Historia

11.05.2021 blog

Kirkkohautojen tutkimus kertoo entisajan elämästä Pohjois-Suomessa

Oulun yliopiston arkeologit ovat jo 1990-luvulta lähtien olleet kiinnostuneita Pohjois-Suomen kirkkojen lattioiden alaisista haudoista. Näissä haudoissa useat vainajat ovat muumioituneet, ja niiden arkut ja tekstiilit ovat erittäin hyvin säilyneet.
27.04.2021 blog

Muinaisen poronhoidon jäljillä

Poronhoito on nykyään suurten muutospaineiden kohteena ilmastonmuutoksen, kilpailevien maankäytön muotojen, teknologian kehityksen ja yhteiskunnallisten muutosten vuoksi. Poronhoidon tavat ja painopisteet ovat muuttuneet 1900- ja 2000-lukujen kuluessa esimerkiksi lihantuotannon noustessa poronhoidon keskiöön ja porotilamatkailun yleistyessä. Mutta milloin poronhoito alkoi ja millaisia muutoksia sen tavoissa on tapahtunut vuosisatojen kuluessa?
28.04.2020 blog

Kauniina kuolemassakin – Pienten lasten hautaaminen historiallisella ajalla

Uuden koronaviruspandemian myötä huoli sairaudesta ja kuolemasta on ollut läsnä monen elämässä enemmän kuin aiemmin. Viruksen aiheuttama Covid-19 tauti on vaarallinen erityisesti vanhuksille ja riskiryhmiin kuuluville. Niin nyt kuin ennen epidemiaakin kuoleman mahdollisuus nähdään asiana, joka koskettaa ensisijaisesti vanhoja ja vakavasti sairaita. Siksi lasten kuolema järkyttää meitä syvästi. Ennen oli toisin. Rokotteiden puuttuessa ja sairaanhoidon puutteiden vuoksi influenssa- ja muut kulkutautiepidemiat tappoivat erityisesti pieniä lapsia. 
16.04.2020 blog

Onko korona uusi espanjantauti?

Espanjantauti on vuosien 1918–1920 influenssapandemian erisnimi. Vielä 1990-luvulla tautia muisteli lähinnä vain kourallinen historiantutkijoita. 2000-luvun alussa espanjantauti palasi yleiseen tietoisuuteen. Uusia tutkimuksia ilmestyi, ja tautiin alettiin viitata kirjoissa, elokuvissa ja TV-sarjoissa.
21.01.2020 blog

Historia voidaan ylittää hyvässä ja pahassa

Jokaisella on varmasti ollut kokemus, jonka jälkeen entinen näyttäytyy täysin uudessa valossa. Muutoksen jälkeen vanhat ongelmat ja ratkaisut saattavat vaikuttaa oudoilta ja jopa merkityksettömiltä. Aivan kuin elämä olisi siirtynyt tutun ja tunnetun yli jollekin toiselle tasolle.
10.01.2020 blog

Suuristä ikäluokista tyhjeneviin kyliin: Maaseutu kolmen sukupolven nuorten kasvuympäristönä

Oulun yliopiston ensimmäinen, vuonna 1959 opintonsa aloittanut opiskelijasukupolvi syntyi metsien ja peltojen maahan. 1940-luvulla yli puolet työelämässä olevista ansaitsi toimeentulonsa maa- ja metsätaloudesta. 75% väestöstä asui maaseuduksi luokiteltavilla alueilla. Suomalainen yhteiskunta kaupungistui eurooppalaisittain myöhään, mutta nopeassa tahdissa.
29.10.2019 blog

Jouni-Matti Kuukkasen kirje Thomas Kuhnille: "Tarkoititko todella, että tiede ei olisi rationaalista toimintaa?"

Hyvä Thomas Kuhn, Kirjoitan tätä kirjettä Sinulle paikasta ja maasta, jossa et tietääkseni koskaan vieraillut. Täällä olisi Sinulle paljon tehtävää!
08.10.2019 blog

Heli Jantusen kirje Marie Curielle: ”Saavutit paljon mutta vaikeimman kautta”

Rakas Marie Curie, sinulla oli uskomaton ja uskomattoman hankala elämä. On hienoa, että olet jäänyt tieteen historiaan. Kaikkien haastavien vaiheiden jälkeen ja aikana pystyit tekemään tutkimusta. Nykyään kenenkään ei tarvitse kulkea niin vaikeaa tietä. Tarinasi pitäisi inspiroida meitä nykyisiä tutkijoita. Uskon sen niin tekevän.
10.09.2019 blog

Röntgenkristallografi Rosalind Franklin innoittaa Heini Hakosaloa

Arvoisa tri Franklin, Kirjoitan teille Oulusta, Pohjois-Suomesta. Työskentelen Oulun yliopistossa, joka perustettiin vuonna 1959, siis vuosi kuolemanne jälkeen. En itse ole luonnontieteilijä vaan 1900-luvun biolääketieteeseen erikoistunut tieteenhistorioitsija. Teidän nimenne on tuttu kaikille tällä alalla työskenteleville – itse asiassa se on tuttu useimmille koululaisillekin, ainakin englanninkielisessä maailmassa. Olette monessa mielessä yhä keskuudessamme.