Oulun yliopiston tutkijat menestyivät Orionin ideakilpailussa

Professori Taina Pihlajaniemen ja dosentti Ritva Heljasvaaran tutkimusryhmä palkittiin Oriontation 100 –ideaa -kilpailun palkintogaalassa ystävänpäivänä 14.2. Voittoisa kilpailuehdotus liittyi syöpätutkimukseen.

Kilpailun tavoitteena oli kartoittaa uusia ideoita ihmis- ja eläinpotilaiden hoidon tutkimus- ja kehitystyöhön, sekä lisätä yhteistyötä yliopistojen ja lääketeollisuuden välillä. Kilpailussa oli kolme kategoriaa, jotka keskittyivät turvallisempien ja tehokkaampien lääkkeiden kehittämiseen sekä uusien teknologioiden hyödyntämiseen lääkkeiden kehityksessä ja potilaiden hoidossa. Jokaisen kategorian paras ehdotus palkittiin 10 000 eurolla.

Pihlajaniemen ja Heljasvaaran kilpailuidea perustui ryhmän tutkijoiden löydöksiin, joiden mukaan syöpäsolut kykenevät erittämiensä proteiinien avulla muokkaamaan mikroympäristöään itselleen suotuisaksi ja lisääntymään tehokkaasti. ”Pahanlaatuisissa rintasyöpäsoluissa näiden proteiinien tuotto lisääntyy, jolloin myös syövän ennuste huononee”, Heljasvaara havainnollistaa. ”Näin ollen niitä voitaisiin hyödyntää syövän merkkiaineina diagnostiikassa, sairauden seurannassa sekä hoitolinjojen valinnassa.” Tutkimus on tähän mennessä kohdistunut erityisesti rintasyöpiin, mutta samanlaisia tuloksia on Heljasvaaran mukaan saatu myös muista kiinteistä kasvaimista.

Erityisen merkittävä on ryhmän löydös, jossa soluväliaineen proteiinien toimintaa estämällä tai häiritsemällä voidaan parantaa huomattavasti tiettyjen rintasyövän hoitoon käytettävien täsmälääkkeiden tehoa. Alustavien tulosten mukaan tällaisesta lähestymistavasta on hyötyä myös silloin, kun täsmälääkkeet synnyttävät vastustuskyvyn hoidolle.

Tutkimuksen on mahdollistanut Pihlajaniemen johtaman Suomen Akatemian soluväliaineiden tutkimuksen huippuyksikön rahoitus vuosina 2012-2017. Väitöskirjatyöntekijä Raman Devarajanilla on ollut keskeinen rooli tutkimuksessa, minkä lisäksi yhteistyötä on tehty sekä Oulun yliopiston sisällä että kansainvälisesti. ”Nyt saatu tunnustus on tärkeä osoitus siitä, että olemme vuosia kestäneessä tutkimuksessamme oikealla tiellä ja että perustutkimus voi johtaa merkittäviin sovelluksiin. Tämä kannustaa meitä jatkamaan kyseisen tutkimusaiheen parissa”, Heljasvaara iloitsee.

Oriontation – 100 ideaa -kilpailuun osallistui tutkimusryhmiä eri puolilta Suomea Helsingistä Ouluun, ja kilpailuehdotuksia tuli yli 80. Jatkoon päässeiden ehdotusten ja palkitsemisen kriteereinä olivat tutkimusidean uutuus ja hyödynnettävyys, sekä kattavuus niin tutkimusalueen osalta kuin maantieteellisestikin.

Lisätietoja:

Professori Taina Pihlajaniemi
taina.pihlajaniemi(at)oulu.fi

Dosentti Ritva Heljasvaara
ritva.heljasvaara(at)oulu.fi

Orionin tiedote

Kuva: Dosentti Ritva Heljasvaara (vas.), professori Taina Pihlajaniemi ja väitöskirjatyöntekijä M.Sc. Raman Devarajan palkittiin Oriontation 100 –ideaa -kilpailun palkintogaalassa (© Hanna Linnakko)

Last updated: 23.2.2018