avoin julkaiseminen

17.07.2019 blog

Rinnakkaistallentaminen: “Huhut kuolemastani ovat vahvasti liioiteltuja”

Kesäkuussa 2019 järjestetyssä Liberin vuosittaisessa konferenssissa Liberin entinen puheenjohtaja ja Suomen Kansalliskirjaston palvelujohtaja Kristiina Hormia-Poutanen esitti keynote-puhuja, Tukholman yliopiston rehtori Astrid Söderbergh Widdingille kysymyksen rinnakkaistallentamisen (vihreä, green open access) merkityksestä. Söderberg Widding vastasi, että hänen mielestään rinnakkaistallentaminen kuuluu menneisyyteen, eikä sillä ole sijaa nykyisessä avoimen julkaisemisen maailmassa (”green open access belongs to the past”).
19.06.2019 blog

Artisti maksaa

Ideaalissa maailmassa julkisesti rahoitetun tutkimuksen tutkimusjulkaisut ovat välittömästi avoimesti saatavilla. Julkaisemisen maailma nojaa kuitenkin edelleen vahvasti malliin, jossa lehtikustantajat pitävät kiinni omasta tilausmaksuihin perustuvasta ansaintalogiikastaan. Malli on hiljalleen murenemassa, sillä jatkuvia hinnankorotuksia ei enää siedetä ja monissa maissa on irtauduttu suurten kustantajien e-lehtisopimuksista. Suomessa FinELib ei päässyt sopimukseen Taylor&Francis –kustantajan kanssa.
16.05.2019 blog

Oulun yliopisto avoimen julkaisemisen kärkisijoilla Suomessa

Oulun yliopisto on noussut hienosti Suomen kärkikastiin avointen julkaisujen osuudessa vuosina 2017 ja 2018 (Kuva 1). Jyväskylän yliopisto on edelleen ehdoton ykkönen, mutta suurista yliopistoista seuraavana tuleekin tällä hetkellä Oulun yliopisto. Julkaisumäärät ja avoimuustiedot ovat yliopistojen julkaisutiedon keruu-aineistosta Juuli-portaalista 9.5.2019.