digitalisaatio

19.01.2021 blog

Ei kaikkea tarvitse ottaa kirjaimellisesti – opettajat uuden digipedagogiikan avaintoimijoina

Yhteiskunnan digitalisaatioon ja sen myötä koulutuksen muutokseen liittyvät keskustelut ovat risteilleet mediassa jo 1990-luvulta asti. Rakennettiin tietoyhteiskuntaa, syntyi virtuaaliyliopisto ja koulut verkotettiin. Opetushallitus kustansi opettajille täydennyskoulutusta, ja joka puolella pyrittiin kehittämään toimintaa, jotta saataisiin tuotettua osaavia ammattilaisia teknologiantäyteiseen maailmaan.
19.11.2020 blog

6G – mahdollisuudet ja haasteet Suomelle

5G teknologia on yksi keskeisin tekijä neljännessä teollisessa vallankumouksessa. Eri liiketoiminta-alueiden (vertikaalien) tehokkuus tulee radikaalisti parantumaan langattomien teknologioiden ja niihin optimoitujen älykkäiden sovellusten myötä. Älykäs digitaalinen yhteiskunta on näköpiirissä 2030-luvulle mentäessä. 5G:n kaupallistaminen eri vertikaalien digitalisoinnissa ei kuitenkaan ole edennyt ennakoidusti, vaan sen käyttö rajoittuu lähinnä langattomaan mobiililaajakaistaan.
05.11.2020 blog

Tarvitsemme seuraavaan digiaaltoon analytiikkaosaajia

Digitalisoitumisen seuraava aalto on jo menossa eikä enää tulossa ja koskettaa laajasti yrityksiä, yhteisöjä ja yksityishenkilöitä. Mikä se on ja miten siihen pitää varautua?  Tietoteknistymisen kulku on ollut aina päällisin puolin nopeaa, mutta  kestänyt  silti pitkään. Aikakaudet ennen älypuhelimia, nettiä ja mikrotietokoneita ovat vuosikymmenten takaisia, vaikka monet meistä ovat ne omakohtaisesti kokeneet. Digitulevaisuuksia on ollut melko helppo visioida, mutta vieläkin tärkeämpää  on, että ne ovat kerta toisensa jälkeen toteutuneet. Sen voi taas luvata.
19.05.2020 blog

Itsemittaa arkesi numeroiksi

Itsemittauksella tarkoitetaan erilaisia tapoja kerätä tietoa omasta toiminnasta ja ajatuksista. Sen voi tehdä myös ilman digitaalisia välineitä, mutta nykyään siihen on myös paljon digitaalisia kuluttajatuotteita. Tilastokeskuksen vuonna 2018 julkistaman tiedon mukaan lähes 40% suomalaisista on joskus käyttänyt sovellusta mittaamaan liikuntasuorituksiaan. Itsemittauksen ydin on varsin yksinkertainen: kun käännämme katseemme itseemme antamalla mittarin muuttaa arkemme numeroiksi, monet tiedostamattomat tavat ja rutiinit tulevat näkyviksi.
07.05.2020 blog

6G ei ole tulevaisuuden öljy vaan vesi

Kiitos langattomien teknologioiden digitaalisuus on nykyään läsnä kaikkialla. Kännykät, tabletit, tietokoneet ja mitä erilaisemman päätelaitteet ja sensorit ovat meillä ihmisillä ja yhä enenevissä määrin myös koneilla käytössä ja kytkettyinä sovelluksiin, palveluihin, tietovarantoihin ja alustoihin.
14.04.2020 blog

Koronakriisi vauhdittaa digitalisaatiota ja monipuolistaa tutkimusta yliopistossa

Kuukausi sitten koronavirusepidemia muutti yliopistojen arkea hyvin nopeasti. Lähes yhtäkkiä siirryttiin etäopintoihin ja etätöihin. Tapahtumia jouduttiin siirtämään ja vierailuja perumaan, mutta nopeasti käynnistyivät myös korvaavat virtuaalitapahtumat. Olen vilpittömän ylpeä siitä, kuinka hyvin Oulun yliopistossa on pystytty sopeutumaan tilanteeseen.  Teknisiä vaikeuksia on ollut kohtuullisen vähän, liki 90 prosenttia opetuksesta pystytään tällä hetkellä pyörittämään, ja muun opetuksen osaltakin ratkaisuja selvitellään.
01.11.2019 blog

Lohkoketjusta luottamuspääomaa

Lohkoketju on reilun kymmenen vuoden ikäinen teknologia, joka esiteltiin alkujaan virtuaalivaluutta Bitcoinia varten. Se on pysynyt melko pitkään otsikoissa, joskaan eivät kaikki siitä vieläkään tiedä, vaikka sen on ennakoitu mullistavan markkinoita kuten PC, kännykät ja varsinkin internet konsanaan. Samalla tavalla saattoi toki 1990-luvulla mennä monilta ohi korvien puhe informaation valtatiestä, joka sitten realisoitui kuluvan vuosituhannen alkuvuosina netin ja somen myötä.
19.02.2019 blog

Menneisyyden todellisuus lisääntyy tulevaisuudessa

Joulu meni jo aikapäiviä sitten, mutta en saa mielestäni piparkakkumuotteja. Mielenkiintoista niissä on se, että vaikka muotoja on monenlaisia, makuun ne eivät vaikuta. Possun-, ukon-, akan- ja sydämenmuotoinen piparkakku maistuu ihan samalta.
15.05.2018 blog

Mitä jos olemmekin matkalla kohti digitaalista dystopiaa?

Vähän varttuneemmat muistavat ajan, jolloin kirjojen saatavuus tarkistettiin käymällä kirjastossa, tapaamisajat sovittiin etukäteen puhelimella ja televisio-ohjelmia katsottiin televisiosta. Nykyisin kaikki asiat hoituvat yhtä hyvin älykännykällä tai tietokoneella missä vaan. Muutos on tapahtunut vain vajaassa kolmessakymmenessä vuodessa. Informaation digitaalinen tallentaminen ja siihen liittyvät teknologiset ratkaisut ovat olleet nerokkaita ja mahdollistaneet kokonaan toisenlaisen elämäntavan.
18.04.2017 blog

Tekoäly, automaatio ja robotisaatio ratkaisevia

Tekoälyn, automaation ja robotisaation odotetaan mullistavan yhteiskuntaa monella tavalla. Vaikutukset tulevat näkymään jokapäiväisessä elämässä ja työnteon sisällössä. Kehityksellä on suuri vaikutus tarjolla olevan työn määrään, laatuun ja tuottavuuteen. Lyhyellä aikavälillä työpaikkojen määrän vähentyminen ja tarvittavan osaamisen rakenteellinen muutos ovat visaisia ongelmia, pidemmällä aikavälillä jopa suuria mahdollisuuksia.