monitieteisyys

25.11.2019 blog

Yhdessä enemmän ilmastonmuutoksen eteen

Siirryin professori Rauli Sventon eläköityessä BCDC Energian kipparin paikalle. Tehtävä on samaan aikaan sekä haasteellinen että miellyttävä. Minulla on ollut ilo toimia läheisessä yhteistyössä Raulin kanssa 27 vuotta; ensin perustutkinto-oppilaana, sitten tohtoriopiskelijana ja väitöksen jälkeen kollegana. Voin vilpittömästi todeta, että akateemisesta työskentelystä ja siinä maailmassa toimimisesta en ole oppinut keneltäkään muulta niin paljon kuin Raulilta.
12.06.2018 blog

Mitä mieltä on tieteidenvälisyydessä

Tieteidenvälisyys on muodikasta sekä kansallisesti että kansainvälisesti. Aikamme himoituinta ERC-tutkimusrahoitusta (European Research Council) on turha odottaa, jos ei kykene osoittamaan projektin tieteidenvälistä potentiaalia. Oulun yliopistossa tieteidenvälisyyttä haetaan mm. monitieteisten fokusinstituuttien avulla, joissa ovat edustettuina useimmat yliopiston tutkimusalat. Toivottavaa on lisäksi, että yhteistyö ei jäisi vaikkapa eri teknisten alojen tai ihmistieteiden sisäiseksi, vaan se olisi nämäkin raja-aidat ylittävää.
09.08.2016 blog

Rehtorin blogi: Rahoitusmallit määrittelevät yliopistojen toimintaa

Yliopistoille on annettu autonominen asema, joka takaa sen, että yliopistossa voidaan tehdä vapaata tieteellistä tutkimusta ja antaa tutkittuun tietoon perustuvaa opetusta. Autonomia tarkoittaa myös vastuuta tuloksellisuudesta. Vaatimus on verovaroilla toimittaessa toki oikeus ja kohtuus.