BCDC Energia

22.01.2020 blog

Sähkönkulutuksen seurantapalvelut apuna neuvonnassa

Älykäs sähkömittaus tuottaa tarkkaa tietoa sähkönkulutuksestamme, mutta miten me kuluttajat päädymme seuraamaan omaa kulutustamme ja jopa muuttamaan sitä? Informaatio-ohjauskokeilu Porvoon Energian asiakkaiden parissa tarjoaa runsaasti uutta, hyödynnettävää tietoa tämän kysymyksen ratkaisemiseksi.
16.12.2019 blog

Leikkiä Exceleillä – terminologiatyöllä kohti energiayhteisöjä

Keskustelu ei riitä. Tieteidenvälisen tiedon luominen vaatii myös keinoja työskennellä yhdessä tarkkojen käsitteiden kanssa. Vaikka BCDC-tutkimusyhteisömme viiden tieteenalan tutkijoiden tutkimusaiheet pyörivät uusiutuvien energialähteiden, -markkinoiden ja -teknologioiden ympärillä, yhteistä kieltä on välillä töisevää löytää.
27.11.2019 blog

Tutkimusta pilvestä

BCDC:n Pilvilaskenta-tiimissä tutkimme pilvi- ja reunalaskentaratkaisujen soveltamista BCDC-hankkeen virtuaalivoimalan kehittämiseen. Helsingin yliopistossa toteuttamamme tutkimuksen konkreettisina kohteina ovat virtuaalivoimalan vaatimat laskentaratkaisut. Suurempien toimijoiden kohdalla laskenta on mahdollista keskittää perinteiseen pilvilaskentaympäristöön. Sen sijaan hajautetumpi, mahdollisesti koko maan laajuinen virtuaalivoimala pystyy hyödyntämään hajautettuja laskentaratkaisuja. Nämä ovat työmme keskipisteessä.
25.11.2019 blog

Yhdessä enemmän ilmastonmuutoksen eteen

Siirryin professori Rauli Sventon eläköityessä BCDC Energian kipparin paikalle. Tehtävä on samaan aikaan sekä haasteellinen että miellyttävä. Minulla on ollut ilo toimia läheisessä yhteistyössä Raulin kanssa 27 vuotta; ensin perustutkinto-oppilaana, sitten tohtoriopiskelijana ja väitöksen jälkeen kollegana. Voin vilpittömästi todeta, että akateemisesta työskentelystä ja siinä maailmassa toimimisesta en ole oppinut keneltäkään muulta niin paljon kuin Raulilta.
14.10.2019 blog

Emerituksen kahvikuppi

Jäin elokuun alusta eläkkeelle ja siirryin emeritukseksi. Takanani on 43 vuotta yliopistoyhteisössä akateemisen puurtamisen parissa. Opetuksen ja tutkimuksen ydin ei ole noina vuosina muuttunut miksikään. Tutkijoiden tehtävänä on aina ollut ja tulee aina olemaan uuden tiedon löytäminen ja sen välittäminen uusille sukupolville. Sen sijaan radikaalisti ovat muuttuneet sekä työn tekemisen tavat että toteutukset.
07.10.2019 blog

Kotitalouksien sähköjärjestelmän kehittymisen pieni historia – ja hieman tulevaa

Tarkastelen tässä blogipostauksessani energiajärjestelmän kehittymistä kohti sähkön hallitsevuutta sekä sähköjärjestelmän kehityksen tulevaisuutta kotitalouksien näkökulmasta. Blogiteksti värittynee osittain tietoliikennealan asiantuntijuuttani vasten. Menneisyyden hajautettu energiajärjestelmä Tarve pysyville asumuksille syntyi, kun ihmiset siirtyivät metsästys-keräilykulttuurista maanviljelyyn ja asettuivat aloilleen. Kotitalouksien täytyi pystyä sekä lämmittämään, valaisemaan että valmistamaan ruokaa.
27.09.2019 blog

Sähkötaloudesta ratkaisu päästöjen hillintään

Kaksi viimeisintä IPCC:n raporttia nostavat esiin ilmastonmuutoksen hillitsemisen suuret haasteet. Kasvihuonekaasupäästöjä on saatava alas hyvin nopeasti. Tehtävä on vaikea, mutta ei mahdoton. Avainasemassa ovat energiasektori ja sen murros. Energiantuotannosta on pikaisesti tehtävä sekä fossiilivapaa että hiilineutraali. Päästötöntä energiaa – erityisesti aurinko- ja tuulivoimaa – on saatavilla maailmanlaajuisesti runsaasti.
26.08.2019 blog

Tukilämmitysjärjestelmillä potentiaalia päästöjen ja kustannusten vähentäjinä

Tukilämmitysjärjestelmien liittäminen pääjärjestelmän rinnalle tai tueksi on yksi lämmityksen tehostamistavoista. Useita lämmitystapoja yhdistelevien hybridiratkaisujen lisääntyminen on kuitenkin – perinteistä puutakkaa ja leivinuunia lukuun ottamatta – ollut kiistattomista hyödyistään huolimatta hidasta. BCDC Energia -hankkeessa tekemämme tutkimus lisää ymmärrystä siitä, miksi tukilämmityshankintoja ei aina tehdä, ja auttaa löytämään keinoja vaikuttaa järjestelmähankintojen yleistymiseen.
15.05.2019 blog

Energiatiedon lukutaidon 5 A:ta: Harppauksilla myönteisiin energia-arjen muutoksiin

Vaikka Euroopan komission ilmastotyöstään palkitseman Iin kunnan asukkaat ovat valveutuneita energia-asioissa, on yllättävää, ettei heidän ja muiden suomalaisten energiatiedon lukutaidossa ilmene huomattavia eroja. Lukutaidon yhteneväisyyksiä ja pienempiäkin eroja on kuitenkin silmiä avaavaa tarkastella arjen informaatioympäristön näkökulmasta.
28.03.2019 blog

Jäätäminen heikensi tuulivoiman tuotantoa

Joustojen merkitys sähköjärjestelmässä kasvaa vaihtelevan tuulivoiman tuotannon määrän lisääntyessä. Tuulivoiman tuotannon ennustamiseen liittyy epävarmuutta, jota sanelee yksi pohjoisten olosuhteiden ilmiö, jäätäminen. Yhdistimme BCDC:n ilma- ja taloustiedettä ja otimme selvää, selittääkö jäätäminen virhettä tuulivoiman tuotantoennusteessa, ja voidaanko ennustetta parantaa jäätämistietoja hyödyntämällä. Case-esimerkiksi nousi luontevasti Fingrid Oyj:n tammikuun 10.