasta hakuvalikosta opetuskieleksi englanti. 

I would like to study in the Open University, but I do not speak Finnish. Can I study in the Open University?

At the moment the most of the studies of the Open University are held in Finnish. However you can find studies in English if you choose English as the language of instruction in the study search

Hain tutkinto-opiskelijaksi yliopistoon, mutta en tullut valituksi. Aion pyrkiä ensi vuonna uudelleen. Miten voin parantaa mahdollisuuksiani tulla valituksi?

Oletko kuullut avoimesta väylästä? Voit hakea useampaan tutkinto-ohjelmaan avoimessa yliopistossa suoritettujen opintojen perusteella. Avoimen väylän kautta haetaan yhteishaussa ja opiskelijavalinnat tehdään kunkin hakukohteen valinteperusteiden mukaisesti. Lue lisää avoimesta väylästä täältä.

Huomaa, että avoimessa yliopistossa opiskelu kannattaa aina, sillä avoimessa yliopistossa suoritetut opinnot valmentavat akateemisiin opintoihin ja nopeuttavat valmistumista pää- tai sivuaineen osalta. Avoimen yliopiston opiskelijan päästyä yliopiston perustutkinto-opiskelijaksi, hän voi hakea tiedekunnalta hyväksilukua avoimessa yliopistossa suoritetuille opinnoille. Joissain tapauksissa ne hyväksytään sellaisenaan osaksi tutkintoa, joissain tapauksissa taas opintoja pitää täydentää. Lisäksi avoimen opinnot voivat tukea valmistutumistasi valintakokeisiin. 

Pitääkö minun käydä pääsykokeissa, jos haen avoimen väylän kautta tutkinto-opiskelijaksi?

Valintakokeissa ei tarvitse käydä, sillä valintatulokset julkaistaan ennen valintakokeita. Mikäli jäät avoimen väylän valintatapajonossa varasijalle, voit käydä valintakokeissa parantaaksesi mahdollisuuksiasi tulla valituksi. Osassa hakukohteita voi olla esimerkiksi soveltuvuuskoe, johon kutsutaan, vaikka hakisi avoimen väylän kautta. 

Miten saan avoimen yliopiston opintoihin käyttäjätunnuksen ja salasanan?

Avoimen yliopiston opiskelija saa opiskeluoikeutensa ajaksi henkilökohtaisen käyttäjätunnuksen Oulun yliopiston ICT-palveluihin. Käyttäjätunnus luodaan automaattisesti seuraavana päivänä opiskeluoikeuden alkamisesta. 

Uutena opiskelijana saat käyttäjätunnuksen ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen. Näet tunnuksesi myös itsepalvelussa, missä käyt asettamassa tunnuksellesi salasanan.

Tunnistaudut itsepalveluun (linkki: https://account.oulu.fi/passwd) Suomi.fi-tunnistuspalvelun kautta. Tarvitset joko verkkopankkitunnisteet, matkapuhelinoperaattorisi mobiilivarmenteen tai Väestörekisterikeskuksen varmennekortin. Jos et syystä tai toisesta pääse itsepalveluun, voit noutaa tunnuksen ja väliaikaisen salasanan Oulun yliopiston Campus ICT -palvelupisteestä todistamalla henkilöllisyytesi.

Mikäli olet aiemmin opiskellut Oulun yliopiston avoimessa yliopistossa, aktivoituvat vanha käyttäjätunnus ja salasana opiskeluoikeuden alkamisen jälkeen seuraavana päivänä. Jos et tiedä tai muista käyttäjätunnustasi tai salasanaasi, ja mikäli aiemmista opinnoista on aikaa yli vuosi, katso tunnuksesi em. itsepalvelussa ja aseta sille uusi salasana.

Olen unohtanut tunnukseni ja/tai salasanani. Mistä saisin ne?

Jos et tiedä tai muista käyttäjätunnustasi tai salasanaasi, sinun täytyy tunnistautua itsepalveluun täällä.

Käyttäjätunnukseni ei toimi. Miten toimin?

Jos sinulla on kirjautumisongelmia tarkistaa tunnuksesi tilan täältä.  Jos et voi itse ratkaista ongelmaa palvelun näyttämien tietojen perusteella, voit palvelun sivulta lähettää tilatiedot sekä pyynnön tietohallinnon neuvontaan tai asiakastukeen.

Henkilötietoni muuttuvat (esim. nimi, yhteystiedot). Miten voin ilmoittaa muuttuneet tietoni avoimelle yliopistolle?

Yhteystiedot voi muuttaa WebOodissa, mutta nimen muuttumisesta pitää ilmoittaa osoitteeseen avoin.yliopisto(at)oulu.fi. WebOodissa yhteystiedot voi muuttaa kirjautumalla WebOodiin sisään ja valitsemalla nimesi kohdalla olevasta alasvetolaatikosta ”henkilötiedot” -kohta, jolloin näytölle tulevat sinun nykyiset yhteystiedot. Yhteystietojen alalaidassa on ”muuta” -painike, jota painamalla pääset muuttamaan yhteystietosi. Muista tallentaa muutokset.

Mistä löydän opiskelijanumeroni?

Opiskelijanumerosi löydät WebOodista ja valitsemalla sieltä kohdan ”Omat perustiedot”. Opiskelijanumero löytyy myös oman nimesi alapuolelta vasemmasta sivupalkista.

Olen ilmoittautunut avoimen yliopiston opintoihin, mutta en pääse vielä kirjautumaan Moodle-oppimisympäristöön. Miksi?

Käyttäjätunnus luodaan automaattisesti seuraavana päivänä opiskeluoikeuden alkamisesta ja vasta tämän jälkeen opiskelija voidaan viedä Moodle-oppimisympäristöön. Tämä voi kestää muutaman päivän.
Moodlen käyttöohjeet löydät täältä.
Moodle-oppimisympäristöön pääset osoitteesta https://moodle.oulu.fi/

Voinko tulostaa/kopioida maksutta oppimateriaalia yliopiston käytävillä olevilta tulostuslaitteilta?

Avoimen yliopiston opiskelijoilla ei ole niin sanottua tulostuskiintiötä. Halutessasi voit ostaa tulostuskiintiötä, lue ohjeet tulostuskiintiön ostamiseen täältä.

Mistä saan lainata kurssikirjoja?

Kurssikirjoja voit lainata yliopiston kirjastosta. Kirjastojen kurssikirjat ovat erittäin suosittuja, joten kannattaa lainata/varata kirja ajoissa. Kirjaston sähköisiä palveluja käytetään kirjautumalla niihin omalla käyttäjätunnuksellasi. Lue lisää Opintojen aloittaminen -> Oppimisympäristöt. Myös kaupunki- ja maakuntakirjastojen tarjontaa kannattaa hyödyntää.

Olen suorittanut opintokokonaisuudesta yhden/muutaman opintojakson toisessa yliopistossa. Nyt mietin, voinko suorittaa opintokokonaisuuden loppuun Oulun yliopiston avoimessa yliopistossa?

Laita viesti avoin.yliopisto(at)oulu.fi, jossa käy ilmi minkä yliopiston tiedekunnan mukaan opinnot on suoritettu, mikä on opintojakson koodi, nimi, laajuus ja suorituspäivämäärä.

Haluan hyväksilukea aiemmin suorittamani opintojaksot avoimen opintoihin, jotta minun ei tarvitse suorittaa niitä uudelleen. Miten toimin?

Aiemmin suoritettujen opintojen hyväksilukemisessa noudatetaan Oulun yliopiston aiemmin hankitun osaamisen tunnistamisen ja tunnustamisen (AHOT) käytäntöjä. AHOT-menettelyn käynnistäminen edellyttää, että opiskelijalla on voimassa oleva Oulun yliopiston avoimen yliopiston opiskeluoikeus kyseiselle opintojaksolle. Lue lisää AHOT-käytänteistä kohdasta "Opintojen hyväksilukeminen".

Tarvitsen opetettavan oppiaineen vastaavuustodistuksen, mistä saan sen?

Jos opiskelija haluaa opinnoista erillisen vastaavuustodistuksen, jossa todistetaan opintojen tuottama kelpoisuus opettaa ko. oppiainetta, hän tekee vastaavuustodistushakemuksen tiedekuntaan. Vastaavuustodistus on maksullinen. Lisätietoja vastaavuustodistuksista saa opinnoista vastaavan tiedekunnan koulutuksen lähipalveluista.

Olen käynyt erään opintojakson jo aiemmin, tarvitseeko minun käydä sitä uudestaan vai voinko hyväksilukea sen?

Yli 10 vuotta vanhoja tai keskeneräisiä opintojaksoja ei voi hyväksilukea. Siitä voidaan poiketa vain kyseisen tiedekunnan koulutusdekaanin tekemällä päätöksellä. Opintojakson vanhenemisaika lasketaan opintojakson suorittamispäivämäärästä. Valmiit opintokokonaisuudet (todistus kokonaisuudesta) eivät vanhene.

Minulla on erityisen tuen tarve opiskeluun liittyen. Mistä voin kysyä henkilökohtaisista opetusjärjestelyistä?

Erityisjärjestely voi olla esimerkiksi henkilökohtainen avustaja, lisäaika tentissä tai muu vastaava. Ota näissä tapauksissa yhteyttä osoitteeseen avoin.yliopisto(at)oulu.fi

Haluaisin saada ohjausta avoimen yliopiston opintoihin. Kehen otan yhteyttä?

Ota yhteyttä koulutusalasi koulutussuunnittelijaan. Yhteystiedot löydät täältä.

Miten ilmoittaudun tenttiin?

Katso ohjeet tenttimisestä täältä.

Mitä, jos myöhästyn tentistä?

Saavu tenttiin aina ajoissa. Jos kuitenkin myöhästyt, pääset sisään yleensä vielä puolen tunnin ajan ilmoitetusta tentin alkamisajankohdasta.

Mitä tentissä pitää olla mukana?

Henkilöllisyystodistus ja kirjoitusvälineet.

Millainen on hyvä tenttivastaus?

Tenttivastauksessa tulee näkyä, että tentittävä oppimateriaali on luettu ja ymmärretty. Tenttivastauksen pitää vastata otsikkoon tai kysymykseen. Hyvä vastaus on tiivis ja napakka, johdonmukainen ja selkeä. Älä jaarittele. Tarkempia tenttivastausohjeita saa kunkin opintojakson opettajalta.

Voiko tentin uusia?

Kyllä. Opiskelijalla on käytettävissään kolme tenttimismahdollisuutta, joten varsinaisen tentin jälkeen on kaksi uusintatenttimahdollisuutta.

Kuinka nopeasti saan tenttitulokseni?

Tentin tarkistusaika on 3 viikkoa tentistä. Löydät suorituksesi WebOodista.

Miten opintosuoritukset arvostellaan?

Opintojaksot arvostellaan joko numeerisella arvosteluasteikkolla 0–5 tai sanallisella arvioinnilla hyväksytty/hylätty.

Mistä saan virallisen opintosuoritusotteen? Ja saanko opinnoista todistuksen?

Opintojesi aikana saat virallisen opintosuoritusotteen WebOodista. Opinto-oikeuden päättymisen jälkeen opintosuoritusotteen saat tilaamalla verkkosivuilta löytyvällä lomakkeella. Todistuksia annetaan vain opintokokonaisuuksista, ei yksittäisistä opintojaksoista. Suoritetuista opintokokonaisuuksista avoin yliopisto toimittaa todistuksen opiskelijalle vain pyydettäessä. Todistuspyyntö tehdään avoimen yliopiston todistuspyyntölomakkeella. Lisätietoja aiheesta täältä.

Viimeksi päivitetty: 19.10.2020