koronakriisi

12.05.2020 blog

Entiseen ei ole paluuta

Julkisuudessa on arvuuteltu, milloin on mahdollista palata takaisin entisenlaiseen elämään. Paluuta ainakaan entiseen tuskin tulee. Koronakriisi tuntuu iskeneen ennen kaikkea vanhan maailman turvallisuuden, vapauden ja elämän hallinnan tunteisiin. Se on nostanut esiin monia uusia tai vähintäänkin pinnan alla vaikuttaneita piirteitä ja onnistunut jopa kääntämään yhteiskunnallisten trendien suuntaa. On hyvä hetki muodostaa kokonaiskuva muutoksesta.
16.04.2020 blog

Onko korona uusi espanjantauti?

Espanjantauti on vuosien 1918–1920 influenssapandemian erisnimi. Vielä 1990-luvulla tautia muisteli lähinnä vain kourallinen historiantutkijoita. 2000-luvun alussa espanjantauti palasi yleiseen tietoisuuteen. Uusia tutkimuksia ilmestyi, ja tautiin alettiin viitata kirjoissa, elokuvissa ja TV-sarjoissa.
14.04.2020 blog

Sekä teot että perustelut tärkeitä poikkeustilanteessa

Elämme poliittisen elämän hulluja päiviä. Vasemmistovetoinen hallitus pistää vihreiden tukemana rajat kiinni ja poliisin kaduille. Oikeisto kannattaa innokkaasti massiivista valtion talouspoliittisen roolin kasvattamista. Opetusministeri sulkee koulut ja Ruotsalaisen kansanpuolueen ministeri rajoittaa kansalaisoikeuksia. Interreililla maailmankuvaansa avartanut ulkoministeri kehottaa kaikkia suomalaisia palaamaan ja olemaan lähtemättä enää mihinkään.
14.04.2020 blog

Koronakriisi vauhdittaa digitalisaatiota ja monipuolistaa tutkimusta yliopistossa

Kuukausi sitten koronavirusepidemia muutti yliopistojen arkea hyvin nopeasti. Lähes yhtäkkiä siirryttiin etäopintoihin ja etätöihin. Tapahtumia jouduttiin siirtämään ja vierailuja perumaan, mutta nopeasti käynnistyivät myös korvaavat virtuaalitapahtumat. Olen vilpittömän ylpeä siitä, kuinka hyvin Oulun yliopistossa on pystytty sopeutumaan tilanteeseen.  Teknisiä vaikeuksia on ollut kohtuullisen vähän, liki 90 prosenttia opetuksesta pystytään tällä hetkellä pyörittämään, ja muun opetuksen osaltakin ratkaisuja selvitellään.
02.04.2020 blog

Virukset, rajat ja liikkuvuus

Pian vuodenvaihteen jälkeen aloin valmistautua Association of Borderlands Studies (ABS) -järjestön konferenssiin, joka oli tarkoitus järjestää huhtikuussa Portlandissa Oregonissa. Keynote-luennon lisäksi matkalle kannusti pyyntö toisesta esitelmästä Arizonan yliopistossa (Tempe) Phoenixissa.
31.03.2020 blog

Edellyttävätkö kriisin tuomat muutokset EU:n aluekehitysmekanismien uudelleenarviointia?

”Alueellinen eriytyminen ja kuntien osallisuus rakennerahastoissa” –tutkimushankkeen tavoitteet
30.03.2020 blog

Ennakointi ja osaaminen auttavat yrittäjää poikkeustilanteissa

Kukaan ei voinut ennakoida, että koronavirus keväällä 2020 iskee yhteiskuntiin ja yritysten toimintaan tällaisella voimalla. Parhaillaan käynnissä oleva ja kenties huippunsa vasta lähikuukausina saavuttava poikkeustila jää toivottavasti meille kerran elämässä -kokemukseksi. On kuitenkin hyvin mahdollista, että jokin toinen maailmanlaajuinen tai paikallisempi mullistus voi yllättää meidät jonain toisena hetkenä. Yrittäjän on kehitettävä liiketoimintaansa jatkuvasti, sillä liiketoimintaympäristö ja markkinat eivät ole koskaan pysähtyneessä tilassa.
17.03.2020 blog

Korona toi todellisuuden totuuden jälkeiseen aikaan

Kukapa voisi unohtaa informaatioministeri Mohammed Saeed al-Sahafin tiedotustilaisuuksia?  Irakin sodan aikaan 2003 hän kielsi jyrkästi maalla olevan mitään hätää. Bagdadin lentokenttää ei ollut missään nimessä valloitettu, al-Sahafi tiesi kertoa. Uutiskuva näytti amerikkalaissotilaita kävelemässä tyhjässä terminaalissa. Hän piti väitteitä amerikkalaisjoukkojen saapumisesta Bagdadiin perättöminä vielä, kun sodan äänet jo kuuluivat lähetyksen taustalla. Todellisuus ei joustanut yrityksistä huolimatta.