filosofia

22.12.2020 blog

Miten uskoa edistykseen

Elämme vuoden pimeintä aikaa, mutta jo tänään alkaa kulku kohti valoisampia päiviä. Joulunajan pimeys voi olla tunnelmallista, mutta lisääntyvä valo tarkoittaa monille konkreettisesti, ja vertauskuvaannollisesti, muutosta parempaan. Ei ole sattumaa, että keskiaikaa on, ehkäpä epäreilusti, kutsuttu pimeäksi ajaksi ja sen väistymistä monilla kielillä valaistumisen ajaksi. Suomeksi tätä ajanjaksoa kutsutaan valistusajaksi, mutta yhtä hyvin voisimme puhua kirkastusajasta.
24.11.2020 blog

Autoritäärisyys on nyt todellinen uhka

Luulin, että lehteä voisi kääntää jo tässä vaiheessa. Koska kaikkien aikojen seuratuimmat vaalit päättyivät pitkittyneen jännitysnäytelmän jälkeen istuvan presidentin tappioon, paluun ennustettavan demokraattisen hallinnon aikakauteen olisi voinut ajatella alkaneen. Sama epävarmuus sävyttää kuitenkin tulevaa vielä pitkään kahdesta syystä. Toinen on Donald Trumpin kulttimainen suosio ja toinen vaalien jälkipyykin nostattama autoritäärisyyden uhka.
27.10.2020 blog

Pelottavan yhteiskuntakokeilun aika on pian ohi

Filosofiassa on pitkät ajatuskokeiden hyödyntämisen perinteet. Ehkä kuuluisin on Descartesin viekas paholainen, joka huiputtaa uskomaan kaikenlaista; muun muassa sen, että maailma todella on olemassa.
29.09.2020 blog

Emme ehkä eläkään niin poikkeuksellisia aikoja

Usein kuulee sanottavan, että elämme poikkeuksellisia aikoja. Tuntuu, että kuluvana vuonna maailma hiljeni ennen kokemattomalla tavalla. Koronapandemia panee tietenkin sekä ihmisten että yhteiskuntien kestokyvyn koetukselle.  Mutta onko aikamme lopulta sen poikkeuksellisempaa kuin aiempien sukupolvien?
01.09.2020 blog

Edellytykset perustehtävien hoitamiseen yliopistoissa on taattava

”Professorilla on kolme syytä olla professori: kesäkuu, heinäkuu ja elokuu”, letkautti valtiovarainministeri ja tuleva pääministeri Alexander Stubb puoli vuosikymmentä sitten. Heiton taustalla on oletus siitä, että opetuksen tauotessa kesä on varattu joutenoloon. Todellisuus on kuitenkin melkeinpä päinvastainen. Kesäkuukaudet ovat kyllä tärkeitä, mutta aivan eri syystä: monelle se on ainoa ajankohta, jolloin jää aikaa tutkimuksen tekoon ja syventävään lukemiseen.
09.06.2020 blog

Mihin tarvitsemme totuutta?

Totuus on eräs kulttuurimme tärkeimpiä käsitteitä. Se ylevöittää. Jos jonkun sanotaan olevan tosi, sanotun arvo kohoaa niiden sanomisten yläpuolelle, joilta tämä määre puuttuu. Mutta mikä niiltä oikeastaan puuttuu? Mitä tarkoitetaan, kun sanotaan, että jokin on ”totta”?
12.05.2020 blog

Entiseen ei ole paluuta

Julkisuudessa on arvuuteltu, milloin on mahdollista palata takaisin entisenlaiseen elämään. Paluuta ainakaan entiseen tuskin tulee. Koronakriisi tuntuu iskeneen ennen kaikkea vanhan maailman turvallisuuden, vapauden ja elämän hallinnan tunteisiin. Se on nostanut esiin monia uusia tai vähintäänkin pinnan alla vaikuttaneita piirteitä ja onnistunut jopa kääntämään yhteiskunnallisten trendien suuntaa. On hyvä hetki muodostaa kokonaiskuva muutoksesta.
14.04.2020 blog

Sekä teot että perustelut tärkeitä poikkeustilanteessa

Elämme poliittisen elämän hulluja päiviä. Vasemmistovetoinen hallitus pistää vihreiden tukemana rajat kiinni ja poliisin kaduille. Oikeisto kannattaa innokkaasti massiivista valtion talouspoliittisen roolin kasvattamista. Opetusministeri sulkee koulut ja Ruotsalaisen kansanpuolueen ministeri rajoittaa kansalaisoikeuksia. Interreililla maailmankuvaansa avartanut ulkoministeri kehottaa kaikkia suomalaisia palaamaan ja olemaan lähtemättä enää mihinkään.
18.02.2020 blog

Brexitistä tuli symboli maailmankuvien kamppailussa

Nyt se on sitten ohi. Brexit. Britannia todella jätti Euroopan unionin monen vuoden jahkaamisen jälkeen tammikuun lopussa. Valmistauduin h-hetkeen kuin vaalivalvojaisiin konsanaan: television ääressä seuranani erään suomalaisen panimon kekseliäästi nimeämä virvoitusjuoma Bitter Brexit. Illasta tuli kuitenkin antikliimaksi sekä tapahtumien että televisiolähetyksen osalta.
21.01.2020 blog

Historia voidaan ylittää hyvässä ja pahassa

Jokaisella on varmasti ollut kokemus, jonka jälkeen entinen näyttäytyy täysin uudessa valossa. Muutoksen jälkeen vanhat ongelmat ja ratkaisut saattavat vaikuttaa oudoilta ja jopa merkityksettömiltä. Aivan kuin elämä olisi siirtynyt tutun ja tunnetun yli jollekin toiselle tasolle.