historianfilosofia

09.06.2020 blog

Mihin tarvitsemme totuutta?

Totuus on eräs kulttuurimme tärkeimpiä käsitteitä. Se ylevöittää. Jos jonkun sanotaan olevan tosi, sanotun arvo kohoaa niiden sanomisten yläpuolelle, joilta tämä määre puuttuu. Mutta mikä niiltä oikeastaan puuttuu? Mitä tarkoitetaan, kun sanotaan, että jokin on ”totta”?
12.05.2020 blog

Entiseen ei ole paluuta

Julkisuudessa on arvuuteltu, milloin on mahdollista palata takaisin entisenlaiseen elämään. Paluuta ainakaan entiseen tuskin tulee. Koronakriisi tuntuu iskeneen ennen kaikkea vanhan maailman turvallisuuden, vapauden ja elämän hallinnan tunteisiin. Se on nostanut esiin monia uusia tai vähintäänkin pinnan alla vaikuttaneita piirteitä ja onnistunut jopa kääntämään yhteiskunnallisten trendien suuntaa. On hyvä hetki muodostaa kokonaiskuva muutoksesta.
14.04.2020 blog

Sekä teot että perustelut tärkeitä poikkeustilanteessa

Elämme poliittisen elämän hulluja päiviä. Vasemmistovetoinen hallitus pistää vihreiden tukemana rajat kiinni ja poliisin kaduille. Oikeisto kannattaa innokkaasti massiivista valtion talouspoliittisen roolin kasvattamista. Opetusministeri sulkee koulut ja Ruotsalaisen kansanpuolueen ministeri rajoittaa kansalaisoikeuksia. Interreililla maailmankuvaansa avartanut ulkoministeri kehottaa kaikkia suomalaisia palaamaan ja olemaan lähtemättä enää mihinkään.
19.03.2019 blog

Tieteen sijaan tulisi puhua tieteistä

Yhteiskunnallisessa ja tiedepoliittisessa kielenkäytössä puhutaan usein tieteestä. Mutta onko tiedettä oikeastaan olemassa? Vastauksen löytäminen on paljon vaikeampaa kuin äkkiseltään saattaa vaikuttaa.
19.02.2019 blog

Menneisyyden todellisuus lisääntyy tulevaisuudessa

Joulu meni jo aikapäiviä sitten, mutta en saa mielestäni piparkakkumuotteja. Mielenkiintoista niissä on se, että vaikka muotoja on monenlaisia, makuun ne eivät vaikuta. Possun-, ukon-, akan- ja sydämenmuotoinen piparkakku maistuu ihan samalta.
04.09.2018 blog

Leijona ja lippu hiphop-festareilla

Mennyt kesä oli minulle kiireinen festarikesä. Kävin peräti kahdella musiikkifestivaalilla. Toinen oli Bättre Folk Hailuodossa ja toinen Blockfest Tampereella. Edellisestä kerrasta olikin kulunut jo aikaa. Se oli Posion juhannusjuhlat joskus 1980-luvulla, ja olin siellä sallalaisten kavereideni kanssa.
07.08.2018 blog

Hengitämme filosofiaa

Minulle tarjoutui viime syksynä tilaisuus vetää Tieteen päivien keskustelua Oulussa. Filosofiset käsitteet pompahtelivat esiin aika ajoin: tiede, tieto, totuus, todellisuus, oikeutus, objektiivisuus, subjektiivisuus ja fakta muiden muassa. Filosofia koetaan toisinaan abstraktiksi ja etäiseksi. Sen ajatellaan ehkä olevan jotain sellaista, joihin vain vanhoilla parroilla on aikaa ja varaa; tai ylellisyyttä ihanneyhteiskunnassa, jossa kalastellaan ja maalaillaan tauluja ajan ratoksi koneiden tehdessä työt. Tämä on kuitenkin harhakäsitys.
12.06.2018 blog

Mitä mieltä on tieteidenvälisyydessä

Tieteidenvälisyys on muodikasta sekä kansallisesti että kansainvälisesti. Aikamme himoituinta ERC-tutkimusrahoitusta (European Research Council) on turha odottaa, jos ei kykene osoittamaan projektin tieteidenvälistä potentiaalia. Oulun yliopistossa tieteidenvälisyyttä haetaan mm. monitieteisten fokusinstituuttien avulla, joissa ovat edustettuina useimmat yliopiston tutkimusalat. Toivottavaa on lisäksi, että yhteistyö ei jäisi vaikkapa eri teknisten alojen tai ihmistieteiden sisäiseksi, vaan se olisi nämäkin raja-aidat ylittävää.
15.05.2018 blog

Mitä jos olemmekin matkalla kohti digitaalista dystopiaa?

Vähän varttuneemmat muistavat ajan, jolloin kirjojen saatavuus tarkistettiin käymällä kirjastossa, tapaamisajat sovittiin etukäteen puhelimella ja televisio-ohjelmia katsottiin televisiosta. Nykyisin kaikki asiat hoituvat yhtä hyvin älykännykällä tai tietokoneella missä vaan. Muutos on tapahtunut vain vajaassa kolmessakymmenessä vuodessa. Informaation digitaalinen tallentaminen ja siihen liittyvät teknologiset ratkaisut ovat olleet nerokkaita ja mahdollistaneet kokonaan toisenlaisen elämäntavan.
17.04.2018 blog

Jotkut ovat kotoisin mistä vaan?

Usein kuulee valitettavan sitä, että valta on siirtynyt poliitikoilta talouden eliitille ja että taloudelliset tavoitteet määrittävät politiikan sisällön. Viime vuodet antavat kuitenkin aihetta ajatella, että politiikka on ainakin osittain ottanut niskavoiton taloudesta. Eri asia on, onko omaksuttu suunta toivottava.