filosofia

11.06.2019 blog

Tiede tarvitsee portinvartijansa niiden puutteista huolimatta

Albert Einstein järkyttyi pahemman kerran, kun amerikkalainen tieteellinen lehti lähetti hänen artikkelinsa ulkopuoliselle asiantuntijalle kolmekymmentäluvun alussa. Ketä tahansa nykyajan tieteilijää tällainen reaktio todennäköisesti hämmästyttäisi. Ulkopuolisesta arvioinnista on tullut lähes yleismaailmallinen osa sekä tieteellisten julkaisujen että rahoitushakemusten käsittelykäytäntöä.
14.05.2019 blog

Terve järki ei ole välttämättä järkevää

Syyttäjä Benito Mussolinin Italiassa totesi vuonna 1926, että ”meidän on estettävä hänen aivojensa toiminta kahdeksikymmeneksi vuodeksi”. Aivot kuuluivat filosofi Antonio Gramscille, joka passitettiin tiilenpäitä lukemaan noin vuosikymmeneksi. Aivot eivät kuitenkaan lakanneet toimimasta, vaan Gramsci kirjoitti kaltereiden takana ulkomaailmaan salakuljetetut mittavat vankilavihkot.
16.04.2019 blog

Iso-Britannia tarjoaa opettavaisen farssin – suvereenisuus on suhteellista

Astuessani lentokoneeseen ajattelin, että tulee jännittävä matka. Enää kaksi päivää sopimuksettomaan brexitiin. Ihmiset varmasti hamstraavat lääkkeitä, Parman kinkkua ja vessapaperia logististen ongelmien pelossa. Kenties jotkut lähtevät kaduille ilmaisemaan tyytymättömyyttään. Kuutisen tuhatta virkamiestä ja tuhansia sotilaita oli asetettu valmiuteen. Hätätilakomitea Cobra vahti silmä kovana tilanteen kehittymistä. Mahtavatko lentokoneetkaan enää lentää?
19.03.2019 blog

Tieteen sijaan tulisi puhua tieteistä

Yhteiskunnallisessa ja tiedepoliittisessa kielenkäytössä puhutaan usein tieteestä. Mutta onko tiedettä oikeastaan olemassa? Vastauksen löytäminen on paljon vaikeampaa kuin äkkiseltään saattaa vaikuttaa.
19.02.2019 blog

Menneisyyden todellisuus lisääntyy tulevaisuudessa

Joulu meni jo aikapäiviä sitten, mutta en saa mielestäni piparkakkumuotteja. Mielenkiintoista niissä on se, että vaikka muotoja on monenlaisia, makuun ne eivät vaikuta. Possun-, ukon-, akan- ja sydämenmuotoinen piparkakku maistuu ihan samalta.
27.11.2018 blog

On opittava olemaan eri mieltä

”Herra Tasavallan Presidentti. Liian usein me suomalaiset olemme tyhmiä ja uppiniskaisia ihmisiä…olemme keskenkasvuisia kakaroita, mutta kun Te, Herra Presidentti, sanotte painavan sananne, silloin vasta tämä kansa uskoo ja ymmärtää”, kirjoitti helsinkiläinen lukija Kodin Kuvalehden järjestämässä kirjoituskilpailussa Urho Kekkoselle vuonna 1977.
02.10.2018 blog

Uusrehellisyyden aika

En lakkaa ihmettelemästä sitä, miten Donald Trumpista tuli Yhdysvaltojen presidentti. Miten tämä monisatamiljoonainen maa, jossa lahjakkuutta ja vaihtoehtoja riittää, on valinnut johtajakseen juuri tämän solvauksia jakelevan miehen?
04.09.2018 blog

Leijona ja lippu hiphop-festareilla

Mennyt kesä oli minulle kiireinen festarikesä. Kävin peräti kahdella musiikkifestivaalilla. Toinen oli Bättre Folk Hailuodossa ja toinen Blockfest Tampereella. Edellisestä kerrasta olikin kulunut jo aikaa. Se oli Posion juhannusjuhlat joskus 1980-luvulla, ja olin siellä sallalaisten kavereideni kanssa.
07.08.2018 blog

Hengitämme filosofiaa

Minulle tarjoutui viime syksynä tilaisuus vetää Tieteen päivien keskustelua Oulussa. Filosofiset käsitteet pompahtelivat esiin aika ajoin: tiede, tieto, totuus, todellisuus, oikeutus, objektiivisuus, subjektiivisuus ja fakta muiden muassa. Filosofia koetaan toisinaan abstraktiksi ja etäiseksi. Sen ajatellaan ehkä olevan jotain sellaista, joihin vain vanhoilla parroilla on aikaa ja varaa; tai ylellisyyttä ihanneyhteiskunnassa, jossa kalastellaan ja maalaillaan tauluja ajan ratoksi koneiden tehdessä työt. Tämä on kuitenkin harhakäsitys.
12.06.2018 blog

Mitä mieltä on tieteidenvälisyydessä

Tieteidenvälisyys on muodikasta sekä kansallisesti että kansainvälisesti. Aikamme himoituinta ERC-tutkimusrahoitusta (European Research Council) on turha odottaa, jos ei kykene osoittamaan projektin tieteidenvälistä potentiaalia. Oulun yliopistossa tieteidenvälisyyttä haetaan mm. monitieteisten fokusinstituuttien avulla, joissa ovat edustettuina useimmat yliopiston tutkimusalat. Toivottavaa on lisäksi, että yhteistyö ei jäisi vaikkapa eri teknisten alojen tai ihmistieteiden sisäiseksi, vaan se olisi nämäkin raja-aidat ylittävää.