Konservointi

Museo tarjoaa luonnontieteellisen alan konservointipalveluja.

Mahdollisuuksien mukaan museo konservoi myös yksityisille asiakkaille eläimiä esim. kaloja ja riistaeläimiä.

 

HUOM! Rauhoitetuille eläimille täytyy hakea hallussapitolupa Varsinais-Suomen ELY-keskuksesta.

 

Lisätietoja antavat:

Jaakko Tauriainen, Konservaattori 050 4393348 jaakko. tauriainen ( at ) oulu.fi
Tuula Pudas, Tutkimusteknikko 050 3506412 tuula.pudas ( at ) oulu.fi

 

Ohjeita saaliin käsittelyyn


Mitä tuoreempi ja siistimpi eläin on tuotaessa eläintentäyttäjälle, sitä parempi on lopputulos.

Jos vähänkin epäröit nylkemisessä tai muissa esikäsittelyä koskevissa asioissa, soita asiantuntevalle eläintentäyttäjälle ja kysy neuvoa.

 

Hirvieläinten / Villisian esikäsittely

  • Jos pää aiotaan täyttää, niin tämä täytyy huomioida jo eläintä nyljettäessä. Kaikkien täytettäväksi aiottujen nisäkkäiden päihin tulee jättää nahkaa riittävästi mukaan.  Nahka katkaistaan lapojen takaa. 
  • Nylje pätkät etujalkojen nahkaa mukaan siten, että viillät nahan jalan takapuolelta, pyöräytä nahka poikki kuvan osoittamalla tavalla. Säilytä ehjänä etujalkojen välissä oleva rintanahka.
  • On suositeltavaa, että kaikki päät nyljetään "tuppeen" eli jätetään kaulanahka leikkaamatta ja nyljetään nahka niskaan asti ja katkaistaan kaula. Voit kyllä helpottaa nylkemistä tekemällä lyhyen (n. 20 cm) viillon korvien välistä taaksepäin.
     
  • Villisialla viiltoja ei tarvita. Pään ja turvan alue voidaan jättää nylkemättä.  Älä koskaan avaa kaulaa etupuolelta. 
  • Nylkemisen jälkeen pakasta pää tai toimita 1 vrk:n kuluessa täyttäjälle.
  • Mikäli aiot säilöä nahkaa suolaamalla, kysy ohjeet suolaukseen. 

 

Linnut ja muu pienriista

  • Lintujen tai pienten nisäkkäiden suolistamista maastossa ei suositella.
  • Jos riistalintua ei saa toimitettua nopeasti viileään paikkaan, ne voidaan varovasti suolistaa tekemällä rintalastan suuntainen aukko mahaan.
  • Älä roikota lintua kaulasta, pyrstöstä tai siivistä.
  • Tärkeää on, että eläin pakastetaan mahdollisimman nopeasti, käärittynä tiivisti muovipussiin ilman paperia. Eläimen lihat voit saada itsellesi paistiksi.

 

Kalat

  • Hyvään lopputulokseen voit vaikuttaa heti kalan saatuasi. Kalaa on käsiteltävä varoen, jottei suomuja irtoaisi.
  • Paras lopetustapa on verisuonien ja selkärangan katkaisu puukolla kiduskannen alta. Älä suolista.
  • Mikäli mukanasi on kamera, ota muutama kuva kalasta kun värit vielä ovat parhaimmillaan. Kuvasta eläintentäyttäjä näkee kalan alkuperäiset värit.
  • Jos haluat pelkän pään täytettäväksi, varaa tarpeeksi nahkaa mukaan - älä katkaise heti kidusten takaa.
  • Vie kala heti eläintentäyttäjälle jolloin voit myös saada nylyn jälkeen kalan lihat itsellesi tai kääri se tiiviisti muoviin, evät kroppaa myöten ja pakasta. Pyrstön tueksi kannattaa laittaa pahvinpala, koska jäinen pyrstö murtuu helposti.
           

 

Hinnasto


Hinnat sis. alv:n 24%
Hintaan sisältyy oksa, yksinkertainen maastoalusta tai keinokivi.
Jos eläin on huonokuntoinen, hinnasta sovitaan erikseen.

Rauhoitetuille eläimille haettava lupa Varsinais-Suomen ELY-keskukselta.

 

Linnut Hinta
Metso 420€
Koppelo 320€
Teeri, uros 320€
Teeri, naaras 280€
Riekko 250€
Pyy 250€
Fasaani 320€
Hanhet 420€
Joutsen 1500€
Sorsat 230 - 380€
Pikkulinnut 190 - 210€
 
Nisäkkäät Hinta
Susi 1300 - 1600€
Ilves 1000-1200€
Majava 450 - 600€
Kettu 520€
Supi
Mäyrä
520€
Saukko 520€
Näätä 300€
Minkki 300€
Kärppä 220€
Jänis 500€
Orava 200€
 
Päät Hinta
Hirvi 1500€
Valkohäntäpeura 650€
Metsäkauris 450€
Villisika 700€
Kettu 300€
Ilves 400€
 
Sarvitrofeet + 
kallot ja hampaat
Hinta
Hirvi 200€
Valkohäntäpeura 150€
Metsäkauris 100€
Kallot 70 - 200€
Villisianhampaat 100€
 
Kalat Hinta
Hauki
Kuha 2 - 15 kg
350 - 950€
Ahven 0,5 - 1,5 kg 180 - 350€
Lohi 10 kg 1200€
 
Talja + pää Hinta
Ilves, suu kiinni 500€
Ilves, suu auki 550€
 
 

Konservointitöiden kuvia

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ahven