Tutkijoiden tyylit ja kootut tavoitteet tutkimusviestinnässä
Tiedeviestinnässä strategisuuden käsite voi herättää hämmentäviä käsityksiä sekä teoriassa että käytännössä. Mutta millä tavoin strategisuus ulottuu tutkijoiden someviestintään ja luo yhteisöllisiä tavoitteita?
Sähkönkulutuksen seurantapalvelut apuna neuvonnassa
Älykäs sähkömittaus tuottaa tarkkaa tietoa sähkönkulutuksestamme, mutta miten me kuluttajat päädymme seuraamaan omaa kulutustamme ja jopa muuttamaan sitä? Informaatio-ohjauskokeilu Porvoon Energian asiakkaiden parissa tarjoaa runsaasti uutta, hyödynnettävää tietoa tämän kysymyksen ratkaisemiseksi.
Leikkiä Exceleillä – terminologiatyöllä kohti energiayhteisöjä
Keskustelu ei riitä. Tieteidenvälisen tiedon luominen vaatii myös keinoja työskennellä yhdessä tarkkojen käsitteiden kanssa. Vaikka BCDC-tutkimusyhteisömme viiden tieteenalan tutkijoiden tutkimusaiheet pyörivät uusiutuvien energialähteiden, -markkinoiden ja -teknologioiden ympärillä, yhteistä kieltä on välillä töisevää löytää.
BCDC thesis: What you should know about edge computing and how to make it work
In this BCDC’s interview BCDC-reseacrher Nitinder Mohan tells us about the content of his doctoral research, the research methods, and the results and the applicability of his results in a multidimensional manner. In addition, he discusses the importance of his research in achieving a wider target and goals; that is, for future computing development, enabling next generation applications and energy systems’ disruption.
Tutkimusta pilvestä
BCDC:n Pilvilaskenta-tiimissä tutkimme pilvi- ja reunalaskentaratkaisujen soveltamista BCDC-hankkeen virtuaalivoimalan kehittämiseen. Helsingin yliopistossa toteuttamamme tutkimuksen konkreettisina kohteina ovat virtuaalivoimalan vaatimat laskentaratkaisut. Suurempien toimijoiden kohdalla laskenta on mahdollista keskittää perinteiseen pilvilaskentaympäristöön. Sen sijaan hajautetumpi, mahdollisesti koko maan laajuinen virtuaalivoimala pystyy hyödyntämään hajautettuja laskentaratkaisuja. Nämä ovat työmme keskipisteessä.
Yhdessä enemmän ilmastonmuutoksen eteen
Siirryin professori Rauli Sventon eläköityessä BCDC Energian kipparin paikalle. Tehtävä on samaan aikaan sekä haasteellinen että miellyttävä. Minulla on ollut ilo toimia läheisessä yhteistyössä Raulin kanssa 27 vuotta; ensin perustutkinto-oppilaana, sitten tohtoriopiskelijana ja väitöksen jälkeen kollegana. Voin vilpittömästi todeta, että akateemisesta työskentelystä ja siinä maailmassa toimimisesta en ole oppinut keneltäkään muulta niin paljon kuin Raulilta.
BCDC thesis: Everyone wants flexibility – But how do you integrate it into the electricity market?
BCDC Energy research project welcomes everyone to Florian Kühnlenz’s thesis defence, which will be held at the University of Oulu’s Linnanmaa Campus Saalasti Hall on Tuesday 5 November 2019, at 11 a.m. Opponent is Professor Peter Lund from Aalto University and custos Professor Ari Pouttu from the University of Oulu.
Emerituksen kahvikuppi
Jäin elokuun alusta eläkkeelle ja siirryin emeritukseksi. Takanani on 43 vuotta yliopistoyhteisössä akateemisen puurtamisen parissa. Opetuksen ja tutkimuksen ydin ei ole noina vuosina muuttunut miksikään. Tutkijoiden tehtävänä on aina ollut ja tulee aina olemaan uuden tiedon löytäminen ja sen välittäminen uusille sukupolville. Sen sijaan radikaalisti ovat muuttuneet sekä työn tekemisen tavat että toteutukset.
Kotitalouksien sähköjärjestelmän kehittymisen pieni historia – ja hieman tulevaa
Tarkastelen tässä blogipostauksessani energiajärjestelmän kehittymistä kohti sähkön hallitsevuutta sekä sähköjärjestelmän kehityksen tulevaisuutta kotitalouksien näkökulmasta. Blogiteksti värittynee osittain tietoliikennealan asiantuntijuuttani vasten. Menneisyyden hajautettu energiajärjestelmä Tarve pysyville asumuksille syntyi, kun ihmiset siirtyivät metsästys-keräilykulttuurista maanviljelyyn ja asettuivat aloilleen. Kotitalouksien täytyi pystyä sekä lämmittämään, valaisemaan että valmistamaan ruokaa.
Sähkötaloudesta ratkaisu päästöjen hillintään
Kaksi viimeisintä IPCC:n raporttia nostavat esiin ilmastonmuutoksen hillitsemisen suuret haasteet. Kasvihuonekaasupäästöjä on saatava alas hyvin nopeasti. Tehtävä on vaikea, mutta ei mahdoton. Avainasemassa ovat energiasektori ja sen murros. Energiantuotannosta on pikaisesti tehtävä sekä fossiilivapaa että hiilineutraali. Päästötöntä energiaa – erityisesti aurinko- ja tuulivoimaa – on saatavilla maailmanlaajuisesti runsaasti.