koulutus

22.01.2019 blog

Yliopistojen kansainvälisyyden merkitystä on vaikea yliarvioida

Kansainvälisyys on yliopistolle niin tärkeä laadun varmistuksen työkalu, että sitä on alettu pitää lähes itseisarvona. Yliopistojen kansainvälisyydellä on laadun lisäksi monia merkittäviä yhteiskunnallisia ulottuvuuksia.
09.01.2018 blog

Vahvalla koulutuksella, tutkimuksella ja yhteistyöllä pärjäämme myös seuraavat 100 vuotta

Runsaassa sadassa vuodessa olemme yhdessä rakentaneet Suomesta yhden maailman kilpailukykyisimmistä maista. Meidät tunnetaan maailmalla edistyksellisenä demokraattisena valtiona, jossa instituutioihin ja viranomaisiin voi luottaa. Suomi on maailman vakain valtio, maailman turvallisin maa, meillä on maailman paras hallinto ja riippumattomin oikeuslaitos. Suomi on maailman viidenneksi onnellisin ja toiseksi tasa-arvoisin maa. Tästä kaikesta saamme pohjimmiltaan kiittää sivistystä, joka on luotu maantieteellisesti kattavan jatkuvasti parannetun tasa-arvoisen koulutusjärjestelmän kautta.
10.08.2017 blog

Koulutustason nostaminen on tulevaisuusteko

Kansainvälisen talouden näkymät ovat aikaisempaa paremmat. Myös Suomen talous on kasvanut vuonna 2017 paljon nopeammin kuin viime vuoden puolella ennustettiin. Erityisen ilahduttavaa on se, että viennin kasvu on kiihtymässä. Maan hallituksen ratkaisut ovat varmasti edesauttaneet positiivista käännettä.
29.12.2016 blog

Kohti yhteistä tutkimuksen ja koulutuksen visiota

Korkeakoulujärjestelmä on tällä hallituskaudella voimakkaan rakenteellisen kehittämisen kohteena. Kehittämiselle on kaivattu yli hallituskausien ulottuvaa visiota, joka ohjaisi työtä  pidemmällä aikajänteellä ja lisäisi laajempaa ymmärrystä yhteisistä tavoitteista. Yhteinen näkemys tulevaisuudesta myös nopeuttaisi rakenteellista kehitystä.
04.10.2016 blog

Rehtorin blogi: Yliopistojen rakenteellinen kehittäminen ei ole ohi

Keväällä opetus- ja kulttuuriministeriön kanssa käytyjen tulosneuvotteluiden alla keskusteltiin paljon yliopistojärjestelmän rakenteellisesta uudistamisesta. Keskustelun ytimessä olivat mahdolliset fuusiot ja työnjako, jolla pieniä koulutusohjelmia keskitettäisiin suurempiin kokonaisuuksiin. Yliopistojen välillä käytiin aktiivista keskustelua koulutusvastuiden vaihtamisesta, mutta suhteessa odotuksiin muutokset jäivät melko pieniksi.
15.12.2015 blog

Yhteinen korkeakoulukampus on tavoittelemisen arvoinen

Korkeakoulujärjestelmämme perustuu duaalimalliin, jossa erotetaan toisistaan yliopiston tutkimuspainotteinen ja ammattikorkeakoulun käytäntöpainotteinen opintopolku. Vaikka polut ovat erillisiä, opiskelijan liikkuminen niiden välillä alemman korkeakoulututkinnon jälkeen on mahdollistettu siltaopintojen avulla.