koronavirus

18.08.2020 blog

”Rajattomasta” raja-alueesta rajoituksiin

Suomi sulki kaikki valtioiden väliset rajansa maaliskuun 19. päivä koronaviruspandemian aiheuttaman ihmisten henkeä ja terveyttä uhkaavan vakavan vaaran vuoksi. Suomen ja Ruotsin välisen rajan sulkemista voidaan pitää historiallisena tapahtumana. Kuten vanhempi suomalainen herrasmies totesi minulle toukokuussa Tornion ja Haaparannan yhteisellä Victoriantorilla: ”Eihän tällaista ollut edes sota-aikana”. Suomen ja Ruotsin raja-alueella on vuosisatoja pitkä yhteinen kulttuurihistoria ja aluetta on luonnehtinut avoimuus, vapaa liikkuvuus ja päivittäinen kanssakäyminen.
16.04.2020 blog

Onko korona uusi espanjantauti?

Espanjantauti on vuosien 1918–1920 influenssapandemian erisnimi. Vielä 1990-luvulla tautia muisteli lähinnä vain kourallinen historiantutkijoita. 2000-luvun alussa espanjantauti palasi yleiseen tietoisuuteen. Uusia tutkimuksia ilmestyi, ja tautiin alettiin viitata kirjoissa, elokuvissa ja TV-sarjoissa.
02.04.2020 blog

Virukset, rajat ja liikkuvuus

Pian vuodenvaihteen jälkeen aloin valmistautua Association of Borderlands Studies (ABS) -järjestön konferenssiin, joka oli tarkoitus järjestää huhtikuussa Portlandissa Oregonissa. Keynote-luennon lisäksi matkalle kannusti pyyntö toisesta esitelmästä Arizonan yliopistossa (Tempe) Phoenixissa.
31.03.2020 blog

Edellyttävätkö kriisin tuomat muutokset EU:n aluekehitysmekanismien uudelleenarviointia?

”Alueellinen eriytyminen ja kuntien osallisuus rakennerahastoissa” –tutkimushankkeen tavoitteet
30.03.2020 blog

Ennakointi ja osaaminen auttavat yrittäjää poikkeustilanteissa

Kukaan ei voinut ennakoida, että koronavirus keväällä 2020 iskee yhteiskuntiin ja yritysten toimintaan tällaisella voimalla. Parhaillaan käynnissä oleva ja kenties huippunsa vasta lähikuukausina saavuttava poikkeustila jää toivottavasti meille kerran elämässä -kokemukseksi. On kuitenkin hyvin mahdollista, että jokin toinen maailmanlaajuinen tai paikallisempi mullistus voi yllättää meidät jonain toisena hetkenä. Yrittäjän on kehitettävä liiketoimintaansa jatkuvasti, sillä liiketoimintaympäristö ja markkinat eivät ole koskaan pysähtyneessä tilassa.
17.03.2020 blog

Korona toi todellisuuden totuuden jälkeiseen aikaan

Kukapa voisi unohtaa informaatioministeri Mohammed Saeed al-Sahafin tiedotustilaisuuksia?  Irakin sodan aikaan 2003 hän kielsi jyrkästi maalla olevan mitään hätää. Bagdadin lentokenttää ei ollut missään nimessä valloitettu, al-Sahafi tiesi kertoa. Uutiskuva näytti amerikkalaissotilaita kävelemässä tyhjässä terminaalissa. Hän piti väitteitä amerikkalaisjoukkojen saapumisesta Bagdadiin perättöminä vielä, kun sodan äänet jo kuuluivat lähetyksen taustalla. Todellisuus ei joustanut yrityksistä huolimatta.